Sárgaborsó-főzelék

Sárgaborsó-főzelék receptje hagymával, fokhagymával, római köménnyel, korianderrel és fűszerpaprikával, az elkészítés részletes leírásával.

Ezen kívül  a sárgaborsó főzelék egy igazán jó fehérjeforrás, s tele van rostokkal és ásványi anyagokkal.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a sárgaborsó-főzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

sárgaborsófőzelék

Sárgaborsó-főzelék recept

A sárgaborsót-főzelék elkészítése nem túl nehéz, ha időben elkezdjük.
Érdemes előző nap beáztatni a sárgaborsót, s hűtőbe tenni legalább egy éjszakára.
Amikor a sárgaborsó megdagadt, leszűrjük, s kétszeres mennyiségű vízben feltesszük főni. Forrástól számítva 20-25 perc alatt megfő.
Amikor a sárgaborsó megpuhult, egy hagymás-fokhagymás-fűszeres rántást csinálunk hozzá, amitől jól besűrűsödik, és kijön az igazi karaktere.
A sárgaborsó-főzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 30 perc
Fogás Egytálételek, Főzelék
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

A recept hozzávalói
  

  • ½ kg sárgaborsó
  • 3 babérlevél
  • 1 evőkanál
  • bors (ízlés szerint)

A rántás elkészítéséhez:

  • 1 dl napraforgóolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál koriander
  • 1 teáskanál fűszerpaprika

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A sárgaborsót átmossuk, s bőséges vízbe beáztatjuk legalább 8-12 órára.
  • A megdagadt sárgaborsót leszűrjük, majd kétszeres mennyiségű vízben elkezdjük lassan főzni.
  • A sárgaborsó a főzés elején ugyan úgy felhabzik, mint a vörös húsok, amit érdemes kanállal vagy kisebb szűrőkanállal leszedni.
  • Amikor a habosodás abbamaradt, hozzátesszük a babérleveleket, a sót (és esetlegesen a borsot). 25-30 perc alatt a sárgaborsó meg fog puhulni.
  • Közben a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.

Hagymás-fokhagymás rántás készítése:

  • Amikor a sárgaborsó megpuhult egy serpenyőben olajat teszünk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, s megpirítjuk őket.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a koriandert, a római köményt és a fűszerpaprikát. Jól átkeverjük, hogy ezek is egy picit megpiruljanak.
  • Majd rászórjuk a lisztet, hogy az is megpiruljon egy picit.
  • Utána hozzáadunk 1-2 merőkanállal a főzőléből, s jól felhígítjuk vele a rántást.
  • Majd a rántást hozzáadjuk a megfőtt sárgaborsóhoz.
    Jól elkeverjük, s még egyet forralunk rajta, hogy besűrűsödjön a főzelék.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a sárgaborsó-főzelék elkészítéséhez

A sárgaborsó attól volt két dolog miatt utált kaja a menzán.

Az egyik, hogy maga a sárgaborsó szemei kemények voltak. Azért kell alaposan beáztatni, hogy ezt elkerüljük.

 

A másik baj az ízével volt, ami alapvetően egy semleges, kicsit kesernyés. Ha nem adunk hozzá fűszereket, akkor csak a nagy semmit fogjuk enni.

  • Ebben a receptben nem volt túl sok fűszer, igazodva a magyar hagyományokhoz.
  • De aki szeret kísérletezni, az bátran tehet mellé egy-két zöldfűszert még: petrezselyemzöldet, kakukkfüvet, rozmaringot, majoránnát, kurkumát, oregánót, bazsalikomot, tárkonyt vagy lestyánt. Ezektől az íze kicsit lágyabb lesz.
  • S aki szereti a csípőset, kevés csilit vagy pirosaranyat is tehet bele.

További lehetőség a sárgaborsófőzelék finomabbá tételéhez, ha az áztatás után a sárgaborsót valamilyen húsos alaplében főzzük meg.

Ha nem szoktunk alaplével főzni, akkor nyugodtan felforralhatunk 1 liter vizet, s belefőzhetnünk 2 leveskockát. Avval is finom lesz a sárgaborsó-főzelék.

Tejföllel, pirított baconnel, sült hússal, virslivel  bélszínrolóval vagy fasírttal tálaljuk.

 

Tipp1: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Aki nem szereti annyira az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhat őrölt fehér- vagy tarkaborsot is a főzelék elkészítéséhez.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sárgaborsó-főzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a sárgaborsó-főzelékhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating