Babfőzelék recept hagymával, fokhagymával, rántással, ecettel és cukorral, az elkészítés részletes leírásával, lehetséges változatokkal.
Mely egy nagyszerű fehérjeforrás, s megfelelően ízesítve lehet számunkra annyira finom, hogy akár havonta többször is megfőzzük magunknak.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a babfőzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Babfőzelék recept
Eszközök
- 2 literes lábos
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
- közepes tál
- Kukta (nem feltétlen szükséges)
A recept hozzávalói
- 30 dkg fejtett bab
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 darab babérlevél
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olaj (vagy zsír)
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A babfőzelék elkészítésének első lépése, hogy a babot legalább a főzés előtt 6-8 órával korábban beáztassuk.Ekkor sok vizet magába szív, s elkezdődik a csírázás folyamata, amitől a benne lévő keményítő és fehérje elkezd átalakulni.
- A főzés megkezdése előtt a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
- A főzés megkezdése előtt az áztatóvizet cseréljük le, s friss hideg vízben kezdjük el főzni a babot.A főzővizet megsózzuk, hozzátesszük a megpucolt hagymát és fokhagymát, s babérlevelet adunk hozzá.
- Mikor kezd a hagyma megfőni, kivesszük a főzőléből, mielőtt még darabjaira esne.
- Amikor a bab megpuhult (lásd bővebben később), egy kis serpenyőbe tesszük az olajat és a lisztet, s közepes lángon elkezdjük a lisztet pirítani.
- Amikor a liszt kezd barnulni, a főzőléből hozzámerünk egy merőkanállal, majd az egészet hozzáadjuk a megfőtt babhoz, s jól elkeverjük.
- Ezután a tejfölt egy közepes tálban elkeverjük egy merőkanál főzőlével, majd azt is hozzákeverjük a babhoz.
- A végén megkóstoljuk az elkészült babfőzeléket, s ízléstől függően sóval, ecettel vagy cukorral tesszük sósabbá, savanykásabbá vagy édesebbé.
Tippek és tanácsok a babfőzelék elkészítéséhez
A babfőzelék két legfontosabb pontja, hogy a bab rendesen megpuhuljon, s az ízesítése is rendben legyen.
Az első feladat sajnos nagyon nem egyértelmű, ugyanis sokféle fejtett bab létezik (fehérbab, tarkabab, mungóbab stb.).
Ezek közül van, mely már egy óra főzés alatt teljesen megpuhul. Míg más babfajták gondos áztatás ellenére is alig főnek meg két, két és fél óra alatt.
Ezért sokan a babfőzést kuktában végzik, melyben a túlnyomás miatt a víz hőfoka 100 Celsius fok fölé is mehet.
A bab a főzés hőfokára ugyanis nagyon érzékeny. Például a magasabb hegységekben (2-3000 méter felett) egy lábosban meg sem fől rendesen. Mert az alacsonyabb légnyomás miatt a víz 100 fok alatt már felforr.
Ha ezt az egész herce-hurcát ki akarjuk kerülni, akkor elkészíthetjük a babfőzeléket konzervből is. Csak akkor a hagyma és a fokhagyma ízét máshogy kell belecsempészni a főzelékbe.
Például csináljunk neki egy hagymás-fokhagymás alapot olajon vagy füstölt szalonnát kisütve. S a babot legalább 5-10 percig főzzük avval össze annyi vizet hozzátéve, hogy az egészet ellepje.
A babfőzelék ízvilágának kialakítása
A másik pont a babfőzelék ízesítése. Aminek legfontosabb része, hogy valamilyen füstölt ízt igyekszünk becsempészni a főzőlébe. Anélkül is finom lesz, de azzal az igazi:
- Az egyik legegyszerűbb mód erre valamilyen füstölt lében megfőzni a babot (például a sonkafőzésből megmaradt lében).
- A másik lehetőség, ha kevés zsíron apróra vágott füstölt szalonnát megpirítunk, s arra dobjuk rá a hagymát (felkockázva). Az így elkészült szalonnás-hagymás alapra öntjük rá 7-8 dl főzővizet és az áztatás után leszűrt babot.
- A harmadik lehetőség a füstölt íz becsempészésére, ha 30 dkg füstölt oldalast is főzünk a babbal együtt. Amit a besűrítés előtt kiveszünk a bab mellől (s felaprítva a tálaláskor mellé teszünk).
Tipp: Arra figyeljünk oda, hogy a füstölt lé és a füstölt oldalas is sós lehet, hogy inkább a végén sózzunk utána, mint hogy a kezdeti túlzott sóbeviteltől az egész babfőzelék túlságosan sós legyen.
Ha a főzelékeket paprikásan szeretjük, akkor ne sima világos rántást készítsünk, hanem paprikásat. Amikor kezd a liszt pirulni (barnulni), húzzuk le a rántást a tűzről, s adjunk hozzá piros fűszerpaprikát. Alaposan elkeverve a lisztben hagyjuk kicsit megpirulni.
Az íz kapcsán további fontos kérdés, mennyire legyen a babfőzelék savanyú. Ami, a tejfölös habarás miatt, alapból biztos picit savanykás lesz.
- Ha savanykásan szeretjük, akkor tehetünk a főzelékbe egy kiskanál (balzsam)ecetet, aminek a hatását lehet tompítani egy kevés cukorral.
- Ha nem érezzük elég sósnak a főzés végén a főzeléket, nyugodtan sózzuk meg egy kicsit.
- Ha pedig túl savanyú, bátran adjunk a főzelékhez kicsit több cukrot.
Tipp2: Amire mindenképpen figyeljünk, hogy a só kiemeli a savanykás ízt, ezért ha sótlannak ÉS nem eléggé savanykásnak érezzük a babfőzeléket, előbb sózzunk, kóstoljuk még egyszer, s csak ha ekkor sem elég savanykás, akkor nyúljunk az ecethez.
Az elkészült babfőzelék kenyérrel önmagában is finom, de tálalhatjuk fasírttal, sült kolbásszal, főtt virslivel vagy pörkölttel is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a babfőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.