Zöldbabfőzelék

Ízletes zöldbabfőzelék recept fokhagymával, pirospaprikával, rántással, tejföllel és egy csöpp ecettel, az elkészítés részletes leírásával.

Kicsit savanykásan, a tetejére tett kevés pörkölttel, egy-két fasírttal, sült kolbásszal vagy csak kenyérrel, önmagában.

Először megnézzük azt, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a zöldbabfőzeléket. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni.

zöldbabfőzelék

Zöldbabfőzelék recept

A zöldbabot megmossuk, lecsöpögtetjük. A hüvelyek mindkét végét levágjuk, majd nagyjából 2 centis darabokra felvágjuk.
A megpucolt és feldaravolt zöldbabot egy lábasba tesszük, s annyi vizet teszünk hozzá, hogy a babot a víz rendesen ellepje. Babérlevelet és sót adunk hozzá, s felforralás után visszavéve a lángot 20-25 perc alatt puhára főzzük.
Amikor a zöldbab kezd megpuhulni, rántást készítünk.
Egy serpenyőben az olajon a lisztet picit megpirítjuk, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát. Jól átkeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, s avval alaposan elkeverjük az egészet.
Ezután 1-2 merőkanál főzőlevet adunk a tejföllel lehűtött rántáshoz, s alaposan elkeverjük, hogy csomómentes legyen.
Ezután beleöntjük az egészet a lábasba s néhány percig főzzük még, hogy a babfőzelék rendesen besűrűsödjön.
A végén az ecettel picit savanyítunk az elkészült zöldbabfőzeléken, míg a cukorral elsimítjuk az ízeket.
A zöldbabfőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 min
Főzés idő 30 min
Összes idő 40 min
Fogás Egytálételek, Főétel, Főzelék, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A recept hozzávalói
  

  • 60-70 dkg zöldbab (sárga vajbab vagy zöldhüvelyű)
  • 2 darab babérlevél
  • 1 kiskanál
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet disznózsír vagy kókuszolaj is)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl tejföl
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál cukor
  • néhány szál petrezselyem (díszítéshez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A zöldbabot megmossuk, lecsöpögtetjük. A hüvelyek mindkét végét levágjuk, majd nagyjából 2 centis darabokra felvágjuk.
  • A megpucolt és feldarabolt zöldbabot egy lábasba tesszük, s annyi vizet teszünk hozzá, hogy a babot a víz rendesen ellepje.
    Hozzáadjuk a babérlevelet és a sót, majd felforraljuk a vizet. Visszavéve a lángot 20-25 perc alatt puhára főzzük a zöldbabot (időnként a vizet pótolva).
  • Miközben a zöldbab kezd megpuhulni, megpucoljuk a fokhagymát, s áttörjük fokhagymanyomón (vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn).
  • Egy serpenyőben az olajon a lisztet picit megpirítjuk.
  • Amikor a liszt kezd barnulni, a tűzről lehúzva hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a pirospaprikát.
    Jól átkeverjük az egészet, hogy azok is megpiruljanak, majd hozzáadjuk és elkeverjük a tejfölt is, hogy a rántás lehűljön kicsit.
  • Ezután 1-2 merőkanál főzőlevet adunk a tejföllel lehűtött rántáshoz, s alaposan elkeverjük, hogy csomómentes legyen.
  • Ezután beleöntjük az egészet a lábasba s néhány percig főzzük még, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
  • A végén az ecettel picit savanyítunk az elkészült zöldbabfőzeléken, míg a cukorral elsimítjuk az ízeket.
  • Petrezselyemmel a tetején tálalhatjuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Néhány gondolat a zöldbabfőzelék elkészítéséhez.

A zöldbabfőzelék eredetileg sárga hüvelyű, úgynevezett vajbab félérett hüvelyéből készült idehaza.

Amióta a zöld hüvelyű bab is egyre több fele megjelent idehaza, abból is szokás készíteni zöldbabfőzeléket. Egy picikét más ízvilágú főzeléket eredményez, de a változatossághoz ez is hozzájárulhat.

Ami még hazai szemmel fura lehet, hogy a zöldhüvelyű babot szokás hosszabbra hagyni, s a főzelékben akár kisebb arasznyi babok is lehetnek.

Fontos! Ha mirelit zöldbaból készítjük ez a zöldbabfőzeléket, akkor fontos megnézni, hogy előfőzött-e. Mert ha igen, akkor a bab nagyon gyorsan megfő.

Hasonlóan finom recept:
Vöröslencse-krémleves

A vöröslencse krémleves receptje hagymával, fokhagymával, krumplival, zöldségekkel, babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával. Ha gyorsan egy finom levesre vágysz, érdemes Read more

Éppen ezért a víz felforralása után egyből kezdhetjük is csinálni a rántást. (Ne kapkodjunk! Ha teszünk a főzelékbe fokhagymát, akkor azt még a zöldbab forró vízbe tevése előtt pucoljuk meg!)

Zöldbabfőzelék változatosan

A zöldbabfőzeléknek egyébként sokféle változata van, s ezek ugyan hasonlítanak egymásra abban, hogy a babot simán megfőzik, s behabarják, de vannak érdemi eltérések is.

  • Sokan nem szeretik a főzelékeket paprikásan, s éppen ezért a rántásból ebben az esetben is kimarad.
  • Mások a fokhagymát hagyják ki, amitől kevésbé lesz karakteres a főzelék íze.
  • Aki nem szereti a kesernyés ízeket, az a babérlevelet hagyhatja el, habár a bab ízét a babérlevél emeli ki igazán (gondoljunk a bablevesre és a babgulyásra)
  • Babér levél helyett vagy mellett érdemes a zöldbabot kevés frissen vágott kaporral együtt főzni.
  • Van, aki extra paprikásan szereti, épp ezért kevés (csípős) paprikakrémet is tesz a főzőlébe.
  • Míg olyan receptet is találni az interneten, ahol az egész főzési folyamat egy apróra vágott vöröshagyma pirításával kezdődik, amire rákerül a pirospaprika (és a fokhagyma), amit felengedve készül el a zöldbab főzőleve.

Az utolsó esetben a végén a tejfölt egy lisztes-tejfölös habarással adják hozzá a megfőtt zöldbabhoz.

 

A másik fontos kérdés, hogy a zöldbablevesben mi domináljon.

  • Levesesebb legyen, s egy könnyed zöldbableveshez közelítsen.
  • Sűrűbb legyen, jó sok rántással.
  • Vagy inkább a zöldbab domináljon, s a kevesebb levet a tejföl és a rántás együtt tegye sűrűvé.

A fenti recept alapvetően a harmadik lehetőséget célozza meg. A másik két lehetőséghez érdemes a zöldbabot annyi vízben megfőzni, hogy a víz egy ujjnyival a babok felett legyen.

Ami talán még fontos lehet, hogy sok interneten terjedő receptben arányaiban nagyon sok zsiradékot használnak a rántás elkészítéséhez. Mert a tejföl is képes felvenni belőle.

Ettől függetlenül egy főzeléknek nem feltétlen kell a zsiradéktól “tocsognia”. Ha plusz zsiradékra vágyunk, együnk hozzá sült kolbászt, fasírtot vagy pörköltet (esetleg bundáskenyeret).

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldbabfőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a zöldbabfőzelékhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating