Kelkáposzta-főzelék (krumplival)

A kelkáposzta-főzelék recept sóval, borssal, majoránnával, köménymaggal és fokhagymával,az elkészítés részletes leírásával.

Az íze is nagyszerű élmény, melyet virslivel, sült kolbásszal vagy fasírttal tehetünk még tartalmasabbá.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a kelkáposzta-főzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

kelkáposzta-főzelék

Kelkáposzta-főzelék recept

A kelkáposzta-főzelék elkészítése egyszerű.
Bő vízben feltesszük főni a kelkáposztát, majd mikor már forr, hozzátesszük a feldarabolt krumplit és a fűszereket a paprika kivételével.
Amikor a káposzta és a krumpli is megfőtt, egy paprikás rántással behabarjuk, s néhány perc főzés alatt hagyjuk, hogy besűrűsödjön.
A kelkáposzta-főzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 min
Főzés idő 30 min
Összes idő 45 min
Fogás Főétel, Főzelék
Konyha Magyar
Tálalás 4 főra

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A recept hozzávalói
  

  • 70 dkg kelkáposzta
  • 40 dkg krumpli
  • 1,2 liter víz
  • 1 evőkanál majoránna (csapot)
  • 1 evőkanál
  • 1 teáskanál bors (ízlés szerint)
  • ½ teáaskanál köménymag (ízlés szerint)

A fokhagymás rántás elkészítéséhez:

  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál fűszerpaprika (csapott)
  • petrezselyemzöld

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A kelkáposztát négybe vágjuk, torzsáját kivágjuk, s a leveleit vékony csíkra vágjuk fel.
  • A kelkáposztát beletesszük a fazékba, felöntjük hideg vízzel, s elkezdjük melegíteni.
  • A krumplit is megpucoljuk, s apró kockákra felaprítjuk.
  • Amikor a víz már forr, a káposzta mellé a krumplit is beletesszük.
  • Megpucoljuk a fokhagymát, s fokhagymanyomón áttörjük.

Fokhagymás rántást készítünk:

  • 20 perc elteltével egy serpenyőben az olajon (vagy a zsíron), elkezdjük megpirítani a lisztet.
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, a tűzhelyről a serpenyőt lehúzva hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s jól elkeverjük, hogy a forró zsiradékban picit megpiruljon.
  • Majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a frissen őrölt köménymagot is, hogy azok is megpiruljanak kicsit.
  • 1-2 merőkanál főzőlét hozzáadunk a főzelékből, jól elkeverjük vele, s az egészet beleöntjük a főzelékbe.
  • A főzelékben a felhígított rántást jól elkeverjük, s 5-10 percig tovább főzve hagyjuk, hogy a főzelék besűrűsödjön.
  • Tálaláskor a tetejére apróra vágott petrezselymet tehetünk
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a kelkáposzta-főzelék elkészítéséhez:

A kelkáposztafőzelék nagyon egyszerű, s éppen ezért túl sok variációja nem is nagyon létezik.

Ami fontos, az elején ne forrázzuk le a kelkáposztát, mert attól túlságosan összeesnek a levelei, s a főzelékben nem fog érződni a kelkáposzta.

Ha picit a szokványostól eltérő ízű kelkáposzta főzeléket szeretnénk, a krumpli és a kelkáposzta megfőzéséhez használhatunk zöldség alaplét. De olyankor ne tegyünk sót a levesbe, mert az alaplétől elegendően sós lesz a főzelék.

Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan beledobhatunk 1-2 húsleveskockát a főzőlébe, aminek az ízét a káposzta és a krumpli is magába fogja szívni.

Hasonlóan finom recept:
Vöröslencse-krémleves

A vöröslencse krémleves receptje hagymával, fokhagymával, krumplival, zöldségekkel, babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával. Ha gyorsan egy finom levesre vágysz, érdemes Read more

Ha szeretjük a kesernyés ízt, akkor további lehetőség az ízesítésre, hogy a főzés során hozzáadunk kevés köménymagot vagy pár szem borókabogyót a főzőléhez.

Ha viszont nem szeretjük annyira a kesernyés ízt, nyugodtan megfordíthatjuk a a kelkáposzta és a krumpli arányát, mert a krumpli édeskés íze képes a kelkáposzta kesernyés ízét kicsit lágyítani.

Feltétnek pörkölt, sült hús vagy fasírozott illik hozzá. Esetleg sült vagy főtt virsli.

 

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a kelkáposzta-főzeléket,  akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a kelkáposzta-főzelékhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating