A tökfőzelék receptje hagymával, vajjal, tejjel, tejföllel, sóval és fűszerpaprikával az elkészítés részletes leírásával.
Valaki rajong érte, míg mások ki nem állhatják, de attól még tele van rostokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel, s nem mellékesen még laktató is.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tökfőzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tökfőzelék recept
Eszközök
- 2 literes lábos
- tökgyalu
A recept hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor kapor
- 3 dkg vaj
- 1 evőkanál fűszerpaprika (elhagyható)
- 1 kg tök
- 2 dl víz
- 2 dl tej
- 1 evőkanál só
- bors (ízlés szerint)
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál finomliszt
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A hagymát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk.
- A kaprot megmossuk, s vastag szárát kihagyva az egészet vékonyra felaprítjuk
- Ha fagyasztott tököt használunk forró víz alatt felengedjük; Ha egész tököt használunk, azt meghámozzuk, a magját kanállal kikaparjuk, s tökgyalun legyaluljuk.
- A lábosban a felaprított hagymát vajon elkezdjük párolni (kevés víz hozzáadásával).
- Amikor a hagyma üvegessé vált, a lábost lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a felaprított kapor felét. Néhányszor átkeverjük, hogy picit megpiruljanak.
- Ezután hozzáadjuk a legyalult tököt, egyszer átkeverjük a hagymás-vajas alappal, majd a tejjel és a vízzel felengedjük.Sóval, borssal ízesítjük, felforraljuk, majd takarékon megfőzzük.
- 15 perc főzés után a tök összeesik és megpuhul. Ekkor a tejfölt és a lisztet összekeverjük csomómentesre, 2 merőkanál főzőlét hozzákeverve folyóssá tesszük, s hozzáadjuk a megfőtt tökhöz.
- Majd végül hozzáadjuk a kapor második felét, s elkeverjük a főzőlében. Egyet forralunk rajta, hogy habarás besűrítse a főzeléket, s az ízek összeérjenek benne.
Tippek és tanácsok a tökfőzelék elkészítéséhez
A tökfőzelék elkészítése kapcsán a legfontosabb, hogy a tökfőzelék, hasonlóan a krumplipüréhez, minőségi alapanyagoktól finom igazán:
- A tökfőzelékhez a hagymát nem szabad lepirítani olajon vagy zsíron, mert maga a tök ha ezek ízét magába szívja, elveszti a könnyed zöldséges ízét.
- Nem szabad a főzőléből kispórolni a tejet. Sőt, van aki csak tejben főzi meg a tököt, amitől – tény és való – még finomabb lesz a tökfőzelék.
- S nem szabad kispórolni a kaport sem. Sőt, ha nagyon fás (öreg) a kapor, ami a boltban vagy a piacon kapható, inkább két csomaggal vegyünk belőle, és ténylegesen csak a lágy részeket tegyük bele a tökfőzelékbe.
Amit még fontos tudni, hogy a tökfőzelék elkészítésének 2×2 alap változata van, ami két összetevő használatához kapcsolódik.
Az egyik kérdéses hozzávaló a fűszerpaprika. Aki tesz bele, annak a főzeléke narancsos színű.
Aki nem használ fűszerpaprikát a tökfőzelékbe, annak sápadt színű lesz a végeredmény, de úgy is nagyon finom.
A másik kérdéses hozzávaló a fokhagyma. Valaki szerint nem való bele, míg mások szerint anélkül nem az igazi.
Aki tesz bele fokhagymát, az a fenti mennyiségbe 1-2 gerezdet pucol meg, s tőr bele az elején, amikor a kaprot és a fűszerpaprikát hozzátesszük a megpirított hagymához.
Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.
Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk egy kevés Erős Pistát, Piros Aranyat, chilit vagy Cayenne borsot.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tökfőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.