Bácskai rizses hús

A bácskai rizses hús egy lecsós, fűszeres, rizses egytálétel, mely  az év bármely időszakában nagyszerű választás akár ebédre, akár vacsorára.

Csupán pár egyszerű szabályt kell betartani hozzá, hogy a végeredmény ízletes és gusztusos legyen.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a bácskai rizses húst. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

 

bácskai rizseshús

Bácskai rizses hús recept

A hagymát zsíron vagy olajon megpirítjuk.
Ezután lehúzzuk a tűzhelyről, pirospaprikával meghintjük, s jól átkeverjük
Ezután hozzáadjuk a felkockázott húst, és addig pároljuk, míg ki nem fehéredik a hús.
Amikor a hús megpirult, annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje, s fedő alatt addig főzzük, míg a hús meg nem puhul.
Amikor a hús már félig megpuhult, hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot és az áttört fokhagymát is, hogy a lecsó is megfőjön.
Amikor a lecsó kezd megfőni, 1 bögre rizst adunk hozzá, s 2 bögre vizet. Jól összekeverjük, jól felforraljuk.
A forró tűzhelyen lefedve hagyjuk bő húsz percig, hogy a rizs magába szívva a vizet megpuhuljon.
Előkészítési idő 20 min
Főzés idő 1 ó 20 min
Összes idő 1 ó 40 min
Fogás Egytálételek, Pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos fedővel
  • fokhagymanyomó

A recept hozzávalói
  

  • 2 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír, olívaolaj)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fohagyma (elhagyható)
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 50 dkg sertéscomb
  • 2 kiskanál
  • bors (ízlés szerint)
  • 2 darab paradicsom
  • 3 darab paprika
  • 1 börge rizs
  • 2 börge víz (a rizs főzéséhez)

Az elkészítés lépései
 

Az alapanyagok előkészítése

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A sertéscombot is centis kockákra vágjuk, eltávolítva a húsról a hártyát.
  • Megmossuk a paradicsomot, a paprikát.
    A paradicsomot apróra felvágjuk, a paprikát csíkokra vágjuk, mint a lecsóhoz.

A pörkölt alap elkészítése

  • Zsíron vagy olajon az apróra felvágott hagymát üvegesre pirítjuk.
  • Majd a lábost lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával s jól átkeverjük, hogy a hőtől a paprika is megpiruljon picit.
  • Ezután hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot, és addig pároljuk, míg ki nem fehéredik a hús.
  • Amikor a hús megpirult, vizet adunk hozzá, s közepes lángon, fedő alatt elkezdjük a húst főzni.
  • Amikor a hús már félig megfőtt, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, a paprikát és az áttört fokhagymát.
    Fedő nélkül főzzük tovább, hogy a felszabaduló víz el tudjon párologni.

A rizs megfőzése

  • Amikor a lecsó is kezd megfőni (kezdi elfőni a levét), az egészhez 1 bögre rizst adunk s 2 bögre vizet.
    Jól összekeverjük az egészet, s jól felforraljuk.
  • A forró tűzhelyen lefedve hagyjuk bő húsz percig, hogy a rizs magába szívva a vizet megpuhuljon.

A bácskai rizseshús tálalása

  • Tálaláskor a tejét megszórhatjuk apróra vágott friss petrezselyemmel.
  • Mellé pedig adhatunk ecetes vagy kovászos uborkát, csalamádét, savanyított káposztát vagy káposztával töltött csípőspaprikát.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek s tanácsok a bácskai rizses hús elkészítéséhez

A bácskai rizseshúsnak, ellentétben az egyszerű rizses hússal, nem kettő, hanem három fő összetevője van. A pörkölt alap, a főt rizs és a lecsó.

A pörkölt alapot a bácskai rizses húsnál alapvetően vörös húsokból készítették. Sertésből, marhából, esetleg kecskéből vagy vadhúsból.

De igazából bármilyen húsból el lehet készíteni. Csirkecomból és csirkemellfiléből pont úgy, mint akár pulykacombból, oldalasból, tarjából vagy lapockából, illetve hátszínből, kicsontozott marhalábszárból vagy fartőből.

A fontos az, hogy tudjuk, mennyi idő kell a hús megfőzéséhez.

 

  • A csirkehús bő fél óra alatt megfő.
  • A sertéshúsnak viszont több kell, akár 1-másfél óráig eltart, mire rendesen megpuhul.
  • A marhahúst és a vadhús még ennél is több időt igényel, gyakran 2-3 órán át is érdemes főzni.

Ezt azért is fontos tudni, mert amikor a rizst a pörköltalapba bele akarjuk főzni, jó tudni, mikor érdemes a rizst hozzáadni (a főzés befejezése előtt 10-15 perccel).

A pörköltalap ízesítése

A rizseshúst nem csak sima pörkölttel készíthetjük el. Különböző zöldfűszereket hozzáadva változatossá is tehetjük azt.

Felhasználhatunk a pörköltalapba, az ízlésünkhöz igazodva, petrezselyemzöldet, kakukkfüvet, rozmaringot, borsikafüvet, majoránnát, kurkumát, oregánót, bazsalikomot, tárkonyt, lestyánt, római köményt vagy akár chilit is, ha a csípőset szeretjük.

A rizses hús elkészítésekor azért főzzük bele a rizst a pörkölt alapba, mert ennek révén a pörkölt összes zamata belefő a rizsbe.

 

Ha viszont ettől ódzkodunk, vagy nincs vastag vaslapunk a gázrezsóhoz, külön is megfőzhetjük a rizs.

Ha pedig mindenünk a kényelem, s csak zacskós rizst szoktunk készíteni, akkor a fenti mennyiséghez 2-3 zacskónyit főzzünk meg.

A lecsós jellegét pedig azzal őrizhetjük meg a bácskai rizses húsnak, ha a paprikát kisujjnyi csíkokra vágjuk, s nem főzzük szét teljesen.

Ezt úgy érhetjük el, hogy a csirkehúst együtt főzzük a paprikával és a paradicsommal. A sertéshúsokat magában előfőzzük legalább 40-50 percig, míg a marhának és a kecskének legalább két óra főzési időt adunk önmagában.

Tipp: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.

Jó étvágyat a bácskai rizses húshoz!

Tipp: A chef ajánlata

Ismerje meg Magyarország legnépszerűbb ételeit, részletes leírásokkal, pontos bevásárlőlistával, sok hasznos és praktikus tippel s tanáccsal. --->

 

Címke , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating