A sólet receptje füstölt hússal, fejtett babbal, árpagyönggyel, tojással, hagymával és fokhagymával, az elkészítés pontos lépéseivel.
Mindezt egy nagyobb vaslábosban vagy agyagedényben (római tálban), 2-3 óra alatt megsütve a sütőben, egy só nagy adag vízben.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a sóletet. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Sólet recept
Eszközök
- római tál
- kisebb serpenyő
A recept hozzávalói
- 40 dkg fejtett bab (fehér bab, vörös bab, vesebab, stb.)
- 60 dkg füstölt tarja
- 4 darab tojás
- 1 evőkanál olívaolaj (lehet napraforgóolaj vagy zsír is)
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 kiskanál őrölt bors
- 20 dkg gersli (árpagyöngy)
- ½ liter víz
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Babot és a füstölt tarját főzés előtti nap külön-külön beáztatjuk.Ha a római tálunk nem mázas, akkor azt is.
- A sütés napján a tojásokat megmossuk, és hideg sós vízben elkezdjük megfőzni a tojásokat.
- Közben a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A babról és a füstölt húsról (és a római tálról) leöntjük a vizet, s a füstölt tarját szeletekre vágjuk.
- A forrástól számítva 10 perc után a főtt tojás elkészül. Ekkor bő hideg vízzel hűtsük le a tojásokat.Ez azért fontos, mert így könnyedén lel ehet majd szedni a héját.
Rántás készítése
- A hagymát olajon vagy zsíron megdinszteljük (kevés vizet hozzáadva).
- Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzátesszük a megzúzott fokhagymát is, s jól elkeverjük, hogy egy picit az is megpiruljon.
- Ezután az egészet megszórjuk a finomliszttel, hogy kicsit besűrűsödjön az egész
- Kevergetve pirítjuk az rántást, míg a liszt elkezd barnulniS ekkor a tűzről lehúzva a serpenyőt hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a borsot, s az egészben jól elkeverjük.
- S a végeredményt beleöntjük a római tálba, egyenletesen elosztva az alján.Ha bő zsiradékkal készült a rántás, felkenhetjük az edény oldalára is.
A sólet megsütése
- A római tálba a rántásra először ráöntjük a beáztatott bab felét, Erre rétegezzük rá a felszeletelt füstölt tarját, majd a tetejére jöhet az árpagyöngy.
- Az árpagyöngy tetejére jön a bab második fele, s a végén a megpucolt főtt tojások (egészben).Érdemes a felső bab rétegben kicsi mélyedéseket csinálni, hogy a főtt tojások ne lógjanak ki a vízből
- Az egészre annyi vizet öntsünk, hogy legalább egy ujjnyira ellepje a babot.
- Sütőben 180 fokon hagyjuk az egészet puhulni 2-3 órán át.A sütőben készítés nagy előnye, hogy nem kell kevergetni, nyugodtan magára lehet hagyni akár egy-két órára is.
- Amikor a sólet elkészült, a tojásokat kivesszük belőle, s félbe vágva az elkészült étel tetejére helyezzük.
Tippek és tanácsok a sólet elkészítéséhez
A sólet elkészítése nagyon hasonlít a rakott ételek elkészítésének metódusához. Előkészítjük a hozzávalókat, rétegesen egymásra tesszük őket egy nagyobb tálban, majd az egészet betesszük a sütőbe, s jól megsütjük.
A végeredmény viszont nem fog egy egységes valamivé összeállni, inkább a főzelékhez lesz hasonló mind ízre, mind állagra. Hasonlóan, mint a paprikás krumplinál, a hagymás babnál, vagy a csilis babnál.
Ugyan a mai sólet őse egy régi zsidó recept, de ma már több olyan összetevője is van a legtöbb sólet receptnek, ami egy-két ezer éve a zsidó társadalomban elképzelhetetlen volt. Mert a zsidók nem esznek disznóhúst, s a hagyma is ismeretlen volt Amerika felfedezése előtt Európában.
A fenti recept arról szól, hogy a sóletet egy mázatlan római tálban süssük meg, de egy mázas tál, vagy egy nagyobb vaslábos is megteszi.
A beáztatott mázatlan római tál előnye, hogy a sütés elején egyenletesebben melegszik át a tál, s a fejlődő gőz segít az ízeket benntartani a főzőedényben.
Ennek ellenére a fenti összeállítású receptet el lehet készíteni akár bográcsban vagy egy nagyobb lábosban is a tűzhelyre feltéve.
Egyébként a tojásokat azért tesszük bele a sóletbe, mert ennek révén a tojás kicsit átveszi a füstölt hús és a rántás ízvilágát.
Sólet kétféle húsból
A sóletnek nagyon sok változata létezik, függően attól, milyen húsból készül.
A legtöbb recept kétféle húst használ a sólet elkészítéséhez. A fenti receptben azért nem szerepel 2 féle hús (csak füstölt), hogy egy könnyebben, olcsóbban elkészíthető változat is szerepeljen.
- A füstölt tarjához választhatunk kacsa-, liba- vagy pulykacombot, esetleg pulykamellet.
A csirkecombot viszont érdemes ez esetben mellőzni (mert a sütőben 2-3 óra alatt teljesen szétfő). - De elkészíthetjük a sóletet füstölt tarja helyett füstölt csülökkel, füstölt oldalassal vagy felkarikázott füstöltkolbásszal is.
- Fél kiló füstölt libamellből vagy pulykamellből is kiindulhat a sólet főzése, amihez választhatunk 30-40 dkg felsált, marha lapockát vagy fartőt (vagy a fenti disznóhúsok sima változatát).
- Létezik olyan recept változat is, hogy 40 dkg kolozsvári szalonnát és 4 kacsacomból készítik el a sóletett.
Ilyenkor a rántás alapját a szalonna apróra vágott zsíros részének és a kacsa bőrének kisütésével hozzák létre.
A kisütés után a töpörtyűt kiveszik a serpenyőből (megy bele a cserépedénybe), s a frissen kisütött libazsírban kezdik el a hagymát dinsztelni.
Bárhogyan is legyen, a húst mindig középre teszik, hogy a füstölt íz minél jobban átjárja a babot és a többi összetevőt.
Többnyire a füstölt húst szokták alulra tenni (a beáztatott bab első felének tetejére), míg a másik húst a gerslivel elválasztva a második adag bab alá.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sóletet, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.