4 alaplé receptje a hozzávalók pontos mennyiségeivel és az elkészítés részletes leírásával. Melynek készítése és használata a francia konyha művészetből terjedt el a nagyvilágban.
Az alaplé készítés hátterében az az alapvető elképzelés az volt, hogy az ételek elkészítésének leghosszabb részét, a hús megfőzését időben és térben elválasszák az ételkészítés többi lépésétől.
Ezért egy nagyobb konyha ma már elképzelhetetlen egy olyan szakács nélkül, aki az alaplevek elkészítéséért és a belőlük készíthető mártásokért felel.
Idehaza, a mindennapok során alapvetően 4 alaplé típust használunk:
Húsleves alaplé
A húsleves alaplét ugyan sokáig kell főzni, de az elkészítése igazából nem jár sok munkával.
Készthetjük csirkeaprólékból, marhacsontból vagy a sertéscsontból, de a lényeg a kellemes aroma, mely más ételek elkészítésekor ennek révén hozzáadhatunk az ételeinkhez.
Csirke alaplé
A csirke alaplé a húsleves alaplé egy változata, amit a legtöbb esetben csirkeaprólékból készítjük el.
Ha van belőle a hűtőben, sokféle ételt tehetünk vele finomabbá, ízletesebbé.
Másrészt önálló levesként is megehetjük. Gríz nokedlivel, csipetkével vagy kiskockával és a benne főtt zöldségekkel egy laktató leveset tudunk csinálni egy fázósabb estére, mely átmelegít.
Marha alaplé
A marha alaplé és egy húsleves alaplé változat. Számtalan étel alapvető összetevője lehet, ha szeretjük a markánsabb ízeket.
Készthetjük hígabbra, mely nagyszerű alapja lehet különböző sül és főtt ételeknek, de csinálhatjuk sűrűbbre is, mely a mártások alapja.
Az ínyencek által szeretett bordeaux-i és Colbert-mártás elkészítése is elképzelhetetlen a ennek az alaplének a megléte nélkül.
Zöldség alaplé
A zöldség alaplé a vegetáriánus étkezés révén került előtérbe. Sok receptben a húsleves alaplé különböző változatait helyettesíthetjük vele, ha egyébként az étel nem tartalmaz húst.
Ennek használatával könnyedén varázsolhatunk egy húsos alaplevet használó, de egyébként húsmentes ételt vegetáriánusok számára is elfogadhatóvá.
Egyébként a zöldséges alaplét elkészíteni sokkal egyszerűbb, mint a húsos változatokat. Néhány megmaradt, esetleg már fonnyadásnak indult zöldségből kiindulva, só és még pár fűszer összefőzve 20-30 perc alatt lehet egy nagyszerű ízletes alaplevünk.