Tejszínes vöröslencse főzelék

Tejszínes vöröslencse-főzelék receptje hagymával, fokhagymával, fehér borssal mustárral és babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.

Melynek íze némileg eltér az idehaza ismert lencsefőzeléktől. Jóval fűszeresebb, és némileg puhább állagú is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a vöröslencse-főzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

vöröslencse főzelék

Tejszínes vöröslencse főzelék receptje

Az tejszínes vöröslencse főzelékhez a vöröshagymát megdinszteljük olívaolajon (kevés vízzel). Közben sózzuk s borsozzuk.
Amikor a hagyma kezd megpirulni, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, s azt is hagyjuk, hogy egy picit megpiruljon.
Amikor a fokhagyma illata is megjelent, hozzáadjuk a mustárt is, s jól elkeverjük a dinsztelt hagymával.
Ezután az egészet felengedjük vízzel, hozzáadunk egy zöldségleves kockát, babérlevelet és az átválogatott és megmosott vöröslencsét.
Negyed óra főzés után apránként hozzákeverjük a tejszínt, s egyet még forralunk rajta.
Az elkészült tejszínes vöröslencse főzeléket ehetjük bármilyen feltéttel, vagy akár önálló fogásként is.
A tejszínes vöröslencse főzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 35 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Főzelék, Zöldséges ételek
Konyha Indiai
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

A recept hozzávalói
  

  • 40 dkg vöröslencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál olívaolaj (vagy vaj, kókuszolaj)
  • 1 teáskanál
  • 1 mokkáskanál őrölt fehérbors (csapott)
  • 1 liter víz
  • 1 teáskanál mustár (ne legyen csípős)
  • 2-3 darab babérlevél
  • 1 darab zöldségleves kocka
  • 3 dl tejszín (20%-os)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Az apróra vágott vöröshagymát elkezdjük dinsztelni az olívaolajon (kevés vizet hozzáadva.
    S míg dinsztelődik, közben megsózzuk, megborsozzuk.
  • A dinsztelés végén lehúzzuk a fazekat, hozzátesszük dinsztelt hagymához az áttört fokhagymát.
    Alaposan összekeverjük az egészet, s hagyjuk, hogy egy dinsztelt hagyma hőjétől a fokhagyma is picit megpiruljon (s megjelenjen az illata).
  • Ha a fokhagyma is megpuhult, hozzáadjuk az egészhez a mustárt.
    Keverünk az egészen egyet, majd felöntjük az egészet bőségesen vízzel.
  • A hozzáadjuk a lencsét, a leveskockát és a babérleveleket, majd lassú tűzön 15 percig főzzük.
  • Az elkészült főzeléket lehúzzuk a tűzről. Apránként hozzákeverjük a főzőtejszínt.
    Majd a tűzhelyre visszatéve a fazekat majd még egyet forralunk rajta.
  • Az elkészült tejszínes vöröslencse főzeléket ehetjük bármilyen feltéttel, vagy akár önálló fogásként is.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Gyakorlatias tanácsok a tejszínes vöröslencse-főzelék elkészítéséhez.

A vöröslencse-főzelék sokféle módon elkészíthető. Ebben a receptben egy tejszínes, nem túl fűszeres vöröslencse főzelék elkészítésének leírása szerepel.

Ha egy tartalmasabb, zöldségesebb változatra vágyunk, a főzés elején a vöröslencséhez hozzáadhatunk 1 szál sárgarépát vagy pasztinákot és egy közepes krumplit (megpucolva és apró kockákra vágva).

 

Ha szeretjük az intenzívebben fűszeres, esetleg csípős (indiai jellegű) ételeket, nyugodtan adhatunk a fenti recepthez további fűszereket is:

  • 1 teáskanál kurkumát
  • 1 evőkanál koriandermagot
  • 1 teáskanál római köményt
  • 1 kisebb darab gyömbért

De ugyancsak nagyszerű választás az indiai vöröslencse leves, melyet sok esetben annyira sűrűn tálalnak, mint idehaza a főzelékeket.

Ha szoktunk alaplével főzni, nyugodtan azzal is felönthetjük a főzelék alapját. Avval is finom lesz a végeredmény.

Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé némileg befolyásolni fogja a vöröslencse-főzelék ízét. De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.

 

A vöröslencse-főzelékhez a legjobb választás a többféle húst tartalmazó húsleves alaplé, de vegetáriánusként bátran használhatunk zöldség alaplét is.

Érdemes kipróbálni, mert a vöröslencse nagyszerű fehérje és ásványi anyag forrás, hasonlóan az idehaza is jól ismert barna lencséhez.

Tipp: Aki szereti a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

S ha szeretjük az intenzíven borsos ízeket, akkor a fehér bors helyett használhatunk őrölt fekete- vagy tarkaborsot is.

Amennyiben szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a fenti fűszereken kívül egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján ezt a tejszínes vöröslencse főzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat ehhez a tejszínes vöröslencse-főzelékhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating