Tökfőzelék

A tökfőzelék egy sok érzelmet kiváltó étel. Valaki rajong érte, míg mások ki nem állhatják. Pedig ez a rostokban gazdag kapros étel sok vitamint és nyomelemet tartalmaz.

Tálalható fasírttal, pörkölttel, sült virslivel vagy akár tükörtojással is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tökfőzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

 

tökfőzelék

Tökfőzelék recept

A tökfőzelék elkészítése egyszerű, csupán a tököt kell hozzá megfőzni egy hagymás, kapros vajas lében negyed óra alatt.
Amikor a tök megpuhult, hozzáadjuk a kapor második részét, tejfölösen behabarjuk, s egyet még forralunk rajta, hogy a főzelék besűrűsödjön.
Előkészítési idő 10 min
Főzés idő 20 min
Összes idő 30 min
Fogás Főzelék
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • tökgyalu

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor kapor
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika (elhagyható)
  • 1 kg tök
  • 2 dl víz
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál
  • bors (ízlés szerint)
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál finomliszt

Az elkészítés lépései
 

  • A hagymát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk.
  • A kaprot megmossuk, s vastag szárát kihagyva az egészet vékonyra felaprítjuk
  • A tököt is előkészítjük:
    - a fagyasztott tököt forró víz alatt felengedjük;
    - az egész tököt meghámozzuk, a magját kanállal kikaparjuk, tökgyalun legyaluljuk.
  • A lábosban a felaprított hagymát vajon elkezdjük párolni (kevés víz hozzáadásával).
  • Amikor a hagyma üvegessé vált, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a felaprított kapor felét.
    1-2 percig kis lángon pároljuk.
  • Ezután hozzáadjuk a legyalult tököt, egyszer átkeverjük a hagymás-vajas alappal, majd a tejjel és a vízzel felengedjük.
    Sóval, borssal ízesítjük.
  • 15 perc főzés után a tök összeesik és megpuhul.
    Ekkor a tejfölt és a lisztet összekeverjük csomómentesre, majd 2 merőkanál főzőlét hozzákeverve folyóssá tesszük, s hozzáadjuk a megfőtt tökhöz.
  • Majd hozzáadjuk a kapor második felét, s elkeverjük a főzőlében.
    Egyet forralunk rajta, hogy habarás besűrítse a főzeléket, s az ízek összeérjenek benne.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a tökfőzelék elkészítéséhez

A tökfőzelék elkészítése kapcsán a legfontosabb, hogy a tökfőzelék, hasonlóan a krumplipüréhez, minőségi alapanyagoktól finom igazán:

  • A tökfőzelékhez a hagymát nem szabad lepirítani olajon vagy zsíron, mert maga a tök ha ezek ízét magába szívja, elveszti a könnyed zöldséges ízét.
  • Nem szabad a főzőléből kispórolni a tejet. Sőt, van aki csak tejben főzi meg a tököt, amitől – tény és való – még finomabb lesz a tökfőzelék.
  • S nem szabad kispórolni a kaport sem. Sőt, ha nagyon fás (öreg) a kapor, ami a boltban vagy a piacon kapható, inkább két csomaggal vegyünk belőle, és ténylegesen csak a lágy részeket tegyük bele a tökfőzelékbe.

Amit még fontos tudni, hogy a tökfőzelék elkészítésének 2×2 alap változata van, ami két összetevő használatához kapcsolódik.

Az egyik kérdéses hozzávaló a fűszerpaprika. Aki tesz bele, annak a főzeléke narancsos színű.
Aki nem használ fűszerpaprikát a tökfőzelékbe, annak sápadt színű lesz a végeredmény, de úgy is nagyon finom.

A másik kérdéses hozzávaló a fokhagyma. Valaki szerint nem való bele, míg mások szerint anélkül nem az igazi.
Aki tesz bele fokhagymát, az a fenti mennyiségbe 1-2 gerezdet pucol meg, s tőr bele az elején, amikor a kaprot és a fűszerpaprikát hozzátesszük a  megpirított hagymához.

 

Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

Jó étvágyat a tökfőzelékhez!

Tipp: A chef ajánlata

Ismerje meg Magyarország legnépszerűbb ételeit, részletes leírásokkal, pontos bevásárlőlistával, sok hasznos és praktikus tippel s tanáccsal. --->

Címke , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating