Ízletes zöldbabfőzelék recept fokhagymával, pirospaprikával, rántással, tejföllel és egy csöpp ecettel, az elkészítés részletes leírásával.
Kicsit savanykásan, a tetejére tett kevés pörkölttel, egy-két fasírttal, sült kolbásszal vagy csak kenyérrel, önmagában.
Először megnézzük azt, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a zöldbabfőzeléket. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni.
Zöldbabfőzelék recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
A recept hozzávalói
- 60-70 dkg zöldbab (sárga vajbab vagy zöldhüvelyű)
- 2 darab babérlevél
- 1 kiskanál só
- 3 evőkanál finomliszt
- 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet disznózsír vagy kókuszolaj is)
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl tejföl
- 1 evőkanál ecet
- 1 evőkanál cukor
- néhány szál petrezselyem (díszítéshez)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A zöldbabot megmossuk, lecsöpögtetjük. A hüvelyek mindkét végét levágjuk, majd nagyjából 2 centis darabokra felvágjuk.
- A megpucolt és feldarabolt zöldbabot egy lábasba tesszük, s annyi vizet teszünk hozzá, hogy a babot a víz rendesen ellepje. Hozzáadjuk a babérlevelet és a sót, majd felforraljuk a vizet. Visszavéve a lángot 20-25 perc alatt puhára főzzük a zöldbabot (időnként a vizet pótolva).
- Miközben a zöldbab kezd megpuhulni, megpucoljuk a fokhagymát, s áttörjük fokhagymanyomón (vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn).
- Egy serpenyőben az olajon a lisztet picit megpirítjuk.
- Amikor a liszt kezd barnulni, a tűzről lehúzva hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a pirospaprikát. Jól átkeverjük az egészet, hogy azok is megpiruljanak, majd hozzáadjuk és elkeverjük a tejfölt is, hogy a rántás lehűljön kicsit.
- Ezután 1-2 merőkanál főzőlevet adunk a tejföllel lehűtött rántáshoz, s alaposan elkeverjük, hogy csomómentes legyen.
- Ezután beleöntjük az egészet a lábasba s néhány percig főzzük még, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
- A végén az ecettel picit savanyítunk az elkészült zöldbabfőzeléken, míg a cukorral elsimítjuk az ízeket.
- Petrezselyemmel a tetején tálalhatjuk.
Néhány gondolat a zöldbabfőzelék elkészítéséhez
A zöldbabfőzelék eredetileg sárga hüvelyű, úgynevezett vajbab félérett hüvelyéből készült idehaza.
Amióta a zöld hüvelyű bab is egyre több fele megjelent idehaza, abból is szokás készíteni zöldbabfőzeléket. Egy picikét más ízvilágú főzeléket eredményez, de a változatossághoz ez is hozzájárulhat.
Ami még hazai szemmel fura lehet, hogy a zöldhüvelyű babot szokás hosszabbra hagyni, s a főzelékben akár kisebb arasznyi babok is lehetnek.
Fontos! Ha mirelit zöldbaból készítjük ez a zöldbabfőzeléket, akkor fontos megnézni, hogy előfőzött-e. Mert ha igen, akkor a bab nagyon gyorsan megfő.
Éppen ezért a víz felforralása után egyből kezdhetjük is csinálni a rántást. (Ne kapkodjunk! Ha teszünk a főzelékbe fokhagymát, akkor azt még a zöldbab forró vízbe tevése előtt pucoljuk meg!)
Zöldbabfőzelék változatosan
A zöldbabfőzeléknek egyébként sokféle változata van, s ezek ugyan hasonlítanak egymásra abban, hogy a babot simán megfőzik, s behabarják, de vannak érdemi eltérések is.
- Sokan nem szeretik a főzelékeket paprikásan, s éppen ezért a rántásból ebben az esetben is kimarad.
- Mások a fokhagymát hagyják ki, amitől kevésbé lesz karakteres a főzelék íze.
- Aki nem szereti a kesernyés ízeket, az a babérlevelet hagyhatja el, habár a bab ízét a babérlevél emeli ki igazán (gondoljunk a bablevesre és a babgulyásra)
- Babér levél helyett vagy mellett érdemes a zöldbabot kevés frissen vágott kaporral együtt főzni.
- Van, aki extra paprikásan szereti, épp ezért kevés (csípős) paprikakrémet is tesz a főzőlébe.
- Míg olyan receptet is találni az interneten, ahol az egész főzési folyamat egy apróra vágott vöröshagyma pirításával kezdődik, amire rákerül a pirospaprika (és a fokhagyma), amit felengedve készül el a zöldbab főzőleve.
Az utolsó esetben a végén a tejfölt egy lisztes-tejfölös habarással adják hozzá a megfőtt zöldbabhoz.
A másik fontos kérdés, hogy a zöldbablevesben mi domináljon.
- Levesesebb legyen, s egy könnyed zöldbableveshez közelítsen.
- Sűrűbb legyen, jó sok rántással.
- Vagy inkább a zöldbab domináljon, s a kevesebb levet a tejföl és a rántás együtt tegye sűrűvé.
A fenti recept alapvetően a harmadik lehetőséget célozza meg. A másik két lehetőséghez érdemes a zöldbabot annyi vízben megfőzni, hogy a víz egy ujjnyival a babok felett legyen.
Ami talán még fontos lehet, hogy sok interneten terjedő receptben arányaiban nagyon sok zsiradékot használnak a rántás elkészítéséhez. Mert a tejföl is képes felvenni belőle.
Ettől függetlenül egy főzeléknek nem feltétlen kell a zsiradéktól „tocsognia”. Ha plusz zsiradékra vágyunk, együnk hozzá sült kolbászt, fasírtot vagy pörköltet (esetleg bundáskenyeret).
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldbabfőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.