Zöldborsófőzelék recept, melyben a zöldborsót puhára főzzük cukros-sós vízben, majd a végén tejjel felengedett rántással besűrítjük.
Egyszerű és gyors, melynek során a zöldborsó főzőleve révén az ízek a rántással való besűrítés után is benne maradnak a főzelékben.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldborsófőzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Zöldborsófőzelék recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez
A recept hozzávalói
- 1 kg zöldborsó (kifejtett)
- 1 liter víz
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
A rántás elkészítéséhez
- 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet kókuszolaj is)
- 2 evőkanál finomliszt
- 3 dl tej
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A piacon vett zöldborsót megpucoljuk, a fagyasztottat kiengedjük forró vízben.
- A zöldborsót feltesszük főni a lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.Hozzátesszük a sót és cukrot, s bő negyed óráig főzzük, míg meg nem puhul.
- Amikor a borsó kezd megpuhulni, egy serpenyőben olajon elkezdjük megpirítani a lisztet.
- Amikor a liszt kezd sötétedni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s jól elkeverjük vele.
- Majd hozzáadjuk a tejet is, és azzal is simára elkeverjük.
- Ezután a tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a megfőtt zöldborsóhoz, s alaposan elkeverjük benne.
- Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
- Az elkészült zöldborsófőzelékhez ehetünk fasírtot, sült kolbászt, sült virslit, pörköltet, tükörtojást vagy akár bundás kenyeret is.
Tippek és tanácsok a zöldborsófőzelék elkészítéséhez
A zöldborsófőzelék elkészítése rendkívül egyszerű, azonban vannak néhány fontos szempontok, amelyekre érdemes odafigyelni.
A fenti recept alapján ízletes főzeléket készíthetünk bármilyen fajta zöldborsóból. A rántással való sűrítés jellegzetes főzelék jellegzetességet kölcsönöz az ételnek.
Mindig fontos figyelmet fordítani arra, hogy nem minden zöldborsó azonos. A legtöbb piacon kapható zöldborsó ún. velőborsó, amely enyhén keserű ízű. Ezért érdemes a főzővízhez kis mennyiségű cukrot adni (ahogy a receptben is szerepel).
Ha sikerül beszerezned cukorborsót a piacon, érdemes készíteni belőle egy finom cukorborsófőzeléket, amely sokkal édesebb, így nem szükséges hozzáadni cukrot a főzővízhez.
Ugyan úgy nem érdemes túl sok extra cukrot tenni a főzelékbe akkor sem, ha konzerv zöldborsóból készítjük el a borsófőzeléket. Mert a konzerv édes (cukros) leve a zöldborsó ízanyagait is tartalmazza, amit kár lenne kidobni.
A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk, például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, olívaolajat vagy akár kókuszolajat is. Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokot az nem bírja.
Különféle zöldborsófőzelék változatok
Azok, akik szeretik, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.
Azok számára, akik szeretik a főzelékeket pikánsan, elkészíthetik a zöldborsófőzeléket paprikás rántással is.
Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a zöldborsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest. Akik pedig gazdagabb ízt szeretnének, tehetnek a tej mellé még 1 deciliter főzőtejszínt is.
Fontos: Amikor a rántástól a főzelék kezd besűrűsödni a főzés végén, forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes folyamatosan kevergetni, hogy ne tudjon odakapni.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldborsófőzeléket rántással, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.