A kacsacomb sütése nagyon egyszerű. Csak só és bors kell hozzá, megfelelően változtatott hőfokú sütő, és esetleg egy jó vizes pác, s pár fűszer, amitől ízletesebb lesz.
Lehet a sütést kicsit meggyorsítani konfitálással (zsírjában sütéssel), kaphat hozzá pár fűszert a sütés során, de lényeg a sütés módjában van.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen megsütni a kacsacombot. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Kacsacomb sütése
Eszközök
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
- fokhagymanyomó
A recept hozzávalói
- 4 közepes kacsacomb (egész)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál majoránna (morzsolt)
- 1 kiskanál rozmaring (morzsolt)
- 1 kiskanál kakukkfű (morzsolt)
- 1 csipet fahéj (őrölt)
- 2-3 dl víz
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A kacsacombokat először (akár még a sütés előtti este) jó alaposan mossuk meg.Az esetlegen megmaradt toklászokat távolítsuk el a bőréből.
- A megtisztított kacsacomb bőrös felét a csontra merőlegesen vágjuk be a húsig.Majd sóval és őrölt borssal alaposan dörzsöljük azt be.
- A fokhagyma gerezdeket pucoljuk meg, s egy fokhagymanyomóval zúzzuk össze.
- A tepsibe tegyük a beirdalt kacsacombokat bőrös felével lefele úgy, hogy ne érjenek össze.Adjuk hozzá a megzúzott fokhagymát, a majoránnát, rozmaringot, a kakukkfüvet és az őrölt fahéjat.
- Majd az egészre öntsünk rá a vizet, hogy a sütés elején a hús ne égjen meg.Ha van kisütött kacsazsírunk víz helyett az is tehetünk a tepsibe.
- 220 fokra felforrósított sütőbe tegyük be az előkészített kacsacombokat, s süssük ki a bőr alól a kacsa zsírját.
- 20-25 perc után vegyük le a hőmérsékletet 160 fok környékére, s fordítsuk meg a kacsacombokat a bőrös felületükkel felfelé.
- További 1-másfél óra sütés után a sült kacsacomb felső része megpirul, míg a belseje omlós és zaftos lesz.
- Tört krumplival, párolt lilakáposztával tálaljuk.
Tippek és tanácsok a kacsacomb sütéséhez
Az igazán finom sült kacsacomb, hasonlóan a sült kacsamellhez, házi nevelésű kacsából készül. Próbáljuk meg a piacon beszerezni a frissen vágott kacsát még időben (az ünnepek előtt), vagy nagyobb szárnyas választékkal rendelkező hentesnél.
Mindenképp legyen sárga a kacsacomb bőre, mert az azt jelzi, hogy kukoricán nevelték, s nem valamilyen kevert tápon.
Vigyázzunk arra is, ha lehetséges, hogy a kacsa bőre elég vastag legyen, s mindenképp vastag zsírréteg legyen a bőre alatt.
Ha túl sok a kacsacombon a bőr (mert lóg az oldalán), azt bátran vágjuk le, s apróra összevágva süssük ki egy kisebb serpenyőben. A végeredmény (a kisült kacsazsíron kívül) egy isteni finom csemege lesz, a kacsatepertő.
Ha előző este kisütjük a felesleges bőrt, akkor a kisült kacsazsírt hozzáadhatjuk (a víz helyett) a sült kacsához a sütés elején. A kacsatepertőt pedig majd a felszolgáláskor hasznosíthatjuk (de önmagában is remek csemege kenyérrel).
A kacsacomb bepácolása
Ha van időnk és kedvünk, pácoljuk be a sütés előtti este a kacsacombokat a megtisztítás, a beirdalás után.
A pác elkészítéséhez keverjünk össze:
- 2-3 dl vörös vagy rozébort,
- 1-2 dl olívaolajat,
- 2-3 narancs kifacsart levét.
Az így elkészült páclébe hagyjuk állni a kacsacombokat a hűtőben egy éjszakáig.
A sütés előtt a pácléből kivéve a húst dörzsöljük be sóval és borssal, s utána kerüljön a tepsibe.
Ha van egy-két narancsunk vagy savanykás almánk, a kacsacombokat a felkarikázott narancsokra illetve almákra is tehetjük.
Fontos, hogy a páclét egy az egyben NE öntsük a tepsibe, mert az olívaolajnak az íze a kisülő kacsazsírral nem teljesen harmonizál. De ha a páclé olajos részét sikerül a tetejéről leszedni, akkor a narancsos-boros páclé extra ízt fog adni a sülés közben a kacsának.
A kacsacomb konfitálása
A konfitálás nagyon előkelőnek vagy piperkőcnek hangozhat, de semmi mást nem jelent, mint a kacsacombok elősütését a saját zsírjában.
A konfitálás célja az, hogy a kacsacomb bőre alól jó alaposan kisüssük a zsírt úgy, hogy a bőre ne égjen meg, s közben hús is elkezdjen gyorsan megpuhulni.
Egy nagyobb serpenyőbe tegyük bele a combokat a besózás után, s 15-20 percig sütjük a zsíros felét, hogy a bőr alól a zsírja kisüljön.
Amikor a zsír kisült a bőr alól, a kacsacombokat betesszük a tepsibe a zsírjával együtt, mellé a fűszereket, s 160 fokon a második sütési szakasz már a sütőben történhez.
Ha félünk attól, hogy a kacsacomb nem puhul meg rendesen (mert nem tudjuk, milyen idős volt a kacsa), nyugodtan lejjebb is vehetjük a sütő hőfokát akár 120-140 fokig is. De ezzel párhuzamosan arra is számítsunk, hogy a sütés ideje simán eltarthat akár 3-4 órát is.
A fűszereket, illetve az aljára terített alma illetve narancs karikákat a pecsenyezsírtól mindenképpen válasszuk el még melegen. Kenyérrel, hagymával isteni finom reggeli csemege lehet belőle.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sült kacsacombot, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.