Zöldbabfőzelék mirelitből

Ízletes zöldbabfőzelék recept mirelitből fokhagymával, pirospaprikával, rántással, tejföllel és egy csöpp ecettel.

Kicsit savanykásan, a tetejére tett kevés pörkölttel, egy-két fasírttal, sült kolbásszal vagy csak kenyérrel, önmagában.

Ehhez megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a zöldbabfőzeléket mirelitből. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

zöldbabfőzelék

Zöldbabfőzelék mirelitből

A mirelit zöldbabot kivesszük a fagyasztóból, s forró vízben felolvasztjuk.
A kiolvadt zöldbabot egy lábasba tesszük, s annyi vizet teszünk hozzá, hogy a babot a víz rendesen ellepje. Babérlevelet és sót adunk hozzá, s felforralás után visszavéve a lángot 20-25 perc alatt puhára főzzük.
Amikor a zöldbab kezd megpuhulni, rántást készítünk.
Egy serpenyőben az olajon a lisztet picit megpirítjuk, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát. Jól átkeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, s avval alaposan elkeverjük az egészet.
Ezután 1-2 merőkanál főzőlevet adunk a tejföllel lehűtött rántáshoz, s alaposan elkeverjük, hogy csomómentes legyen.
Ezután beleöntjük az egészet a lábasba s néhány percig főzzük még, hogy a babfőzelék rendesen besűrűsödjön.
A végén az ecettel picit savanyítunk az elkészült zöldbabfőzeléken, míg a cukorral elsimítjuk az ízeket.
A zöldbabfőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 25 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Főzelék, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
  • nagyobb tál (a fagyasztott zöldbab kiolvasztásához)

A recept hozzávalói
  

  • 60-70 dkg mirelit zöldbab
  • 2 darab babérlevél
  • 1 kiskanál
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet disznózsír vagy kókuszolaj is)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl tejföl
  • 1 evőkanál ecet (lehet balzsamecet is)
  • 1 evőkanál cukor
  • néhány szál petrezselyem

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A fagyasztott zöldbabot a csomagolásából kivesszük, s egy nagyobb tálba forró vizet engedünk rá,
    Ha sietünk, akkor az első adag forró vizet (mely a zöldbabra tapadt jégtől gyorsan lehűl), egy-két perc után cseréljük le.
  • A kiengedett zöldbabot egy lábasba tesszük, s annyi vizet teszünk hozzá, hogy a babot a víz rendesen ellepje.
    Hozzáadjuk a babérlevelet és a sót, majd felforraljuk a vizet. Visszavéve a lángot 15-20 perc alatt puhára főzzük a zöldbabot (időnként a vizet pótolva).
  • Miközben a zöldbab kezd megpuhulni, megpucoljuk a fokhagymát, s áttörjük fokhagymanyomón (vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn).
  • Egy serpenyőben az olajon a lisztet picit megpirítjuk.
  • Amikor a liszt kezd barnulni, a tűzről lehúzva hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a pirospaprikát.
    Jól átkeverjük az egészet, hogy azok is megpiruljanak, majd hozzáadjuk és elkeverjük a tejfölt is, hogy a rántás lehűljön kicsit.
  • Ezután 1-2 merőkanál főzőlevet adunk a tejföllel lehűtött rántáshoz, s alaposan elkeverjük, hogy csomómentes legyen.
  • Ezután beleöntjük az egészet a lábasba s néhány percig főzzük még, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
  • A végén az ecettel picit savanyítunk az elkészült zöldbabfőzeléken, míg a cukorral elsimítjuk az ízeket.
  • Petrezselyemmel a tetején tálalhatjuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Néhány gondolat a zöldbabfőzelék elkészítéséhez.

A zöldbabfőzelék eredetileg sárga hüvelyű, úgynevezett vajbab félérett hüvelyéből készült idehaza.

Amióta a zöld hüvelyű bab is egyre több fele megjelent idehaza, abból is szokás készíteni zöldbabfőzeléket. Egy picikét más ízvilágú főzeléket eredményez, de a változatossághoz ez is hozzájárulhat.

 

Ami még hazai szemmel fura lehet, hogy a zöldhüvelyű babot szokás hosszabbra hagyni, s a főzelékben akár kisebb arasznyi babok is lehetnek.

Fontos! Ha mirelit zöldbaból készült zöldbabfőzelék elkészítésekor alaposan olvassuk el a csomagolást. Ha előfőzött a mirelit zöldbab, akkor a zöldbab nagyon gyorsan megfő.

Éppen ezért a víz felforralása után egyből kezdhetjük is csinálni a rántást.

(Semmi esetre se kapkodjunk! Ha teszünk a főzelékbe fokhagymát, akkor azt még a zöldbab forró vízbe helyezése előtt pucoljuk meg, és tőrük át fokhagymanyomón!)

 

Ha a csomagoláson nincs feltüntetve, hogy előfőzött a zöldborsó, akkor is hamarabb el fog készülni a zöldbabfőzelék, mert a fagyasztás hatására a zöldségek belső szerkezete picit széttöredezik.

Zöldbabfőzelék változatosan

A zöldbabfőzeléknek egyébként sokféle változata van, s ezek ugyan hasonlítanak egymásra abban, hogy a babot simán megfőzik, s behabarják, de vannak érdemi eltérések is.

  • Sokan nem szeretik a főzelékeket paprikásan, s éppen ezért a rántásból ebben az esetben is kimarad.
  • Mások a fokhagymát hagyják ki, amitől kevésbé lesz karakteres a főzelék íze.
  • Aki nem szereti a kesernyés ízeket, az a babérlevelet hagyhatja el, habár a bab ízét a babérlevél emeli ki igazán (gondoljunk a bablevesre és a babgulyásra)
  • Babér levél helyett vagy mellett érdemes a zöldbabot kevés frissen vágott kaporral együtt főzni.
  • Van, aki extra paprikásan szereti, épp ezért kevés (csípős) paprikakrémet is tesz a főzőlébe.
  • Míg olyan receptet is találni az interneten, ahol az egész főzési folyamat egy apróra vágott vöröshagyma pirításával kezdődik, amire rákerül a pirospaprika (és a fokhagyma), amit felengedve készül el a zöldbab főzőleve.

Az utolsó esetben a végén a tejfölt egy lisztes-tejfölös habarással adják hozzá a megfőtt zöldbabhoz.

A másik fontos kérdés, hogy a zöldbabfőzelékben mi domináljon.

  • Levesesebb legyen, s egy könnyed zöldbableveshez közelítsen.
  • Sűrűbb legyen, jó sok rántással.
  • Vagy inkább a zöldbab domináljon, s a kevesebb levet a tejföl és a rántás együtt tegye sűrűvé.

A fenti recept alapvetően a harmadik lehetőséget célozza meg. A másik két lehetőséghez érdemes a zöldbabot annyi vízben megfőzni, hogy a víz egy ujjnyival a babok felett legyen.

Ami talán még fontos lehet, hogy sok interneten terjedő receptben arányaiban nagyon sok zsiradékot használnak a rántás elkészítéséhez. Mert a tejföl is képes felvenni belőle.

Ettől függetlenül egy főzeléknek nem feltétlen kell a zsiradéktól „tocsognia”. Ha plusz zsiradékra vágyunk, együnk hozzá sült kolbászt, fasírtot vagy pörköltet (esetleg bundáskenyeret).

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldbabfőzeléket mirelitből, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a zöldbabfőzelékhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating