Kacsacomb sütése

A kacsacomb sütése nagyon egyszerű. Csak só és bors kell hozzá, megfelelően változtatott hőfokú sütő, és esetleg egy jó vizes pác, s pár fűszer, amitől ízletesebb lesz.

Lehet a sütést kicsit meggyorsítani konfitálással (zsírjában sütéssel), kaphat hozzá pár fűszert a sütés során, de lényeg a sütés módjában van.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen megsütni a kacsacombot. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

kacsacomb sütése

Kacsacomb sütése

A kacsacomb sütésének célja, hogy a bőre kemény és ropogós legyen, míg a húsa puha és omlós.
Ehhez a kacsacombokat először jó alaposan mossuk meg, az esetlegen megmaradt toklászokat távolítsuk el a bőréből.
A csontra merőlegesen vágjuk be keresztbe a bőrét a húsig (ezt nevezik irdalásnak), majd sóval és borssal alaposan dörzsöljük azt be.
220 fokra felforrósított sütőbe tegyük be az előkészített kacsacombokat, majd 20-25 perc után vegyük le a hőmérsékletet 160 fok környékére.
További egy-másfél óra sütés után a sült kacsa comb tálalható lesz.
A sült kacsacomb hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 min
Sütés 2 ó
Összes idő 2 ó 10 min
Fogás Egytálételek, Főétel, Sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
  • fokhagymanyomó

A recept hozzávalói
  

  • 4 közepes kacsacomb (egész)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál majoránna (morzsolt)
  • 1 kiskanál rozmaring (morzsolt)
  • 1 kiskanál kakukkfű (morzsolt)
  • 1 csipet fahéj (őrölt)
  • 2-3 dl víz

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A kacsacombokat először (akár még a sütés előtti este) jó alaposan mossuk meg.
    Az esetlegen megmaradt toklászokat távolítsuk el a bőréből.
  • A megtisztított kacsacomb bőrös felét a csontra merőlegesen vágjuk be a húsig.
    Majd sóval és őrölt borssal alaposan dörzsöljük azt be.
  • A fokhagyma gerezdeket pucoljuk meg, s egy fokhagymanyomóval zúzzuk össze.
  • A tepsibe tegyük a beirdalt kacsacombokat bőrös felével lefele úgy, hogy ne érjenek össze.
    Adjuk hozzá a megzúzott fokhagymát, a majoránnát, rozmaringot, a kakukkfüvet és az őrölt fahéjat.
  • Majd az egészre öntsünk rá a vizet, hogy a sütés elején a hús ne égjen meg.
    Ha van kisütött kacsazsírunk víz helyett az is tehetünk a tepsibe.
  • 220 fokra felforrósított sütőbe tegyük be az előkészített kacsacombokat, s süssük ki a bőr alól a kacsa zsírját.
  • 20-25 perc után vegyük le a hőmérsékletet 160 fok környékére, s fordítsuk meg a kacsacombokat a bőrös felületükkel felfelé.
  • További 1-másfél óra sütés után a sült kacsacomb felső része megpirul, míg a belseje omlós és zaftos lesz.
  • Tört krumplival, párolt lilakáposztával tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a kacsacomb sütéséhez

Az igazán finom sült kacsacomb, hasonlóan a sült kacsamellhez, házi nevelésű kacsából készül. Próbáljuk meg a piacon beszerezni a frissen vágott kacsát még időben (az ünnepek előtt), vagy nagyobb szárnyas választékkal rendelkező hentesnél.

Mindenképp legyen sárga a kacsacomb bőre, mert az azt jelzi, hogy kukoricán nevelték, s nem valamilyen kevert tápon.

Vigyázzunk arra is, ha lehetséges, hogy a kacsa bőre elég vastag legyen, s mindenképp vastag zsírréteg legyen a bőre alatt.

Ha túl sok a kacsacombon a bőr (mert lóg az oldalán), azt bátran vágjuk le, s apróra összevágva süssük ki egy kisebb serpenyőben. A végeredmény (a kisült kacsazsíron kívül) egy isteni finom csemege lesz, a kacsatepertő.

Hasonlóan finom recept:
Egyben sült dagadó

Az egyben sült dagadó receptje szalonnával, majoránnával, sóval, esetleg kevés borssal, az elkészítés részletes leírásával. Zaftos, masszív, mégis puha sülthús, Read more

Ha előző este kisütjük a felesleges bőrt, akkor a kisült kacsazsírt hozzáadhatjuk (a víz helyett) a sült kacsához a sütés elején. A kacsatepertőt pedig majd a felszolgáláskor hasznosíthatjuk (de önmagában is remek csemege kenyérrel).

A kacsacomb bepácolása

Ha van időnk és kedvünk, pácoljuk be a sütés előtti este a kacsacombokat a megtisztítás, a beirdalás után.

A pác elkészítéséhez keverjünk össze:

 

  • 2-3 dl vörös vagy rozébort,
  • 1-2 dl olívaolajat,
  • 2-3 narancs kifacsart levét.

Az így elkészült páclébe hagyjuk állni a kacsacombokat a hűtőben egy éjszakáig.

A sütés előtt a pácléből kivéve a húst dörzsöljük be sóval és borssal, s utána kerüljön a tepsibe.

Ha van egy-két narancsunk vagy savanykás almánk, a kacsacombokat a felkarikázott narancsokra illetve almákra is tehetjük.

Fontos, hogy a páclét egy az egyben NE öntsük a tepsibe, mert az olívaolajnak az íze a kisülő kacsazsírral nem teljesen harmonizál. De ha a páclé olajos részét sikerül a tetejéről leszedni, akkor a narancsos-boros páclé extra ízt fog adni a sülés közben a kacsának.

A kacsacomb konfitálása

A konfitálás nagyon előkelőnek vagy piperkőcnek hangozhat, de semmi mást nem jelent, mint a kacsacombok elősütését a saját zsírjában.

A konfitálás célja az, hogy a kacsacomb bőre alól jó alaposan kisüssük a zsírt úgy, hogy a bőre ne égjen meg, s közben hús is elkezdjen gyorsan megpuhulni.

Egy nagyobb serpenyőbe tegyük bele a combokat a besózás után, s 15-20 percig sütjük a zsíros felét, hogy a bőr alól a zsírja kisüljön.

Amikor a zsír kisült a bőr alól, a kacsacombokat betesszük a tepsibe a zsírjával együtt, mellé a fűszereket, s 160 fokon a második sütési szakasz már a sütőben történhez.

Ha félünk attól, hogy a kacsacomb nem puhul meg rendesen (mert nem tudjuk, milyen idős volt a kacsa), nyugodtan lejjebb is vehetjük a sütő hőfokát akár 120-140 fokig is. De ezzel párhuzamosan arra is számítsunk, hogy a sütés ideje simán eltarthat akár 3-4 órát is.

A fűszereket, illetve az aljára terített alma illetve narancs karikákat a pecsenyezsírtól mindenképpen válasszuk el még melegen. Kenyérrel, hagymával isteni finom reggeli csemege lehet belőle.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sült kacsacombot, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a sült kacsacombhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating