Lencsefőzelék

A lencsefőzelék sok helyen a leggyakoribb újévi étel. Mely a savanykás-kesernyés íze miatt a hasunknak is jót tesz, meg a néphit szerint a pénztárcánknak is.

Bárhogyan is legyen, érdemes megbarátkozni az ízével, mert tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, mely az egészség megtartásához nagyszerű alapot ad.

Először megnézzük, hogyan lehet viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencsefőzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

lencsefőzelék

Lencsefőzelék recept

A lencsefőzelék elkésztése kicsit aprólékosabb feladat, mint a lencselevesé. De ha egy savanykás mégis tartalmas levesre vágyunk, megéri az időt rászánni.
A főzés menetét a lencse puhasága határozza meg. Ha a lencse már egy bő negyed órát főtt, akkor kezdhetjük el a rántást elkészíteni. Amit addig elő is tudunk készíteni.
Míg a rántástól kezd a leves besűrűsödni, megpirítjuk a cukrot, s amikor az is belekerült, már csak egyet kell forralni rajta, s kész is a lencsefőzelék.
Előkészítési idő 15 min
Főzési/sütési idő 25 min
Összes idő 40 min
Fogás Egytálételek, Főzelék
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

Hozzávalók
  

  • ½ kg lencse
  • 1 l húsleves alaplé (lehet főtt füstölthús leve is)
  • 1 evőkanál
  • 1 darab babérlevél
  • 2 fej vöröshagyma (közepes)
  • 3 evőkanál zsír (lehet olaj is)
  • 4 evőkanál liszt
  • 3 dkg cukor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 2 evőkanál mustár (csapott)
  • 1 kávéskanál ecet
  • ½ doboz tejföl

Az elkészítés lépései
 

  • A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
  • Amikor a lencse megdagadt, leöntjük az áztatólét, s a húsos lében elkezdjük a lencsét főzni.
  • A vöröshagymákat és a fokhagymát megpucoljuk.
    Az egyiket hagymát egészben hozzá tesszük a lencséhez főni.
    A második hagymát felkockázzuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
  • A lencsét főzés közben gyakran megkeverjük, s amikor a lencse kezd megfőni, a vöröshagymát kivesszük a főzelékből.
  • Amikor a lencse már kész egy kisebb serpanyűben
    hagymás rántást készítünk:
    a, A felkockázott hagymát olajon egy nagyobb serpenyőben elkezdjük pirítani.
    b. A pirítás elején hozzáadjuk a lisztet is, s addig pirítjuk az egészet, amíg a liszt zsemle színű nem lesz.
    c. A tűzhelyről levéve hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát és a fűszerpaprikát. S hagyjuk, hogy egy kicsit megpiruljon.
    d. Majd 1 kanál levet adunk hozzá a főzővízből, hogy a rántás meg ne égjen.
    e. A lét jól elkeverve a rántással, az egészet hozzáöntjük a lencséhez.
  • A lencséhez ezután hozzá adjuk a mustárt, az esetet és ha szükséges, még némi sót.
  •  A cukrot egy kis edényben megpirítjuk majd kevés vízzel felengedjük. Majd az is mehet hozzá a lencséhez.
  • Amikor a lencse teljesen puhára főtt, a tejfölt 1 merőkanál főzelékkel elkeverjük, és hozzáadjuk a főzelékhez.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a lencsefőzelék elkészítéshez

Ha szeretjük a dijoni mustár, sima mustár helyett az is tehetünk bele, de csak egy kanálnyit.

Ha szeretjük a minőségibb eceteket, tehetünk a lencsefőzelékbe akár balzsamecetet vagy boresetet is.

Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan felforralhatunk 1 liter vizet, s belefőzhetnünk 2 húsleveskockát. Avval is finom lesz a leves. Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka)  némileg befolyásolni fogja a lencsefőzelék ízét.

De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást. A lencsefőzelékhez a legjobb választás a zöldség vagy a húsleves alaplé.

Mint minden főzelék, önmagában is nagyon finom, de sokféle feltétet is választhatunk hozzá. Ehetjük akár fasírttal, akár főtt füstölthússal, sült virslivel vagy főtt tojással is.

S ez esetben a kenyér is jól eshet az intenzív ízek miatt.

Jó étvágyat a lencsefőzelékhez!

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!
Címke , , , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése