Borsófőzelék (habarással)

A borsófőzelék egy igazi nyári hangulatú étel, főleg ha friss, zsenge borsóból készül. Lisztes habarással, kevés tejszínnel, rántás nélkül.

Mindezt úgy, hogy a borsó dinsztelése során benne maradnak az ízek a szemekben. Ha jobban szeretjük, van külön receptje a borsófőzeléknek rántással.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldborsófőzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

 

zöldborsófőzelék

Borsófőzelék recept habarással

A borsófőzelék elkészítése nagyon egyszerű. Megpároljuk a zöldborsót kevés vízen és a zsiradékon,
Amikor a zöldborsó megpuhult, liszttel megszórjuk, felengedjük tejjel, s az egészet készre főzzük.
Ha kicsit zsírosabban szeretjük, a tejhez hozzáönthetünk egy deci főzőtejszint is.
Előkészítési idő 5 min
Főzés idő 25 min
Összes idő 30 min
Fogás Főétel, Főzelék
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg zöldborsó
  • 1 evőkanál étolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 6 dl tej

Az elkészítés lépései
 

  • A piacon vett zöldborsót megpucoljuk, a fagyasztottat kiengedjük.
  • A lábosba tesszük az olajat, mellé a zöldborsót és egy kis vizet és kevés cukrot (hogy a borsó édesebb legyen).
    Lassú tűzön lefedve pároljuk a zöldborsót 20 percig.
  • Amikor a zöldborsó megpuhult, megszórjuk liszttel, felengedjük az egészet tejjel (hogy a zöldborsót elfedje), s jól megkeverjük az egészet.
  • 10 percig tovább főzzük, hogy a főzelék krémes állaga kialakuljon.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a borsófőzelék elkészítéséhez

A borsófőzelék elkészítése nem nehéz, de van pár fontos gondolat, amire érdemes odafigyelni.

A piacon a legtöbb borsó úgynevezett velőborsó. Azokkal pontosan úgy érdemes eljárni, ahogy fent le van írva.

Ha sikerül kifogni a piacon cukorborsót, akkor érdemes a kifejtés után hüvelyéből is belefőzni párat a főzelékbe. Finomabb lesz tőle.

Ha konzerv zöldborsóból készítjük el a borsófőzeléket, érdemes a konzerv édes levét is beleönteni a lábosba, mert az édes leve részben magában szívta a borsó ízét is.

 

Apróság: Ha a zöldborsó-konzerv levét is hozzátettük a főzelékhez, vagy cukorborsót használunk, nem szükséges extra cukrot tenni a főzőlébe.

Aki szereti, az elején beletehet 1-2 gerezd fokhagymát is a borsó mellé összezúzva. S akik a főzelékeket paprikásan szeretik, azok a legelején a melegedő olajban kicsit megfuttathatják a fűszerpaprikát (akár a fokhagymával együtt).

Aki szereti a borsófőzeléket sűrűbb habarással, az nyugodtan tehet a feni mennyiséghez kicsit több lisztet (1-2 evőkanállal), aki pedig ízesebben szereti, tehet a tej mellé még 1 deci főzőtejszínt.

Fontos: Amikor a végén a habarás kezd besűrűsödni, a forrás közben “köpködhet”, ezért érdemes a fedőt visszatenni a fazékra, vagy pedig folyamatosan kevergetni, ha félünk, hogy odakap a sűrűbb habarás.

 

Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

A zöldborsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sültkolbászt, sültvirslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.

Jó étvágyat a borsófőzelékhez!

Tipp: A chef ajánlata

Ismerje meg Magyarország legnépszerűbb ételeit, részletes leírásokkal, pontos bevásárlőlistával, sok hasznos és praktikus tippel s tanáccsal. --->

 

Címke , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating