Spenótfőzelék

Finom spenótfőzelék recept tejjel, fokhagymával, rántással s kevés sóval, az elkészítés lépéseinek részletes leírásával.

Melyet nagyon sokan azért nem szeretnek, mert csak a menzai, a fokhagymát nélkülöző (s éppen ettől ízetlen) változatot ismerik.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen  elkészíteni a spenótfőzeléket. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni menet közben.

spenótfőzelék

Spenótfőzelék recept

A spenótfőzelékhez a friss spenótot alaposan megmossuk, majd forrásban lévő sós vízben előfőzzük és lecsepegtetjük.
Ezután egy másik lábasban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a lisztet és picit megpirítjuk.
Ezután a lábost lehúzva a tűzről a zúzott fokhagymát is megpirítjuk, majd a tejet hozzáöntve lehűtjük a rántást.
A spenótot hozzáadva a lábos tartalmához felfőzzük az egészet 5 perc alatt.
Végül krémesre, simára turmixoljuk az egészet, s utóízesítjük sóval, borssal. 
Bundáskenyérrel, tükörtojással, fasírttal vagy sült virslivel tálaljuk.
A spenótfőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Főzelék, Zöldséges ételek
Konyha Magyar, Mediterrán
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes lábos
  • fokhagymanyomó

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg spenót
  • 2 liter víz (a blansírozáshoz)
  • 1 evőkanál
  • ½ liter tej
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír, kókuszzsír, repceolaj)
  • 2 evőkanál liszt
  • 3-4 gerezd fokhagyma

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Ha friss spenótból készítjük el a spenótfőzeléket, akkor az első lépés, hogy egy nagyobb fazékba ¾-ig vizet tegyünk, s elkezdjük felforralni.
  • Míg a víz felforr a spenót leveleit megmossuk, eltávolítva a rajta maradt földet.
    A gyökereket és a túl vastag főereket pedig egy késsel eltávolítjuk a levelekről.
  • Amikor a víz felforrt, sót adunk hozzá, s beletesszük a spenótot fonnyadni (blansírozzuk).
    A spenót a forrás hatására hajlamos feljönni a víz tetejére, azért időnként nyomjuk vissza vízbe.
    Illetve forgassuk meg a spenótot, hogy mindegyik része egyenletesen forrázódjon le.
  • 5-6 perc forrázás után szűrőkanállal vegyük ki a spenótot a vízből, és rácsra vagy szűrőbe téve alaposan lecsepegtetjük.
  • Ezután megpucoljuk a fokhagymákat, áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.

A spenótfőzelék elkészítése

  • Egy másik lábasban felhevítjük az olajat (vagy a zsírt), hozzáadjuk a lisztet, s világos barnára pirítjuk.
  • Amikor a liszt kezd megpirulni, lehúzzuk a lábast a tűzről, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, s alapos keverés közben megpirítjuk egy picit azt is.
  • Majd a tejet hozzáadva lehűtjük a rántás, hozzátesszük a előfőzött spenótot, s visszatéve a tűzhelyre az egészet alaposan fölfőzzük.
  • 5-6 perc forralás után az ízek összeérnek.
    Az egészet végül összeturmixoljuk, és már tálalhatjuk is a spenótfőzeléket.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a spenótfőzelék elkészítéséhez

A spenót alapvetően attól finom, hogy az ízét fokhagymával kiemeljük. Tehetünk még hozzá kevés oregánót vagy rozmaringot, de fokhagyma nélkül a végeredmény nem lesz az igazi.

Amire érdemes odafigyelni, hogy ha nem friss fokhagymát használunk, hanem fokhagymakrémet, akkor ne tegyünk a spenótba sót.

 

Mert a fokhagymakrém annyira sós, hogy az a mennyiség, amennyit a spenóthoz hozzáteszünk, bőven képes a főzeléket sóssá tenni.

A másik fontos pont, hogy ha nem akarunk a spenót blansírozásával pepecselni, nyugodtan használjunk fagyasztott spenótot.

Érdemes felengedni a spenótot felhasználás előtt, amit mindenképp egy mélytányérban tegyünk meg, mert a spenót levet ereszthet. Ha papírba van csomagolva a spenót, akkor felolvasztás előtt azt mindenképp távolítsuk el.

Arra viszont figyeljünk, hogyha konyhakész spenótot veszünk, s van már benne fokhagyma, ne tegyünk hozzá pluszban, mert a fokhagyma íze nagyon intenzív.

Spenótfőzelék zsemlével

 

Sokan nem szeretik a spenót kesernyés ízét. Nekik lehet megoldás a zsemlés változat, mely sokkal krémesebb.

  • Először 3-4 zsemlét zsemlét felkockázzuk, lábosba tesszük, bő 1 liter tejben (s esetleg némi hozzáadott vízben) elkezdjük főzni.
  • Hozzáadjuk a megpucolt és áttört fokhagymát és a sót, majd folyamatos keverés közben addig főzzük, amíg a zsömle teljesen szét nem fő egy egységes péppé nem alakul.
  • Ezután hozzákeverjük a korábban előkészített spenótot (vagy a felengedett fagyasztott spenótot), s jól elkeverjük a zsömlében, s még 5 percig főzzük az egész, hogy az ízek összeérjenek.

Fontos! A zsemlés változatot nem rántjuk be, s a fokhagymát sem pirítjuk meg, hanem belefőzzük a spenótba.

Másrészt a zsemlés spenótfőzeléknél fontos, hogy a spenót az előkészítés során apróra fel legyen vágva, le legyen darálva vagy össze legyen turmixolva.

S természetesen a fokhagymára vonatkozó fenti intelmek ennél a változatnál is érvényesek.

Az elkészült spenótfőzeléket bundáskenyérrel, tükörtojással, fasírttal vagy sült virslivel tálaljuk.

Jó étvágyat a spenótfőzelékhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating