Finom spenótfőzelék recept tejjel, fokhagymával, rántással s kevés sóval, az elkészítés lépéseinek részletes leírásával.
Melyet nagyon sokan azért nem szeretnek, mert csak a menzai, a fokhagymát nélkülöző (s éppen ettől ízetlen) változatot ismerik.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a spenótfőzeléket. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni menet közben.
Spenótfőzelék recept
Eszközök
- 3 literes lábos
- fokhagymanyomó
A recept hozzávalói
- 1 kg spenót
- 2 liter víz (a blansírozáshoz)
- 1 evőkanál só
- ½ liter tej
- 1 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír, kókuszzsír, repceolaj)
- 2 evőkanál liszt
- 3-4 gerezd fokhagyma
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Ha friss spenótból készítjük el a spenótfőzeléket, akkor az első lépés, hogy egy nagyobb fazékba ¾-ig vizet tegyünk, s elkezdjük felforralni.
- Míg a víz felforr a spenót leveleit megmossuk, eltávolítva a rajta maradt földet.A gyökereket és a túl vastag főereket pedig egy késsel eltávolítjuk a levelekről.
- Amikor a víz felforrt, sót adunk hozzá, s beletesszük a spenótot fonnyadni (blansírozzuk).A spenót a forrás hatására hajlamos feljönni a víz tetejére, azért időnként nyomjuk vissza vízbe. Illetve forgassuk meg a spenótot, hogy mindegyik része egyenletesen forrázódjon le.
- 5-6 perc forrázás után szűrőkanállal vegyük ki a spenótot a vízből, és rácsra vagy szűrőbe téve alaposan lecsepegtetjük.
- Ezután megpucoljuk a fokhagymákat, áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
A spenótfőzelék elkészítése
- Egy másik lábasban felhevítjük az olajat (vagy a zsírt), hozzáadjuk a lisztet, s világos barnára pirítjuk.
- Amikor a liszt kezd megpirulni, lehúzzuk a lábast a tűzről, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, s alapos keverés közben megpirítjuk egy picit azt is.
- Majd a tejet hozzáadva lehűtjük a rántás, hozzátesszük a előfőzött spenótot, s visszatéve a tűzhelyre az egészet alaposan fölfőzzük.
- 5-6 perc forralás után az ízek összeérnek.Az egészet végül összeturmixoljuk, és már tálalhatjuk is a spenótfőzeléket.
Tippek és tanácsok a spenótfőzelék elkészítéséhez
A spenót alapvetően attól finom, hogy az ízét fokhagymával kiemeljük. Tehetünk még hozzá kevés oregánót vagy rozmaringot, de fokhagyma nélkül a végeredmény nem lesz az igazi.
Amire érdemes odafigyelni, hogy ha nem friss fokhagymát használunk, hanem fokhagymakrémet, akkor ne tegyünk a spenótba sót.
Mert a fokhagymakrém annyira sós, hogy az a mennyiség, amennyit a spenóthoz hozzáteszünk, bőven képes a főzeléket sóssá tenni.
A másik fontos pont, hogy ha nem akarunk a spenót blansírozásával pepecselni, nyugodtan használjunk fagyasztott spenótot.
Érdemes felengedni a spenótot felhasználás előtt, amit mindenképp egy mélytányérban tegyünk meg, mert a spenót levet ereszthet. Ha papírba van csomagolva a spenót, akkor felolvasztás előtt azt mindenképp távolítsuk el.
Arra viszont figyeljünk, hogyha konyhakész spenótot veszünk, s van már benne fokhagyma, ne tegyünk hozzá pluszban, mert a fokhagyma íze nagyon intenzív.
Spenótfőzelék zsemlével
Sokan nem szeretik a spenót kesernyés ízét. Nekik lehet megoldás a zsemlés változat, mely sokkal krémesebb.
- Először 3-4 zsemlét zsemlét felkockázzuk, lábosba tesszük, bő 1 liter tejben (s esetleg némi hozzáadott vízben) elkezdjük főzni.
- Hozzáadjuk a megpucolt és áttört fokhagymát és a sót, majd folyamatos keverés közben addig főzzük, amíg a zsömle teljesen szét nem fő egy egységes péppé nem alakul.
- Ezután hozzákeverjük a korábban előkészített spenótot (vagy a felengedett fagyasztott spenótot), s jól elkeverjük a zsömlében, s még 5 percig főzzük az egész, hogy az ízek összeérjenek.
Fontos! A zsemlés változatot nem rántjuk be, s a fokhagymát sem pirítjuk meg, hanem belefőzzük a spenótba.
Másrészt a zsemlés spenótfőzeléknél fontos, hogy a spenót az előkészítés során apróra fel legyen vágva, le legyen darálva vagy össze legyen turmixolva.
S természetesen a fokhagymára vonatkozó fenti intelmek ennél a változatnál is érvényesek.
Az elkészült spenótfőzeléket bundáskenyérrel, tükörtojással, fasírttal vagy sült virslivel tálaljuk.