Csilis bab (Chili con carne)

A csilis bab receptje hagymával, fokhagymával, darált hússal, kukoricával, babbal és csilivel, az elkészítés részletes leírásával.

Melyben a csípős, az édes és a kesernyés összetevők íze találkozik a zöldfűszerek sokszínű világával.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a csilis babot. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

csilis bab

Csilis bab recept

Olajon (vagy zsíron) megpirítjuk a felkockázott hagymát. Amikor kezd üvegesedni, hozzáadjuk a az áttört fokhagymát is, és fél percig pirítjuk azt is (folyamatos kevergetés mellett).
Majd hozzáadjuk a darálthúst, s fehérre sütjük.
Amikor a hús kezd kifehéredni, hozzáadjuk a fűszereket, s jól átkeverjük az egészet.
Majd hozzáöntjük a kukoricát és a babot, s jól elkeverjük őket a hússal.
A főzés végén az egészet felöntjük a paradicsomlével, s átkeverjük, hogy egyenletesen oszlassuk el a többi összetevővel.
A Csilis bab hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 min
Főzés idő 20 min
Összes idő 30 min
Fogás Egytálételek, Főétel, Főzelék, Pörkölt, Zöldséges ételek
Konyha Mexikói
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó

A recept hozzávalói
  

  • ½ kg darálthús (marha vagy sertés, de lehet vegyes is)
  • 2 evőkanál olívaolaj (lehet napraforgóolaj vagy zsír is)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ kg sűrített paradicsom
  • 30 dkg csemegekukorica (egy konzerv)
  • ½ kg vörösbab (két konzerv)
  • 1 kiskanál
  • 2-3 csipet bors
  • 1 teáskanál oregánó
  • ½ teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál főszerpaprika (nem feltétlen csípős!)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A felaprított hagymát üvegesre pirítjuk az olajon (vagy a zsíron).
  • Amikor már üveges a hagyma, hozzátesszük a megzúzott fokhagymát is, s jól elkeverjük, hogy egy picit az is megpiruljon.
  • Majd a megpirult hagymához és fokhagymához hozzákeverjük a darálthúst is.
    Az elején igyekezzünk a darálthúst minél jobban szétkeverni, hogy ne süljön össze nagyobb darabokba.
  • Miközben a hús sül, hozzáadhatjuk a fűszereket: a sót, a borsot, az oregánót, a fahéjat, a római köményt és a fűszerpaprikát.
    Alaposan elkeverjük át a húst a fűszerekkel, hogy egyenletesen eloszlassuk az ízeket.
  • Amikor a darálthús kifehéredett, hozzáadjuk a kukoricát és a babot, s jól elkeverjük őket.
    Érdemes kicsi vizet aláönteni és pár percig főzni a 3 fő összetevőt, hogy a bab és a kukorica is bevegyen egy keveset a fűszerek ízéből.
  • A főzés végén az egészet felöntjük a paradicsomlével, s átkeverjük, hogy egyenletesen oszlassuk el a többi összetevővel.
    Lehetőleg ne korábban, mert a paradicsom savanykás jellege lelassíthatja a hús megfőzését.
  • A végén csilivel sóval még karcosabbá tehető az íze.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a csilis bab elkészítéséhez

A jó csilis bab lelke a főszerezése. Különösen a sok csípős fűszer. Legalább is sokak számára idehaza. De ennek nem feltétlen kell így lennie (lásd lentebb).

Természetesen, ha csípősen szeretnénk elkészíteni a csilis babot, idehaza előkerülhet a polcról az Erős Pista, egy jófajta Cayenne bors (ami egy csilipaprika típus őrleménye), vagy egy-két csípős egész csili.

Ami még tudja az ízét erősíteni, ha többféle fűszer kerül bele a nevét adó csilipaprikán kívül is.

A fenti receptben bors, oregánó, fahéj, római kömény szerepel még. De mindezt kiegészíthetjük egy teáskanálnyi majoránnával és/vagy petrezselyemmel is.

Hasonlóan finom recept:
Sorry no related post found

Fontos, hogy mindenképp olyan fűszereket tegyünk bele a csilis baba, amit megszoktunk és szeretünk. Ha például kimarad a receptből a római kömény, az sem baj, mert nélküle is meglesz ennek az ételnek a fűszeres jellege.

A végeredmény így is, úgy is a főzelék és a pörkölt között lesz félúton. Pont úgy, mint a Jellegében a paprikás krumplinál, a sóletnél és a hagymás babnál.

Tipp1: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a csilis babhoz egy hegyes erős paprikát is pluszban.

 

Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a főzés végén adjuk hozzá csilis babhoz.

A csilis bab leve

Amire még érdemes odafigyelni, hogy milyen legyen a csilis bab leve (édes vagy savanykás).

Ha inkább csípősre szeretnénk elkészíteni a csilis babot, akkor konzervek levét ne tegyük hozzá a darálthúshoz, mert a csípős ízt (főleg a kukorica édes leve) tompítani fogja.

Ha nem annyira akarjuk csípősre az ételt, s nem bánjuk, hogy a kukorica és a bab íze jobban megjelenik a csilis babban, akkor bátran öntsük hozzá a húshoz a konzervek levét is (a legtöbb recept erről egyébként lebeszél).

Másrészt a sűrített paradicsom savanykás jellege ki tudja emelni a csípős ízeket, hogy ne bánjunk vele fukarul, ha csípőset szeretnénk. Bőven adjunk hozzá, s pár percig forralva hagyjuk egy picit sűrűsödni.

Csilis bab a világban

A csilis bab egy igazi tex-mex étel, mely annyit tesz, hogy az amerikai konyhába a mexikói konyhából került bele, amikor Amerika megvette Texast Mexikótól.

Ebből adódóan, a mexikói konyha sokszínűségének megfelelően, számtalan változata létezik. Eredeti neve (Chili con carne) csupán annyit tesz, hogy csili hússal.

Ami azt is jelentheti, hogy a végeredmény nem feltétlen csípős, mert ha édes csilivel készítjük el, akkor alig fog tartalmazni kapszaicint (a paprika csípős ízét okozó vegyületet).

Tudom, hogy sokaknak szentségtörés, de az előzőekből az is következik, hogy a csilis babot akár úgy is megcsinálhatjuk, hogy csak érdesnemes paprika, Édes Anna, vagy házi (sós) pritaminpaprika kerül bele. Mert Mexikóban a csili egyet jelent a paprikával.

A csilis babnak vannak olyan változatai is, amiben a hús nincs ledarálva. Hanem apró kockákra van összevágva, mint ahogy idehaza a pörkölthöz szoktuk előkészíteni a húst.

Hazai szemmel fura lehet, de a csilis bab nem feltétlen tartalmaz kukoricát. Szemben azzal a vélekedéssel, hogy szinte minden mexikói (eredetű) ételben van kukorica.

Ettől függetlenül a csilis bab így is – úgy is annyira összetett ízvilágú lesz, hogy kenyérrel simán fogyasztható magában is.

Szokás egyébként tejföllel vagy sajttal (vagy mind a kettővel) is fogyasztani. De sokan szeretik tortillába beletekerve vagy tortilla csipsszel, esetleg avokádókrémet hozzáadva is.

Bárhogyan is legyen, a végeredmény biztosan laktató lesz…

Jó étvágyat a csilis babhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating