Fűszerek listája

Az alábbi listában a magyar mindennapok során leggyakrabban használt 46 fűszer listáját találod meg ábécé sorrendbe.

Mindegyik fűszer alatt van egy tömör összefoglaló, ami bemutatja a fűszer lelőhelyét, ízét és azt, hogy milyen ételek elkészítéséhez használjuk azt.

S a legtöbb fűszer nevére rákattintva konkrét recepteket is találsz, melyek az adott fűszer felhasználásával készülnek el.

  1. Ánizs
    Édeskés, kivételesen intenzív, az édesköményre és az édesgyökérre emlékeztető íze van. Kesernyés kellemes utóíze miatt nem csak fűszerként, hanem különböző alkoholos italok izesitőjeként is használják.
  2. Babérlevél
    A friss babérlevél kesernyés, gyümölcsös, citrusos ízű, míg az idehaza használt szárított változat kevésbé keserű, és balzsamos íze, a szerecsendióra emlékeztet. Minél zöldebbek a levelek, annál jobb minőségű fűszerről van szó.
  3. Bazsalikom
    A bazsalikom az oregánóhoz hasonlóan az olasz konyha elengedhetetlen fűszere. A friss vagy szárított levelek adják a Pesto alla Genovese, a Margherita pizza és a Caprese saláta aromás, édeskés, kissé borsos ízét.
  4. Borókabogyó
    A borókabogyó gyantás, édeskés, fás íze remekül illik minden vadételhez, a húshoz és a halhoz. Másrészt a savanyúságokhoz és a savanyú káposztához is remek választás, hogy karakteresebb legyen az íze.
  5. Borsikafű
    A borsnál kevésbé erős, de érdekes aromája miatt kedvelt fűszer. Íze, illata a borsra emlékeztet, ezért diétás ételek, saláták, fűszerezésére kiváló. Felhasználható krumpli-, káposzta-, gombás ételek, kolbászok, vadpácok, mártások, majonéz, ecetes és vizes uborka készítésekor.
  6. Cayenne bors
    Valójában nem bors, hanem a csípős ízű csilipaprika fűszerként használt durva őrleménye. A magyar elnevezés feltehetőleg a „pepper” szó téves fordításának eredménye, mely az angol nyelvben borsot és paprikát is jelent.
  7. Citromfű
    A citrom illatára emlékeztető friss levelét saláták, mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, gomba-, hal-, szárnyas- és vadételek, hidegtálak, fűszerecetek ízesítésére használjuk. Kiváló desszertek, valamint limonádé, sörbetek, teák és vaníliapuding díszítésére és ízesítésére is.
  8. Chili paprika
    A Kárpát-medencében termesztetteknél jóval erősebb, csípősebb, maróbb ízű paprikafélék összefoglaló neve. Ízük lehet gyümölcsös, édes, diós vagy akár füstös is. A legtöbb változata csípős, melynek mértéke a benne található kapszaicin nevű anyag mennyiségétől függ.
    Sok helyen úgy használják (mártásokhoz, salátákhoz, sertés-, marha- és birkasültekhez, tojásos, sajtos ételekhez, valamint grillezett húsokhoz), mint nálunk a zöldpaprikát, ezért kínai, indiai, mexikói ételekhez nyugodtan használhatunk helyette közönséges, de lehetőleg piros színű (érett) zöldpaprikát.
  9. Curry
    Jellegzetes indiai ételek összetevője, mely sokféle fűszer keverékéből jön létre. Az összetétele nagyon változatos, legjellemzőbb a rómaikömény, a kurkuma, a lepkeszegmag és a csilipaprika használata.
    Ezen kívül tartalmazhat még (ábécérendben): édesköményt, fahéjt, fekete borsot, fűszerköményt, fűszerpaprikát, gyömbért, kapormagot, kardamomot, koriandert, mákot, sáfrányt, szegfűborsot, szegfűszeget, szerecsendiót, szezámmagot és zellermagot.
  10. Csillagánizs
    Melengető, édes, enyhén kesernyés íze az édesköményre, az ánizsra és az édesgyökérre hasonlít. Európában a karácsonyi sütemények és desszertek kedvelt összetevője.
  11. Édeskömény
    Sokoldalú növény A gumót zöldségként levesekbe, a leveleket pedig a kaporhoz hasonlóan fűszernövényként használhatjuk. A termését erőteljes, édes ánizsos ízét pedig az ánizy kiegészítőjeként, helyettesítőjeként.
  12. Fahéj
    Nem minden fahéj egyforma. Idehaza elsősorban a ceyloni fahéj terjedt el, melengető, aromás, édes és fűszeres ízével a különböző sütemények, péksütemények és tészták tökéletes kiegészítője.
  13. Fehérbors
    A feketebors érett változata, melynek a szemeit 8-10 napra folyóvízben áztatják, és miután a külső „gyümölcshús” meglazul, azt kíméletesen eltávolítják a fehér magról. Majd minnél hamarabb igyekeznek teljesen kiszárítani.
    A fehér borsot intenzív csípősség, ugyanakkor nem túl erőteljes íz jellemzi.
  14. Feketebors
    A bors a leggyakrabban használt fűszer, és a világ minden konyhájában fontos szerepet játszik.
    A fekete borsot az érés elején szüretelik le, mikor még húsos a termése. A szüretelés után egy éjszakára állni hagyják, amitől elkezd erjedni. Később lehetőleg egyenletes hőmérsékleten szárítják, ami alatt a külső rész megfeketedik, összezsugorodik.
  15. Feketekömény
    A feketekömény kissé csípős, keserédes, pirított diófélékre emlékeztető íze oregánós, kakukkfüves és borsos jegyekkel keveredik.
  16. Fokhagyma
    Édes, kesernyés és intenzív íze a felhasználás módjától függően változik. Felhasználhatjuk egészben, préselve, aprítva, szárítva, vagy akár pirítva is. A világ minden táján főznek vele.
  17. Fűszerparika
    A paprikának nincs erős illata. Íze fajtától függően az enyhe gyümölcsöstől az égetően erősig terjedhet. A magyar paprika a hagyományos szárítási folyamatnak köszönheti jellegzetes ízét és csodálatos színét.
  18. Gyömbér
    Íze a citrusos, friss aromától az erős és fűszeres ízig terjedhet. A friss gyömbér az őrölt változathoz képest kissé csípősebb és citrusosabb ízű.
  19. Kakukkfű
    A mediterrán konyha egyik legfontosabb fűszernövénye. Füstös, enyhén melengető, gyógynövényes, a szegfűszegre emlékeztető íze van.
  20. Kapor
    A kapor intenzíven friss, édeskés íze az ánizsra és a római köményre is hasonlít. A termés íze is hasonló, csak kissé csípősebb. A mediterrán és a skandináv konyha elengedhetetlen fűszere, habár idehaza egy tökfőzelék elképzelhetetlen lenne nélküle.
  21. Kardamom
    A kardamom népszerűsége enyhén melengető, citromosan aromás és eukaliptuszra emlékeztető ízének köszönhető. Alapvetően az indiai konyha része, ahol már legalább 5000 éve termesztik és használják emésztést serkentő hatása miatt.
  22. Kömény
    A kömény kesernyés, aromás, melengető íze sok osztrák és dél-német receptben fellelhető – azonban ezt a klasszikus fűszert ritkán használják Európán kívül, sőt, még a mediterrán térségben sem gyakori a használata.
  23. Koriander
    A korianderből két teljesen különböző ízű fűszer készül. A korianderlevélnek citrusos, friss és enyhén pézsmás íze van, amiért nem mindenki rajong. A másik a a koriander magja, melyet pikáns, diós íz jellemzi, és világszerte kedvelt fűszernek számít.
  24. Kurkuma
    A kurkumának gyantás, fűszeres íze van, enyhén gyömbéres és narancsos jegyekkel. A curryporok fő összetevőjeként elsősorban indiai és ázsiai fogásokban használják, ám az európai konyhában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
  25. Lestyán
    A lestyánnak enyhén csípős, intenzíven édes, a zellerre hasonlító íze van, enyhén pézsmás utóízzel. Ausztriában, Dél-Németországban, Romániában és Bulgáriában a különböző levesek és raguk népszerű hozzávalója. Idehaza a vegeta nevű fűszer összetevőjeként vált népszerűvé a jellegzetes íze.
  26. Majoránna
    A majoránna íze édeskés, lágy, virágos és melengető. Az Európában elterjedt fajtájának lágy, enyhe íze van, az édeskés levelek aromás illatát az ókori rómaiak is ellenállhatatlannak tartották.
  27. Medvehagyma
    A medvehagyma aromája hasonlít a gumós rokona ízére, és nagyszerűen használható levesek, szószok, szendvicskrémek és mártogatósok fűszerezéséhez. De belesüthetik pogácsába is.
  28. Menta
    A mentának számtalan változata létezik, mind sajátos ízzel és megjelenéssel. A fodros levelű menta köményes, az ananászmenta citrusos, a narancsmenta pedig bergamottra emlékeztető íz jellemzi.
  29. Metélőhagyma
    Az üreges levelű metélőhagyma Észak- és Közép-Európa egyik legnépszerűbb fűszernövénye. A fűszeres, hagymás ízű, kellemesen csípős fűszernövény már az ókori rómaiak idejében is népszerű volt.
  30. Mustármag
    Ételízesítésre már az ókorban is használtak mustárból készült pasztákat. A mustárnak 3 fajtája van: a fehér, a barna és a fekete. Csípősségük ebben a sorrendben nő.
  31. Oregánó (szurokfű)
    Az oregánó gyógynövényes, kissé füstös és melengető íze hasonlít a majoránna és a kakukkfű ízére. A mediterrán fűszernövény különlegessége, hogy a szárított változatnak a frissen szedett levelekhez képest sokkal erősebb az íze.
  32. Petrezselyem
    Friss és édeskés, aromás, mégis lágy, citrusos és enyhén ánizsos az íze. Számtalan étel tartalmaz, illetve ételek tálalásához is nagyszerű választás.
  33. Római kömény
    A szárított római kömény egyedien pikáns, fűszeresen édes íze kesernyés csípősséggel párosul. Íze hasonlít az ánizsra, de a hasonló megjelenésű köménytől jelentősen eltér.
  34. Rozmaring
    Intenzíven gyantás és kesernyés íze nem sok fűszernövényhez és fűszerhez illik. Fokhagymával, citromhéjjal és kakukkfűvel harmonizál az íze leginkább. De bármi másba is belekerülhet, amibe például borókabogyót tennénk.
  35. Rózsabors
    Sokan úgy hiszik, hogy a bors egyik változata, pedig nem. Íze fás és balzsamos jellege a borókabogyóra jellemző, és nem csípős és nem is erős.
  36. Sáfrány
    A sáfrány virágának szárításával előállított fűszer nagyon kis mennyisége is élénk sárgára színezi az ételeket. Mézre és pézsmára emlékeztető íze enyhe csípősséggel párosul.
  37. Szegfűbors
    A szegfűszeg aromás, édes, melengető íze édes és sós fogásokhoz is remekül illik. A skandinávok leggyakrabban halak ízesítésére, míg Közép-Európában kolbászok és vadételek fűszerezésére használják.
  38. Szegfűszeg
    A szegfűszeg aromás, édes, melengető íze édes és sós fogásokhoz is remekül illik. A fűszer neve az ófrancia „clou” szóból ered, mely szöget jelent, ezzel utalva a fűszer készítéséhez használt virágbimbó alakjára.
  39. Szerecsendió
    Az európai és ázsiai konyha gyakorlatilag elképzelhetetlen a szerecsendió melengető, gyantás, édes íze nélkül. Sokáig csak egy kis szigeten volt megtalálható, s hatalmas értéket képviselt. Mára már sokfele termesztik.
  40. Tarka bors
    A különböző érettségi fokon leszedett borsszemek és a rózsabors keveréke. Megőrölve egyedi és sokszínű ízvilágot kölcsönöz a húsoknak és a leveseknek.
  41. Tárkony
    Kesernyés, ánizsos íze a húsételeket és a leveseket is nagyszerűen feldobja. A francia és a német tárkony íze intenzívebb, édesebb és fűszeresebb, mint a kesernyés aromájú orosz vagy szibériai tárkonyé. Nevezik még sárkányfűnek is.
  42. Turbolya
    A gyökérzöldségként és fűszerként is használható turbolya a német és a francia konyha népszerű összetevője. Édes, friss ízével a francia „fines herbes” fűszernövény-keverék fontos összetevője. Íze a petrezselyem ízére hasonlít.
  43. Vanília
    Dél-Amerikai növény, mely lágy, édes, mégis markáns ízével az édességek fontos hozzávalója.
  44. Zellerzöld
    Kiváló levesízesítő, szárított és őrölt formában lehet vele a grillételeket is fűszerezni. De nagyszerű ízesítője magának a zellerkrémlevesnek is.
  45. Zöld bors
    A bors éretlen állapotban leszedett változata, mely nagyszerű gyümölcsök és desszertek fűszerezéséhez.
  46. Zsálya
    Egy kicsit gyantás hatású fűszer, mely a mediterrán konyha jellegzetes ízeit adja. Már a római korban is használták.
Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük