Zöldborsófőzelék (rántással)

A zöldborsófőzelék egy kellemes nyári étel, főleg ha friss, zsenge borsóból készül. Rántással besűrítve kevés tejszínnel és petrezselyemmel.

Mindezt úgy, hogy a borsó főzőlevét felhasználjuk, s így benne maradnak az ízek a főzelékben. Ha jobban szeretjük, van egy másik receptje a zöldborsófőzeléknek habarással.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsófőzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

 

zöldborsófőzelék

Zöldborsófőzelék recept rántással

A zöldborsófőzelék elkészítéséhez a zöldborsót sós vízben megfőzzük.
Amikor a zöldborsó megpuhult, csinálunk egy rántást, felengedjük azt tejjel, s az egészet hozzátesszük a zöldborsóhoz.
Majd az egészet készre főzzük.
Ha kicsit zsírosabban szeretjük, a tejhez hozzáönthetünk egy deci főzőtejszint is.
Előkészítési idő 5 min
Főzés idő 25 min
Összes idő 30 min
Fogás Főétel, Főzelék
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg zöldborsó
  • 1 liter víz
  • 2 evőkanál cukor

A rántás elkészítéséhez:

  • 1 evőkanál étolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 3 dl tej

Az elkészítés lépései
 

  • A piacon vett zöldborsót megpucoljuk, a fagyasztottat kiengedjük.
  • A zöldborsót feltesszük főni a lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.

Rántás készítése

  • Amikor a borsót már legalább 20 perce főzzük, egy serpenyőben olajon (vagy a zsíron) elkezdjük megpirítani a lisztet.
  • Amikor a liszt kezd barnulni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, jól elkeverjük vele;
  • A végén hozzáadjuk a tejet is, majd az egészet hozzákeverjük a főzelékhez.
  • A végén még 3-5 percig főzzük még a főzeléket, hogy rendesen besűrűsödjön.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a zöldborsófőzelék elkészítéséhez

A zöldborsófőzelék elkészítése nagyon egyszerű, de van pár fontos gondolat, amire érdemes odafigyelni.

A piacon a legtöbb borsó úgynevezett velőborsó. Azokkal pontosan úgy érdemes eljárni, ahogy fent le van írva.

Ha sikerül kifogni a piacon cukorborsót, akkor érdemes a kifejtés után hüvelyéből is belefőzni párat a főzelékbe. Finomabb lesz tőle.

Ha konzerv zöldborsóból készítjük el a zöldborsófőzeléket, érdemes a konzerv édes levét is beleönteni a lábosba, mert az édes leve részben magában szívta a borsó ízét is.

 

Apróság: Ha a zöldborsó-konzerv levét is hozzátettük a főzelékhez, vagy cukorborsót használunk, nem szükséges extra cukrot tenni a főzőlébe.

Aki szereti, a rántásba beletehet 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva, miután a liszt megpirult.

S akik a főzelékeket paprikásan szeretik, elkészíthetik a zöldborsófőzeléket paprikás rántással is.

Aki szereti a borsófőzeléket sűrűbb habarással, az nyugodtan tehet a feni mennyiséghez kicsit több lisztet (1-2 evőkanállal), aki pedig ízesebben szereti, tehet a tej mellé még 1 deci főzőtejszínt is.

Fontos: Amikor a végén a habarás kezd besűrűsödni, a forrás közben “köpködhet”, ezért érdemes a fedőt visszatenni a fazékra, vagy pedig folyamatosan kevergetni, ha félünk, hogy odakap a sűrűbb habarás.

A zöldborsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sültkolbászt, sültvirslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.

Jó étvágyat a zöldborsófőzelékhez!

Tipp: A chef ajánlata

Ismerje meg Magyarország legnépszerűbb ételeit, részletes leírásokkal, pontos bevásárlőlistával, sok hasznos és praktikus tippel s tanáccsal. --->

Címke , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating