Kelkáposzta-főzelék

A kelkáposzta-főzelék egy tartalmas, ízletes zöldségétel, mely főleg a téli időszakban járulhat hozzá egy ízletes ebédhez vagy vacsorához.

A krumpli és a káposzta révén tele van szénhidrátokkal és rostokkal. S az íze is nagyszerű élmény, főleg ha kis köménymagot és fokhagymát teszünk bele.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a kelkáposzta-főzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

 

kelkáposzta-főzelék

Kelkáposzta-főzelék recept

A kelkáposzta-főzelék elkészítése egyszerű.
Bő vízben feltesszük főni a kelkáposztát, majd mikor már forr, hozzátesszük a feldarabolt krumplit és a fűszereket a paprika kivételével.
Amikor a káposzta és a krumpli is megfőtt, egy paprikás rántással behabarjuk, s néhány perc főzés alatt hagyjuk, hogy besűrűsödjön.
Előkészítési idő 15 min
Főzés idő 30 min
Összes idő 45 min
Fogás Főétel, Főzelék
Konyha Magyar
Tálalás 4 főra

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A recept hozzávalói
  

  • 70 dkg kelkáposzta
  • 40 dkg krumpli
  • 1,2 liter víz
  • 1 evőkanál majoránna (csapot)
  • 1 evőkanál
  • 1 teáskanál bors (ízlés szerint)

A fokhagymás rántás elkészítéséhez:

  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál fűszerpaprika (csapott)

Tálaláshoz:

  • petrezselyemzöld

Az elkészítés lépései
 

  • A kelkáposztát négybe vágjuk, torzsáját kivágjuk, s a leveleit vékony csíkra vágjuk fel.
  • A kelkáposztát beletesszük a fazékba, felöntjük hideg vízzel, s elkezdjük melegíteni.
  • A krumplit is megpucoljuk, s apró kockákra felaprítjuk.
  • Amikor a víz már forr, a káposzta mellé a krumplit is beletesszük.
  • Megpucoljuk a fokhagymát, s fokhagymanyomón áttörjük.

Fokhagymás rántást készítünk:

  • 20 perc elteltével egy serpenyőben az olajon (vagy a zsíron), elkezdjük megpirítani a lisztet.
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, a tűzhelyről a serpenyőt lehúzva hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s jól elkeverjük, hogy a forró zsiradékban picit megpiruljon.
  • Majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, és azt is megpirítjuk.
  • 1-2 merőkanál főzőlét hozzáadunk a főzelékből, jól elkeverjük vele, s az egészet beleöntjük a főzelékbe.
  • A főzelékben a felhígított rántást jól elkeverjük, s 5-10 percig tovább főzve hagyjuk, hogy a főzelék besűrűsödjön.

Tálaláskor:

  • A tetejére apróra vágott petrezselymet tehetünk
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a kelkáposzta-főzelék elkészítéséhez:

A kelkáposztafőzelék nagyon egyszerű, s éppen ezért túl sok variációja nem is nagyon létezik.

Ami fontos, az elején ne forrázzuk le a kelkáposztát, mert attól túlságosan összeesnek a levelei, s a főzelékben nem fog érződni a kelkáposzta.

Ha picit a szokványostól eltérő ízű kelkáposzta főzeléket szeretnénk, a krumpli és a kelkáposzta megfőzéséhez használhatunk zöldség alaplét. De olyankor ne tegyünk sót a levesbe, mert az alaplétől elegendően sós lesz a főzelék.

Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan beledobhatunk 1-2 húsleveskockát a főzőlébe, amitől is ízletesebb lesz.

 

Ha szeretjük a kesernyés ízt, akkor további lehetőség az ízesítésre, hogy a főzés során hozzáadunk kevés köménymagot vagy pár szem borókabogyót a főzőléhez.

Ha viszont nem szeretjük annyira a kesernyés ízt, nyugodtan megfordíthatjuk a a kelkáposzta és a krumpli arányát.

Feltétnek pörkölt, sült hús vagy fasírozott illik hozzá. Esetleg sült vagy főtt virsli.

Jó étvágyat a kelkáposzta-főzelékhez!

Tipp: A chef ajánlata

Ismerje meg Magyarország legnépszerűbb ételeit, részletes leírásokkal, pontos bevásárlőlistával, sok hasznos és praktikus tippel s tanáccsal. --->

Címke , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating