Tökfőzelék (kaprosan)

A tökfőzelék receptje hagymával, vajjal, tejjel, tejföllel, sóval és fűszerpaprikával az elkészítés részletes leírásával.

Valaki rajong érte, míg mások ki nem állhatják, de attól még tele van rostokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel, s nem mellékesen még laktató is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tökfőzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tökfőzelék

Tökfőzelék recept

A tökfőzelék elkészítéséhez a hagymát megpucoljuk, a pakrot megmossuk, s mind a kettőt felvágjuk apróra.
A tököt meghámozzuk, belsejét kikanalazzuk és legyaluljuk.
A hagymát megfuttatjuk vajon, majd amikor már kezd megpirulni, a tűzhelyről lehúzva hozzáadjuk a kapor felét és a fűszerpaprikát, és alaposan átkeverve kicsit megpirítjuk azt is.
Hozzáadjuk a tököt, átkeverjük, majd felengedjük tejjel és vízzel. Sóval, borssal ízesítjük, s felforralás után negyed óra alatt puhára főzzük.
Amikor a tök megpuhult, tejfölösen behabarjuk, hozzáadjuk a kapor második részét, s egyet még forralunk rajta, hogy a főzelék besűrűsödjön.
A tökfőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 min
Főzés idő 20 min
Összes idő 30 min
Fogás Főzelék
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • tökgyalu

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor kapor
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika (elhagyható)
  • 1 kg tök
  • 2 dl víz
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál
  • bors (ízlés szerint)
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál finomliszt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A hagymát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk.
  • A kaprot megmossuk, s vastag szárát kihagyva az egészet vékonyra felaprítjuk
  • Ha fagyasztott tököt használunk forró víz alatt felengedjük;
    Ha egész tököt használunk, azt meghámozzuk, a magját kanállal kikaparjuk, s tökgyalun legyaluljuk.
  • A lábosban a felaprított hagymát vajon elkezdjük párolni (kevés víz hozzáadásával).
  • Amikor a hagyma üvegessé vált, a lábost lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a felaprított kapor felét.
    Néhányszor átkeverjük, hogy picit megpiruljanak.
  • Ezután hozzáadjuk a legyalult tököt, egyszer átkeverjük a hagymás-vajas alappal, majd a tejjel és a vízzel felengedjük.
    Sóval, borssal ízesítjük, felforraljuk, majd takarékon megfőzzük.
  • 15 perc főzés után a tök összeesik és megpuhul.
    Ekkor a tejfölt és a lisztet összekeverjük csomómentesre, 2 merőkanál főzőlét hozzákeverve folyóssá tesszük, s hozzáadjuk a megfőtt tökhöz.
  • Majd végül hozzáadjuk a kapor második felét, s elkeverjük a főzőlében.
    Egyet forralunk rajta, hogy habarás besűrítse a főzeléket, s az ízek összeérjenek benne.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a tökfőzelék elkészítéséhez

A tökfőzelék elkészítése kapcsán a legfontosabb, hogy a tökfőzelék, hasonlóan a krumplipüréhez, minőségi alapanyagoktól finom igazán:

  • A tökfőzelékhez a hagymát nem szabad lepirítani olajon vagy zsíron, mert maga a tök ha ezek ízét magába szívja, elveszti a könnyed zöldséges ízét.
  • Nem szabad a főzőléből kispórolni a tejet. Sőt, van aki csak tejben főzi meg a tököt, amitől – tény és való – még finomabb lesz a tökfőzelék.
  • Hasonlóan finom recept:
    Egyszerű vöröslencse-főzelék

    A vöröslencse-főzelék receptje hagymával, fokhagymával, fehérborssal, sűrített paradicsommal, mustárral és babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával. Melynek íze némileg eltér az Read more

  • S nem szabad kispórolni a kaport sem. Sőt, ha nagyon fás (öreg) a kapor, ami a boltban vagy a piacon kapható, inkább két csomaggal vegyünk belőle, és ténylegesen csak a lágy részeket tegyük bele a tökfőzelékbe.

Amit még fontos tudni, hogy a tökfőzelék elkészítésének 2×2 alap változata van, ami két összetevő használatához kapcsolódik.

Az egyik kérdéses hozzávaló a fűszerpaprika. Aki tesz bele, annak a főzeléke narancsos színű.
Aki nem használ fűszerpaprikát a tökfőzelékbe, annak sápadt színű lesz a végeredmény, de úgy is nagyon finom.

A másik kérdéses hozzávaló a fokhagyma. Valaki szerint nem való bele, míg mások szerint anélkül nem az igazi.
Aki tesz bele fokhagymát, az a fenti mennyiségbe 1-2 gerezdet pucol meg, s tőr bele az elején, amikor a kaprot és a fűszerpaprikát hozzátesszük a  megpirított hagymához.

Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk egy kevés Erős Pistát, Piros Aranyat, chilit vagy Cayenne borsot.

 

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tökfőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a tökfőzelékhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating