Lencsefőzelék (rántással)

Lencsefőzelék recept húsleves alappal, vöröshagymával, babérlevéllel, fokhagymával s mustárral, az elkészítés részletes leírásával.

A savanykás-kesernyés íze jót tesz az emésztésnek, s egy kis előrelátással hamar el is készíthető.

Először megnézzük, hogyan lehet viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencsefőzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

lencsefőzelék

Lencsefőzelék recept rántással

A lencsefőzelék elkésztése kicsit aprólékosabb feladat, mint a lencselevesé. De ha egy savanykás mégis tartalmas levesre vágyunk, megéri az időt rászánni.
A főzés menetét a lencse puhasága határozza meg. Ha a lencse már egy bő negyed órát főtt, akkor kezdhetjük el a rántást elkészíteni. Amit addig elő is tudunk készíteni.
Míg a rántástól kezd a leves besűrűsödni, megpirítjuk a cukrot, s amikor az is belekerült, már csak egyet kell forralni rajta, s kész is a lencsefőzelék.
A lencsefőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 min
Főzés idő 25 min
Összes idő 40 min
Fogás Egytálételek, Főzelék
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A recept hozzávalói
  

  • ½ kg lencse
  • 1 l húsleves alaplé (lehet főtt füstölthús leve is)
  • 1 evőkanál
  • 1 darab babérlevél
  • 2 fej vöröshagyma (közepes)
  • 3 evőkanál zsír (lehet olaj is)

A hagymás rántáshoz

  • 4 evőkanál liszt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika

A végső íz beállításához

  • 2 evőkanál mustár (csapott)
  • 3 dkg cukor
  • 1 kávéskanál ecet
  • ½ doboz tejföl

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
  • Amikor a lencse megdagadt, leöntjük az áztatólét, s a húsos lében elkezdjük a lencsét főzni.
  • A vöröshagymákat és a fokhagymát megpucoljuk.
    Az egyiket hagymát egészben hozzá tesszük a lencséhez főni.
    A második hagymát felkockázzuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
  • A lencsét főzés közben gyakran megkeverjük, s amikor a lencse kezd megfőni, a vöröshagymát kivesszük a főzelékből.

Hagymás rántás készítése:

  • Amikor a lencse megpuhult, a felkockázott hagymát olajon egy nagyobb serpenyőben elkezdjük pirítani.
  • A pirítás elején megszórjuk a liszttel, s addig pirítjuk az egészet, amíg a liszt zsemle színű nem lesz.
  • A tűzhelyről levéve hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát és a fűszerpaprikát. Júl elkeverjük őket, s hagyjuk, hogy egy kicsit megpiruljanak.
  • Majd 1 kanál levet hozzáadunk a főzővízből, amivel megakadályozzuk, hogy a rántás odakapjon.
  • A lét jól elkeverve a rántással, az egészet hozzáöntjük a lencséhez.

Végül kialakítjuk a lencsefőzelék egyedi ízét:

  • A lencséhez hozzá adjuk a mustárt, s ha esetleg szükséges, még némi sót.
  • A cukrot egy kis edényben megpirítjuk, majd kevés vízzel felengedjük. Az is mehet hozzá a lencséhez.
  • Legvégül a tejfölt 1 merőkanál főzelékkel elkeverjük, majd hozzáadva a többihez alaposan azt is eloszlatjuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a lencsefőzelék elkészítéshez

Ha szeretjük a dijoni mustár, sima mustár helyett az is tehetünk bele, de csak egy kanálnyit.

Ha szeretjük a minőségibb eceteket, tehetünk a lencsefőzelékbe akár balzsamecetet vagy más boresetet is.

Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan felforralhatunk 1 liter vizet, s belefőzhetnünk 2 húsleveskockát. Avval is finom lesz a lencsefőzelék.

Amit fontos megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka)  némileg befolyásolni fogja a lencsefőzelék ízét. A legjobb választás a zöldség vagy a húsleves alaplé.

Hasonlóan finom recept:
Egyben sült dagadó

Az egyben sült dagadó receptje szalonnával, majoránnával, sóval, esetleg kevés borssal, az elkészítés részletes leírásával. Zaftos, masszív, mégis puha sülthús, Read more

Mint minden főzelék, önmagában is nagyon finom, de sokféle feltétet is választhatunk hozzá. Ehetjük akár fasírttal, akár főtt füstölthússal, sült virslivel vagy főtt tojással is.

A virslit, főleg a füstölt virslit azért érdemes inkább megsütni, s nem vízben kifőzni, mert az íze nem fő össze a lencsével. Ellentétben például azzal az esettel, amikor lencselevest készítünk virslivel.

S ez esetben a kenyér is jól eshet az intenzív ízek miatt.

 

Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencsefőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a lencsefőzelékhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating