Hagyományos zöldborsófőzelék rántással

Zöldborsófőzelék recept cukros-sós vízben megfőzve, tejjel felengedett rántással besűrítve, az elkészítés részletes leírásával.

Egy hagyományos recept, melyet máig változatlan formában késztünk el. Melynek során a borsó főzőleve révén az ízek a rántással való besűrítés után is benne maradnak a főzelékben.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsófőzeléket rántással, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

cukorborsó-főzelék

Zöldborsófőzelék recept rántással

A zöldborsófőzelék elkészítéséhez a zöldborsót sós-cukros vízben megfőzzük.
Amikor a zöldborsó megpuhult, csinálunk egy rántást, felengedjük azt tejjel, s az egészet hozzátesszük a zöldborsóhoz.
Majd az egészet készre főzzük.
Ha kicsit zsírosabban szeretjük a főzelékeket, a tejhez hozzáönthetünk egy deci főzőtejszint is.
A zöldborsófőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 min
Főzés idő 25 min
Összes idő 30 min
Fogás Főétel, Főzelék, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg zöldborsó
  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál
  • 2 evőkanál cukor

A rántás elkészítéséhez:

  • 1 evőkanál étolaj (lehet (kókusz)zsír is)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 3 dl tej

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A piacon vett zöldborsót megpucoljuk, a fagyasztottat kiengedjük.
  • A zöldborsót feltesszük főni a lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.
    Hozzátesszük a sót és cukrot, s addig főzzük, míg meg nem puhul.
  • Amikor a borsót már legalább 10-15 perce főzzük, egy serpenyőben olajon (vagy a zsíron) elkezdjük megpirítani a lisztet.
  • Amikor a liszt kezd barnulni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, jól elkeverjük vele;
  • A végén hozzáadjuk a tejet is, simára elkeverjük az egészet, majd az egészet hozzákeverjük a megfőtt borsóhoz.
  • Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a zöldborsófőzelék elkészítéséhez

A rántással behabart zöldborsófőzelék elkészítése nagyon egyszerű, de van pár fontos gondolat, amire érdemes odafigyelni.

A fenti recept alapján mindenféle borsóból ízletes főzeléket készítünk. A rántással sűrítés jellegzetes főzelékjelleget fog adni az ételnek.

Ha inkább a habarással készült verziót szereted, nézd meg a habart zöldborsófőzelék receptet.

Arra viszont mindig érdemes odafigyelni, hogy nem minden zöldborsó egyforma. A piacon a legtöbb borsó úgynevezett velőborsó. Kicsit kesernyés íze miatt érdemes hozzáadni kevés cukrot a főzővízhez (ahogy a receptben is szerepel).

Hasonlóan finom recept:
Egyszerű vöröslencse-főzelék

A vöröslencse-főzelék receptje hagymával, fokhagymával, fehérborssal, sűrített paradicsommal, mustárral és babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával. Melynek íze némileg eltér az Read more

Ha sikerül kifogni a piacon cukorborsót, akkor érdemes belőle egy finom cukorborsó-főzeléket csinálni (ami sokkal édesebb, s ezért nem szükséges a megfőzéséhez cukrot tenni a főzővízbe). 

Ha konzerv zöldborsóból készítjük el a borsófőzeléket, érdemes a konzerv édes levét is beleönteni a lábosba, mert az édes leve részben magában szívta a borsó ízét is.

Fontos apróság: Ha a zöldborsó-konzerv levét is hozzátettük a főzelékhez, vagy cukorborsót használunk, nem szükséges extra cukrot tenni a főzőlébe.

 

Variációk rántással készült borsófőzelékre

Aki szereti, a rántásba beletehet 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva, miután a liszt megpirult.

S akik a főzelékeket paprikásan szeretik, elkészíthetik a zöldborsófőzeléket paprikás rántással is.

Aki szereti a borsófőzeléket sűrűbb rántással, az nyugodtan készíthet a feni mennyiséghez kétszer ennyi rántást, aki pedig ízesebben szereti, tehet a tej mellé még 1 deci főzőtejszínt is.

Fontos: Amikor a végén a rántástól a főzelék elkezd besűrűsödni, a forrás közben “köpködhet”, ezért érdemes a fedőt visszatenni a fazékra, vagy pedig folyamatosan kevergetni, ha félünk, hogy odakap a sűrűbb rántás.

A zöldborsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sültkolbászt, sültvirslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a borsófőzeléket rántással, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a zöldborsófőzelékhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating