Az alábbi listában a magyar mindennapok során leggyakrabban használt 46 fűszer listáját találod meg ábécé sorrendbe.
Mindegyik fűszer alatt van egy tömör összefoglaló, ami bemutatja a fűszer lelőhelyét, ízét és azt, hogy milyen ételek elkészítéséhez használjuk azt.
S a legtöbb fűszer nevére rákattintva konkrét recepteket is találsz, melyek az adott fűszer felhasználásával készülnek el.
- Ánizs
Édeskés, kivételesen intenzív, az édesköményre és az édesgyökérre emlékeztető íze van. Kesernyés kellemes utóíze miatt nem csak fűszerként, hanem különböző alkoholos italok izesitőjeként is használják. - Babérlevél
A friss babérlevél kesernyés, gyümölcsös, citrusos ízű, míg az idehaza használt szárított változat kevésbé keserű, és balzsamos íze, a szerecsendióra emlékeztet. Minél zöldebbek a levelek, annál jobb minőségű fűszerről van szó. - Bazsalikom
A bazsalikom az oregánóhoz hasonlóan az olasz konyha elengedhetetlen fűszere. A friss vagy szárított levelek adják a Pesto alla Genovese, a Margherita pizza és a Caprese saláta aromás, édeskés, kissé borsos ízét. - Borókabogyó
A borókabogyó gyantás, édeskés, fás íze remekül illik minden vadételhez, a húshoz és a halhoz. Másrészt a savanyúságokhoz és a savanyú káposztához is remek választás, hogy karakteresebb legyen az íze. - Borsikafű
A borsnál kevésbé erős, de érdekes aromája miatt kedvelt fűszer. Íze, illata a borsra emlékeztet, ezért diétás ételek, saláták, fűszerezésére kiváló. Felhasználható krumpli-, káposzta-, gombás ételek, kolbászok, vadpácok, mártások, majonéz, ecetes és vizes uborka készítésekor. - Cayenne bors
Valójában nem bors, hanem a csípős ízű csilipaprika fűszerként használt durva őrleménye. A magyar elnevezés feltehetőleg a „pepper” szó téves fordításának eredménye, mely az angol nyelvben borsot és paprikát is jelent. - Citromfű
A citrom illatára emlékeztető friss levelét saláták, mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, gomba-, hal-, szárnyas- és vadételek, hidegtálak, fűszerecetek ízesítésére használjuk. Kiváló desszertek, valamint limonádé, sörbetek, teák és vaníliapuding díszítésére és ízesítésére is. - Chili paprika
A Kárpát-medencében termesztetteknél jóval erősebb, csípősebb, maróbb ízű paprikafélék összefoglaló neve. Ízük lehet gyümölcsös, édes, diós vagy akár füstös is. A legtöbb változata csípős, melynek mértéke a benne található kapszaicin nevű anyag mennyiségétől függ.
Sok helyen úgy használják (mártásokhoz, salátákhoz, sertés-, marha- és birkasültekhez, tojásos, sajtos ételekhez, valamint grillezett húsokhoz), mint nálunk a zöldpaprikát, ezért kínai, indiai, mexikói ételekhez nyugodtan használhatunk helyette közönséges, de lehetőleg piros színű (érett) zöldpaprikát. - Curry
Jellegzetes indiai ételek összetevője, mely sokféle fűszer keverékéből jön létre. Az összetétele nagyon változatos, legjellemzőbb a rómaikömény, a kurkuma, a lepkeszegmag és a csilipaprika használata.
Ezen kívül tartalmazhat még (ábécérendben): édesköményt, fahéjt, fekete borsot, fűszerköményt, fűszerpaprikát, gyömbért, kapormagot, kardamomot, koriandert, mákot, sáfrányt, szegfűborsot, szegfűszeget, szerecsendiót, szezámmagot és zellermagot. - Csillagánizs
Melengető, édes, enyhén kesernyés íze az édesköményre, az ánizsra és az édesgyökérre hasonlít. Európában a karácsonyi sütemények és desszertek kedvelt összetevője. - Édeskömény
Sokoldalú növény A gumót zöldségként levesekbe, a leveleket pedig a kaporhoz hasonlóan fűszernövényként használhatjuk. A termését erőteljes, édes ánizsos ízét pedig az ánizy kiegészítőjeként, helyettesítőjeként. - Fahéj
Nem minden fahéj egyforma. Idehaza elsősorban a ceyloni fahéj terjedt el, melengető, aromás, édes és fűszeres ízével a különböző sütemények, péksütemények és tészták tökéletes kiegészítője. - Fehérbors
A feketebors érett változata, melynek a szemeit 8-10 napra folyóvízben áztatják, és miután a külső „gyümölcshús” meglazul, azt kíméletesen eltávolítják a fehér magról. Majd minnél hamarabb igyekeznek teljesen kiszárítani.
A fehér borsot intenzív csípősség, ugyanakkor nem túl erőteljes íz jellemzi. - Feketebors
A bors a leggyakrabban használt fűszer, és a világ minden konyhájában fontos szerepet játszik.
A fekete borsot az érés elején szüretelik le, mikor még húsos a termése. A szüretelés után egy éjszakára állni hagyják, amitől elkezd erjedni. Később lehetőleg egyenletes hőmérsékleten szárítják, ami alatt a külső rész megfeketedik, összezsugorodik. - Feketekömény
A feketekömény kissé csípős, keserédes, pirított diófélékre emlékeztető íze oregánós, kakukkfüves és borsos jegyekkel keveredik. - Fokhagyma
Édes, kesernyés és intenzív íze a felhasználás módjától függően változik. Felhasználhatjuk egészben, préselve, aprítva, szárítva, vagy akár pirítva is. A világ minden táján főznek vele. - Fűszerparika
A paprikának nincs erős illata. Íze fajtától függően az enyhe gyümölcsöstől az égetően erősig terjedhet. A magyar paprika a hagyományos szárítási folyamatnak köszönheti jellegzetes ízét és csodálatos színét. - Gyömbér
Íze a citrusos, friss aromától az erős és fűszeres ízig terjedhet. A friss gyömbér az őrölt változathoz képest kissé csípősebb és citrusosabb ízű. - Kakukkfű
A mediterrán konyha egyik legfontosabb fűszernövénye. Füstös, enyhén melengető, gyógynövényes, a szegfűszegre emlékeztető íze van. - Kapor
A kapor intenzíven friss, édeskés íze az ánizsra és a római köményre is hasonlít. A termés íze is hasonló, csak kissé csípősebb. A mediterrán és a skandináv konyha elengedhetetlen fűszere, habár idehaza egy tökfőzelék elképzelhetetlen lenne nélküle. - Kardamom
A kardamom népszerűsége enyhén melengető, citromosan aromás és eukaliptuszra emlékeztető ízének köszönhető. Alapvetően az indiai konyha része, ahol már legalább 5000 éve termesztik és használják emésztést serkentő hatása miatt. - Kömény
A kömény kesernyés, aromás, melengető íze sok osztrák és dél-német receptben fellelhető – azonban ezt a klasszikus fűszert ritkán használják Európán kívül, sőt, még a mediterrán térségben sem gyakori a használata. - Koriander
A korianderből két teljesen különböző ízű fűszer készül. A korianderlevélnek citrusos, friss és enyhén pézsmás íze van, amiért nem mindenki rajong. A másik a a koriander magja, melyet pikáns, diós íz jellemzi, és világszerte kedvelt fűszernek számít. - Kurkuma
A kurkumának gyantás, fűszeres íze van, enyhén gyömbéres és narancsos jegyekkel. A curryporok fő összetevőjeként elsősorban indiai és ázsiai fogásokban használják, ám az európai konyhában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. - Lestyán
A lestyánnak enyhén csípős, intenzíven édes, a zellerre hasonlító íze van, enyhén pézsmás utóízzel. Ausztriában, Dél-Németországban, Romániában és Bulgáriában a különböző levesek és raguk népszerű hozzávalója. Idehaza a vegeta nevű fűszer összetevőjeként vált népszerűvé a jellegzetes íze. - Majoránna
A majoránna íze édeskés, lágy, virágos és melengető. Az Európában elterjedt fajtájának lágy, enyhe íze van, az édeskés levelek aromás illatát az ókori rómaiak is ellenállhatatlannak tartották. - Medvehagyma
A medvehagyma aromája hasonlít a gumós rokona ízére, és nagyszerűen használható levesek, szószok, szendvicskrémek és mártogatósok fűszerezéséhez. De belesüthetik pogácsába is. - Menta
A mentának számtalan változata létezik, mind sajátos ízzel és megjelenéssel. A fodros levelű menta köményes, az ananászmenta citrusos, a narancsmenta pedig bergamottra emlékeztető íz jellemzi. - Metélőhagyma
Az üreges levelű metélőhagyma Észak- és Közép-Európa egyik legnépszerűbb fűszernövénye. A fűszeres, hagymás ízű, kellemesen csípős fűszernövény már az ókori rómaiak idejében is népszerű volt. - Mustármag
Ételízesítésre már az ókorban is használtak mustárból készült pasztákat. A mustárnak 3 fajtája van: a fehér, a barna és a fekete. Csípősségük ebben a sorrendben nő. - Oregánó (szurokfű)
Az oregánó gyógynövényes, kissé füstös és melengető íze hasonlít a majoránna és a kakukkfű ízére. A mediterrán fűszernövény különlegessége, hogy a szárított változatnak a frissen szedett levelekhez képest sokkal erősebb az íze. - Petrezselyem
Friss és édeskés, aromás, mégis lágy, citrusos és enyhén ánizsos az íze. Számtalan étel tartalmaz, illetve ételek tálalásához is nagyszerű választás. - Római kömény
A szárított római kömény egyedien pikáns, fűszeresen édes íze kesernyés csípősséggel párosul. Íze hasonlít az ánizsra, de a hasonló megjelenésű köménytől jelentősen eltér. - Rozmaring
Intenzíven gyantás és kesernyés íze nem sok fűszernövényhez és fűszerhez illik. Fokhagymával, citromhéjjal és kakukkfűvel harmonizál az íze leginkább. De bármi másba is belekerülhet, amibe például borókabogyót tennénk. - Rózsabors
Sokan úgy hiszik, hogy a bors egyik változata, pedig nem. Íze fás és balzsamos jellege a borókabogyóra jellemző, és nem csípős és nem is erős. - Sáfrány
A sáfrány virágának szárításával előállított fűszer nagyon kis mennyisége is élénk sárgára színezi az ételeket. Mézre és pézsmára emlékeztető íze enyhe csípősséggel párosul. - Szegfűbors
A szegfűszeg aromás, édes, melengető íze édes és sós fogásokhoz is remekül illik. A skandinávok leggyakrabban halak ízesítésére, míg Közép-Európában kolbászok és vadételek fűszerezésére használják. - Szegfűszeg
A szegfűszeg aromás, édes, melengető íze édes és sós fogásokhoz is remekül illik. A fűszer neve az ófrancia „clou” szóból ered, mely szöget jelent, ezzel utalva a fűszer készítéséhez használt virágbimbó alakjára. - Szerecsendió
Az európai és ázsiai konyha gyakorlatilag elképzelhetetlen a szerecsendió melengető, gyantás, édes íze nélkül. Sokáig csak egy kis szigeten volt megtalálható, s hatalmas értéket képviselt. Mára már sokfele termesztik. - Tarka bors
A különböző érettségi fokon leszedett borsszemek és a rózsabors keveréke. Megőrölve egyedi és sokszínű ízvilágot kölcsönöz a húsoknak és a leveseknek. - Tárkony
Kesernyés, ánizsos íze a húsételeket és a leveseket is nagyszerűen feldobja. A francia és a német tárkony íze intenzívebb, édesebb és fűszeresebb, mint a kesernyés aromájú orosz vagy szibériai tárkonyé. Nevezik még sárkányfűnek is. - Turbolya
A gyökérzöldségként és fűszerként is használható turbolya a német és a francia konyha népszerű összetevője. Édes, friss ízével a francia „fines herbes” fűszernövény-keverék fontos összetevője. Íze a petrezselyem ízére hasonlít. - Vanília
Dél-Amerikai növény, mely lágy, édes, mégis markáns ízével az édességek fontos hozzávalója. - Zellerzöld
Kiváló levesízesítő, szárított és őrölt formában lehet vele a grillételeket is fűszerezni. De nagyszerű ízesítője magának a zellerkrémlevesnek is. - Zöld bors
A bors éretlen állapotban leszedett változata, mely nagyszerű gyümölcsök és desszertek fűszerezéséhez. - Zsálya
Egy kicsit gyantás hatású fűszer, mely a mediterrán konyha jellegzetes ízeit adja. Már a római korban is használták.