Kelkáposzta-főzelék

A kelkáposzta-főzelék egy tartalmas, ízletes zöldségétel, mely főleg a téli időszakban járulhat hozzá egy ízletes ebédhez vagy vacsorához.

A krumpli és a káposzta révén tele van szénhidrátokkal és rostokkal. S az íze is nagyszerű élmény, főleg ha kis köménymagot és fokhagymát teszünk bele.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a kelkáposzta-főzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

kelkáposzta-főzelék

Kelkáposzta-főzelék recept

A kelkáposzta-főzelék elkészítése egyszerű.
Bő vízben feltesszük főni a kelkáposztát, majd mikor már forr, hozzátesszük a feldarabolt krumplit és a fűszereket a paprika kivételével.
Amikor a káposzta és a krumpli is megfőtt, egy paprikás rántással behabarjuk, s néhány perc főzés alatt hagyjuk, hogy besűrűsödjön.
Előkészítési idő 15 min
Főzési/sütési idő 30 min
Összes idő 45 min
Fogás Főétel, Főzelék
Konyha Magyar
Tálalás 4 főra

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

Hozzávalók
  

  • 70 dkg kelkáposzta
  • 40 dkg krumpli
  • 1,2 liter víz
  • 1 evőkanál majoránna (csapot)
  • 1 evőkanál
  • 1 teáskanál bors (elhagyható)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál fűszerpaprika (csapott)

Az elkészítés lépései
 

  • A kelkáposztát négybe vágjuk, torzsáját kivágjuk, s a leveleit vékony csíkra vágjuk fel.
  • A kelkáposztát beletesszük a fazékba, felöntjük hideg vízzel, s elkezdjük melegíteni.
  • A krumplit is megpucoljuk, s apró kockákra felaprítjuk.
  • Amikor a víz már forr, a káposzta mellé a krumplit is beletesszük.
  • Megpucoljuk a fokhagymát, s fokhagymanyomón áttörjük.
  • 20 perc elteltével paprikás-fokhagymás rántást készítünk:
    - egy serpenyőben az olajon (vagy a zsíron), elkezdjük megpirítani a lisztet
    - amikor a liszt elkezd barnulni, a tűzhelyről a serpenyőt lehúzva hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s jól elkeverjük, hogy a forró zsiradékban picit megpiruljon.
    - majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, és azt is elkeverjük.
    - 1-2 merőkanál főzőlét hozzáadunk a főzelékből, jól elkeverjük vele, s az egészet beleöntjük a főzelékbe.
  • A főzelékben a felhígított rántást jól elkeverjük, s 5-10 percig tovább főzve hagyjuk, hogy a főzelék besűrűsödjön.
  • Tetejére a tálaláskor apróra vágott petrezselymet tehetünk
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a kelkáposzta-főzelék elkészítéséhez:

A kelkáposztafőzelék nagyon egyszerű, s éppen ezért túl sok variációja nem is nagyon létezik.

Ami fontos, az elején ne forrázzuk le a kelkáposztát, mert attól túlságosan összeesik.

Ha picit a szokványostól eltérő ízű kelkáposzta főzeléket szeretnénk, a krumpli és a kelkáposzta megfőzéséhez használhatunk zöldség alaplét. De olyankor ne tegyünk sót a levesbe, mert az alaplétől elegendően sós lesz a főzelék.

Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan beledobhatunk 1-2 húsleveskockát a főzőlébe, attól is ízletesebb lesz.

Feltétnek pörkölt, sült hús vagy fasírozott illik hozzá.

Jó étvágyat a kelkáposzta-főzelékhez!

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!
Címke , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése