Krumplifőzelék (tejfölös habarással)

A krumplifőzelék recept fűszerpaprikával, majoránnával, babérlevéllel sóval és tejfölös habarással, az elkészítés részletes leírásával.

Tálalható fasírttal, pörkölttel, sült virslivel, kolbásszal vagy akár tükörtojással is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

 

krumplifőzelék

Krumplifőzelék recept

A krumplifőzelék elkészítése egyszerű.
Olajon elkeverjük a fűszerpaprikát, majd hozzáadjuk a krumplit, s jól átforgatjuk.
Felengedjük vízzel, sóval, babérlevéllel és majoránnával ízesítjük, s jól megfőzzük a krumplit.
Amikor a krumpli már szinte puha, tejfölös habarással besűrítjük, s a végén még egyet forralunk a főzeléken.
Előkészítési idő 15 min
Főzés idő 25 min
Összes idő 40 min
Fogás Főétel, Főzelék
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 70 dkg krumpli
  • 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • 1 teáskanál fűszerpaprika (elhagyható)
  • 5 dl víz
  • 2 evőkanál majoránna
  • 3 darab babérlevél
  • 1 evőkanál
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál finomliszt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A krumplit megpucoljuk, s centis kockákra vágjuk.
  • Az olajat (vagy a zsírt) a lábasban kis lángon felmelegítjük, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és 1 percig pirítjuk.
  • Amikor a fűszerpaprika megpirult, hozzátesszük a krumplit, és alaposan összekeverjük.
  • Majd felöntjük a krumplit annyi vízzel, hogy teljesen ellepje. Majoránnával, babérlevéllel és sóval ízesítjük
    Forrástól számított 20 perc alatt megfőzzük,
  • Amikor a krumpli már majdnem megfőtt, a tejfölt és a lisztet összekeverjük csomómentesen.
    2 merőkanál főzőlét hozzákeverve folyóssá tesszük, s hozzáadjuk a megfőtt krumplihoz.
  • Egyet forralunk rajta, hogy habarás besűrítse a főzeléket, s az ízek összeérjenek benne.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a krumplifőzelék elkészítéséhez

A krumplifőzelék legfontosabb összetevője a megfelelően kiválasztott krumpli. Ehhez érdemes rendesen megnézni a boltban vagy a piacon, milyen krumplit árulnak.

Az igazán finom krumplifőzelékhez a kereskedelmi forgalomba “B” betűvel jelzett főzőkrumplik a megfelelőek. Ide tartoznak például a rózsa krumpli, a Pannónia, a desirée … krumpli fajták (a piros színnel írt krumplifajták mind jók a csatolt képen).

Fontos! A krumplik mérete közel azonos legyen. Lehet a krumpli akár egy centis kocka is, de akár 2 – kettő és fél is, de akkor az összes legyen akkora.

Ha nem egyenletesre vágjuk össze a krumplit, akkor a kisebb darabok szét fognak főni, mire a nagyobbak megfőnek, s az egész totál besűrűsödik.

 

Ha pedig levesszük a krumplit, amikor a kicsik elkezdenek szétfőni, akkor a nagyobb darabok nyersek és kemények maradnak.

Ennek oka, hogy minél nagyobb a krumpli, annál lassabban fő meg. Ezért érdemes inkább kisebbre vágni a krumplit, mert a kisebb méretet egyszerűbb közel azonosra vágni.

Fűszerezés és savanyítás

A krumplifőzelék fűszerezés nagyon hasonlít a tökfőzelék illetve a krumplileves receptjében található leíráshoz.

Ami lényeges eltérés, hogy a krumplifőzelék kapor nélkül is finom, de aki szereti, tehet bele nem csak kaprot, hanem oregánót vagy kakukkfüvet is.

 

Fontos! Összesen ne legyen benne 2 evőkanálnál több zöldfűszer. Tehát tehetünk a majoránna helyett vagy mellett még egy zöldfűszert a krumpli mellé, de akkor kevesebb majoránna kerüljön a főzővízbe.

Az is hasonló a krumplifőzelék és a tökfőzelék elkészítésébe, hogy nem mindenki tesz fűszerpaprikát hozzá. A krumplifőzeléknél olyankor az olaj is kimarad a receptből, s simán sós-fűszeres vízben főzzük meg a krumplit.

A tejfölös krumplilevessel való hasonlóság a tejfölös habarás kapcsán kerül előtérbe (meg persze a hasonló alapanyagok miatt).

Mindig nagy dilemma, mennyire legyen savanyú a krumplileves. Van, aki még a tejfölös habarást is fele annyi tejföllel csinálja, mint ami a fenti receptben szerepel. Míg mások simán beletesznek ekkora mennyiségbe 1-2 evőkanál 10 %-os ecetet.

De sokan szeretik a balzsamecetet, borecetet vagy valamilyen gyümölcsecetet (s 1-2 kiskanállal adnak a fenti mennyiséghez, ami egy jó középútnak nevezhető).

Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

Jó étvágyat a krumplifőzelékhez!

Tipp: A chef ajánlata

Ismerje meg Magyarország legnépszerűbb ételeit, részletes leírásokkal, pontos bevásárlőlistával, sok hasznos és praktikus tippel s tanáccsal. --->

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recipe Rating