Lencsefőzelék recept húsleves alappal, vöröshagymával, babérlevéllel, fokhagymával s mustárral, az elkészítés részletes leírásával.
A savanykás-kesernyés íze jót tesz az emésztésnek, s egy kis előrelátással hamar el is készíthető.
Először megnézzük, hogyan lehet viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencsefőzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Lencsefőzelék recept rántással
Eszközök
- 2 literes lábos
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
A recept hozzávalói
- ½ kg lencse
- 1 l húsleves alaplé (lehet főtt füstölthús leve is)
- 1 evőkanál só
- 1 darab babérlevél
- 2 fej vöröshagyma (közepes)
- 3 evőkanál zsír (lehet olaj is)
A hagymás rántáshoz
- 4 evőkanál liszt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
A végső íz beállításához
- 2 evőkanál mustár (csapott)
- 3 dkg cukor
- 1 kávéskanál ecet
- ½ doboz tejföl
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
- Amikor a lencse megdagadt, leöntjük az áztatólét, s a húsos lében elkezdjük a lencsét főzni.
- A vöröshagymákat és a fokhagymát megpucoljuk.Az egyiket hagymát egészben hozzá tesszük a lencséhez főni.A második hagymát felkockázzuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
- A lencsét főzés közben gyakran megkeverjük, s amikor a lencse kezd megfőni, a vöröshagymát kivesszük a főzelékből.
Hagymás rántás készítése:
- Amikor a lencse megpuhult, a felkockázott hagymát olajon egy nagyobb serpenyőben elkezdjük pirítani.
- A pirítás elején megszórjuk a liszttel, s addig pirítjuk az egészet, amíg a liszt zsemle színű nem lesz.
- A tűzhelyről levéve hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát és a fűszerpaprikát. Júl elkeverjük őket, s hagyjuk, hogy egy kicsit megpiruljanak.
- Majd 1 kanál levet hozzáadunk a főzővízből, amivel megakadályozzuk, hogy a rántás odakapjon.
- A lét jól elkeverve a rántással, az egészet hozzáöntjük a lencséhez.
Végül kialakítjuk a lencsefőzelék egyedi ízét:
- A lencséhez hozzá adjuk a mustárt, s ha esetleg szükséges, még némi sót.
- A cukrot egy kis edényben megpirítjuk, majd kevés vízzel felengedjük. Az is mehet hozzá a lencséhez.
- Legvégül a tejfölt 1 merőkanál főzelékkel elkeverjük, majd hozzáadva a többihez alaposan azt is eloszlatjuk.
Tippek és tanácsok a lencsefőzelék elkészítéshez
Ha szeretjük a dijoni mustár, sima mustár helyett az is tehetünk bele, de csak egy kanálnyit.
Ha szeretjük a minőségibb eceteket, tehetünk a lencsefőzelékbe akár balzsamecetet vagy más boresetet is.
Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan felforralhatunk 1 liter vizet, s belefőzhetnünk 2 húsleveskockát. Avval is finom lesz a lencsefőzelék.
Amit fontos megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka) némileg befolyásolni fogja a lencsefőzelék ízét. A legjobb választás a zöldség vagy a húsleves alaplé.
Mint minden főzelék, önmagában is nagyon finom, de sokféle feltétet is választhatunk hozzá. Ehetjük akár fasírttal, akár főtt füstölthússal, sült virslivel vagy főtt tojással is.
A virslit, főleg a füstölt virslit azért érdemes inkább megsütni, s nem vízben kifőzni, mert az íze nem fő össze a lencsével. Ellentétben például azzal az esettel, amikor lencselevest készítünk virslivel.
S ez esetben a kenyér is jól eshet az intenzív ízek miatt.
Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencsefőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.