Finomfőzelék

Az igazi finomfőzelék 3 titka, amitől a menzai étkezések réme egy igazán ínycsiklandó és laktató étek lesz, amiből mindenki kér repetát.

Édesre főzött  zöldségekkel (sárgarépával, zöldborsóval, karalábéval), melyek a zöld fűszerektől kaptak egy különleges írt, s melyet a tejszínes habarás meg inkább kiemel.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a finomfőzeléket. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni menet közben.

Finomfőzelék recept

A megpucolt és összevágott sárgarépát és karalábét a zöldborsóval beletesszük a lábosba.
Sót, cukrot zöldfűszereket adunk hozzá és annyi vizet, hogy a zöldségeket éppen ellepje.
Amikor a víz felforrt, visszavesszük lángot, s lassan tűzön puhára főzzük a zöldségeket.
Amikor a zöldségek kezdenek megpuhulni, tejjel és tejszínnel alaposan elkeverünk két kanál lisztet. A főzőlével felhígítjuk, s hozzáöntjük a zöldségekhez.
Kevés petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
A finomfőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Főzelék, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 30 dkg sárgarépa (4-5 szál)
  • 20 dkg karalábé
  • 30 dkg zöldborsó
  • 2 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A répákat és a karalábét megpucoljuk, centis kockákra vágjuk.
  • A borsót megmossuk, ha piacon vettük, akkor a hüvelyéből kifejtjük.
  • A megpucolt és összevágott sárgarépát és karalábét a zöldborsóval beletesszük a lábosba.
  • Sót és cukrot adunk hozzá és annyi vizet, hogy a zöldségeket éppen ellepje.
  • Amikor a víz a tűzhelyen felforrt, visszavesszük lángot, s lassan tűzön puhára főzzük a zöldségeket.
  • Amikor a zöldségek kezdenek megpuhulni, a tejjel és a tejszínnel alaposan elkeverünk a lisztet.
  • 2 merőkanál főzőlével felhígítjuk a tejes-tejszínes habarást, s hozzáöntjük a zöldségekhez.
  • Néhány percig az egészet tovább főzzük, hogy a finomfőzelék besűrűsödjön.
  • Kevés petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Pár gondolat a finomfőzelék elkészítéséhez

A finomfőzelék első titka, az egésznek az alapja, hogy finomra főzzük a zöldségeket.

Ez egyértelműnek tűnik, de sok receptben a zöldségek megfőzésénél kimarad a főzőlébe tett só megemlítése.

 

Ha nem teszünk bőven sót a zöldségek főzővízébe, az egész ízetlen és ehetetlen lesz, mert a zöldségek finom íze nem jön elő a főzés közben só nélkül.

A só mellett a cukor azért kell, hogy a karalábé kesernyés ízért kicsit tompítsuk. De elhagyni belőle vétek lenne, mert a karalábé ízétől lesz igazán karakteres a borsó és a sárgarépa.

A finomfőzelék második titka, hogy nem szabad berántani, hanem csak habarni. A zsenge, édes zöldségekhez és a tejes-tejszínes ízvilághoz nem passzol a rántásban megpiruló liszt íze.

Inkább a tejszíntől, és a pluszban hozzáadott 5-6 dkg vajtól legyen sűrű, mint az olajat (sertészsírt) magába szívott liszttől.

 

A finomfőzelék harmadik titka, hogy a zöldségeket egy ízesített lében főzzük meg.

Ehhez többféle választásunk is lehet:

  • Adhatunk a főzőléhez egy-két zöldfűszert (koriandert, petrezselymet, oregánót és/vagy majoránnát)
  • A főzőlé egy része lehet megmaradt zöldségleves vagy tyúkhúsleves leve.
  • Ha szoktunk alaplével főzni, a csirke alaplé vagy a zöldség alaplé jó szolgálatot tehet.
  • De végső esetben kevés vegeta, delikát vagy egy-két zöldséges- vagy tyúkhúsleves-kocka is megteszi.

Finomfőzeléket egyébként meg lehet csinálni fagyasztott zöldségkeverékekből is, melyekben az eltérő zöldségek íze révén sokféle finomfőzelék variációt tudunk készíteni (s a pucolással sem kell bíbelődni).

Amire viszont figyeljünk, hogy zöldségeken kívül mást ezek ne tartalmazzanak. A fűszerezett vagy olajozott változatok nem túl szerencsés választás egy „finom” főzelék elkészítéséhez.

De a fenti hozzávalókhoz hozzá vehetünk még egy kisebb fej karfiolt is. Amit megmosva, apró rózsáira szedve hozzáfőzünk a répához, a zellerhez és a borsóhoz.

De van, aki szeret belefőzni egy-két krumplit is.

Tálalhatjuk magában, vagy fasírttal, sült virslivel, tükörtojással vagy bundáskenyérrel is.

Jó étvágyat a finomfőzelékhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating