Bakonyi betyárleves

A bakonyi betyárleves egy ízekben gazdag magyaros leves. zöldségekkel, gombával, kaporral, tejfölös habarással, esetleg lángolt kolbásszal és köménymaggal.

Tartalmas és sokféle ízvilágával bármikor nagyszerű választás egy hűvösebb estére, vagy egy tartalmasabb ebédhez.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a bakonyi betyárlevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

 

bakonyi betyárleves

Bakonyi betyárleves recept

A szalonnát zsírjára sütjük, majd a hagymát hozzáadva üvegesre sütjük azt is.
Utána hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, s picit megpirítjuk őket, hogy levet eresszenek.
Hozzáadjuk az apró darabokra vágott sertéshúst, és fehéredésig sütjük.
Amikor a levét elfőtte, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával s jól átkeverjük, hogy a paprika is megpiruljon picit.
Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, s fedő alatt a húst elkezdjük főzni. Amikor a hús félig megpuhult, akkor beletesszük a zöldségeket és a gombát is.
Ha minden megpuhult, a liszttel kikevert tejföllel behabarjuk a levest és beledobjuk az apróra vágott kaprot. Pár percig kis lángon rotyogtatjuk, hogy besűrűsödjön, majd  egy csepp tejföllel a tetején tálaljuk.
Előkészítési idő 15 min
Főzés idő 1 ó
Összes idő 1 ó 15 min
Fogás Egytálételek, Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 10 dkg füstöltszalonna
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab paprika
  • 1 darab paradicsom
  • (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • 40-50 dkg sertéscomb
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 20 dkg gomba
  • 1 és ½ víz

A tejfölös habaráshoz

  • 1 evőkanál finomliszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor kapor

Az elkészítés lépései
 

A hozzávalók előkészítése

  • A füstöltszalonnát apróra vágjuk.
  • A hagymát megpucoljuk, s azt is apró kockákra vágjuk.
  • Megmossuk a paradicsomot, a paprikát, s apróra felvágjuk azokat is.
  • A sertéscombot is centis kockákra vágjuk, eltávolítva a húsról a hártyát.
  • A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, ujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel.
  • A gombákat is megmossuk, s vékony szeretekre vágjuk.
  • A kaport is apróra összevágjuk.

A betyárleves megfőzése

  • A zsírt és a szalonnát a lábosba tesszük, s nagy lángon a szalonna zsírját kisütjük.
  • Majd hozzáadjuk a hagymát, s üvegesre pirítjuk azt is.
  • Ezután hozzátesszük az apróra felkockázott húst is, és addig sütjük (kevergetés mellett), míg a hús rendesen meg nem pirul.
  • Majd hozzá tesszük a paprikát és paradicsomot, s megsütjük azt is, hogy egy picit levet eresszenek.
  • Amikor a levét elfőtte, a lábost lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával s jól átkeverjük, hogy a hőtől a paprika is megpiruljon picit.
  • Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, s fedő alatt a húst elkezdjük főzni.
  • 30-40 perc után, amikor a sertéshús félig megpuhult, beletesszük a zöldségeket és a gombát is.

Tejfölös-lisztes habarás készítése

  • 20-25 elteltével, amikor a hús, a zöldségek s a gomba megpuhult, a tejfölt és a lisztet csomómentesen elkeverjük.
  • Hozzáadunk egy merőkanállal a forró levesből, és simára keverjük, hogy egyenletesen folyós legyen.
  • Ezután a habarást beleöntjük a levesbe folyamatos keverés mellett, s jó alaposan elkeverjük azt.
  • A habarás elkeverése után adjuk hozzá a kaprot (azt is elkeverve).
    Majd 5-6 percig tovább főzve a levest hagyjuk picit besűrűsödni.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek s tanácsok a bakonyi betyárleves elkészítéséhez

A bakonyi betyárleves egy igazi magyaros étel. Ennek elengedhetetlen része a sült szalonna íze. Ami mellé nem érdemes növényi olajat használni a zsír helyett, mert az ízek nem igazán fognak passzolni (hasonlóan a bakonyi sertésszelethez).

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

A betyárleves elkészítéséhez választhatunk a sertéscombon kívül akár tarját, lapockát, karajt is. Attól függően, hogy a szárazabb vagy a zaftosabb húsokat részesítjük előnyben.

Ha szeretjük a csípősebb, erősebb karakterű ételeket, nyugodtan tehetünk a levesbe kevés borsot (feketét, fehéret vagy tartát) vagy csípős paprikakrémet, fűszerpaprikát.

 

Tipp2: A csípős íz hozzáadásakor inkább kétszer keveset adjunk hozzá, mint egyszerre túl sokat. A sokféle fűszer az erős, csípős íz hatását felerősítheti még kisebb mennyiség hozzáadása esetén is.

A felhasznált gomba lehet csiperke, laskagomba, vargánya vagy bármilyen más ehető gomba. Amiket akár keverhetünk is egymással, ha valami különleges alkalomra készítjük el a bakonyi betyárlevest.

Fontos: a természetben gyűjtött gombát mindig ellenőriztessünk le gombaszakértővel!

Ha gombakonzervet használunk, a konzerv levét szűrjük le, s a fűszerpaprika hozzáadása után adjuk hozzá a leves alapjához. Rengeteg ízanyag kerül így bele a végeredménybe, mivel a gomba ízét magába fogja szívni a hús.

 

Ha szeretjük a főt lángolt kolbászt, a gomba és a zöldségek hozzáadásakor 15-20 deka kolbászt felkarikázva hozzáadhatunk.

Tipp: A habarás elkészítéséhez, ha lisztérzékenyek vagyunk, használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is. Avval is könnyedén be fog sűrűsödni a tokány.

A végén a leveshez hozzáadhatunk kifőtt tésztát is. Például csipetkét, orsótésztát vagy nokedlit.

Fontos: Ha a csipetkét vagy a nokedlit belefőzzük a levesbe (a habarás hozzáadása előtt), akkor minimum fél liter vizet adjunk pluszban a leveshez, mert a frissen készült tészták rengeteg vizet képesek magukba szívni.

Jó étvágyat a bakonyi betyárleveshez!

Tipp: A chef ajánlata

Ismerje meg Magyarország legnépszerűbb ételeit, részletes leírásokkal, pontos bevásárlőlistával, sok hasznos és praktikus tippel s tanáccsal. --->

 

Címke , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating