Töltött dagadó töltelék 4 lépésben

A töltött dagadó töltelék sok formája létezik, ebben az írásban igyekszem sorra venni a lehetőségeket.

Van aki sima zsömlés verzióra esküszik, van aki mindenféle földi jót tesz bele. De maga a töltelék alapja minden esetben azonos. Még akkor is, ha töltelében apróra vágott gomba/tojás/máj darabok látszanak ki.

Ahhoz, hogy pontosan lásd, mi mindenen múlik egy töltött dagadó íze (és állaga), érdemes a dagadó sütéséről szóló cikket is alaposan átolvasni, vagy valamelyik teljes töltött dagadót bemutató cikket áttanulmányozni!

májjal töltött dagadó

Töltött dagadó töltelék

A töltött dagadónak van pár alapvető összetevője, és pár olyan, amit szabadon választhatunk.
Először az alapvető összetevőket fogjuk átnézni, majd a lehetséges extrákat ezután vesszük sorra.
A recept hozzávetőlegesen egy 1-1,2 kg tömegű, rendesen kitágított dagadó megtöltésére elegendő.
Előkészítési idő 10 min
Összes idő 10 min
Fogás Főétel
Konyha Magyar
Tálalás 4

Eszközök

  • fokhagymanyomó, vagy széles pengéjű kés

Hozzávalók
  

  • 5 darab zsemle (jó, ha kicsit szikkadt)
  • tej (a zsemlék beáztatásához)
  • 5 darab tojás
  • 1 fej hagyma (közepes)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál majoránna (elhagyható)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • őrölt bors
  • 1 evőkanál zsír

Az elkészítés lépései
 

  • A zsemléket tejbe beáztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
  • Apróra vágjuk a petrezselyemzöldet, a majoránnát, a hagymát és a fokhagymát (használhatunk fokhagymanyomót is).
  • A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a kinyomkodott zsemléket, a felaprított majoránnát, a petrezselymet, a hagymát és a fokhagymát és a zsírt.
    Sóval, borssal ízesítjük a masszát.
  • A végén hozzáadhatunk egy kevés a zsemlemorzsát is, ha túl lány lett a massza. Akkor jó, ha egy gombócba összeáll, és nem folyik szét idővel.
    Ha túl kemény lett a massza, mert nem tudjuk az ujjunkat könnyedén belenyomni, egy nagyon kevés tej hozzáadásával lehet lágyítani a masszán.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a dagadó töltelék elkészítéséhez

Alapvetően a fenti 4 lépéssel ízletes tölteléket tudunk készíteni a dagadóhoz.

A töltelék ugyan elsőre nagyon zsírosnak tűnhet, de maga a dagadó nagyon száraz, s a sütés során a zsír nagy részét fel fogja venni. Éppen ezért ez a töltelék recept nem alkalmas a töltöttcsirke töltelékeként (az 1 evőkanál zsírt érdemes kihagyni 🙂 )

A zsírt nem érdemes lecserélni olajra, mert az olaj íze nem passzol igazán a töltött dagadó ízéhez.

A dagadó töltelékének variációk

Ha változatosan szeretnéd elfogyasztatni a töltött dagadót, itt van pár olyan tipp, amivel a töltelék ízét meg lehet egy picit bolondítani.

  • Van, aki a hagymát és a fokhagymát a töltelékbe tevés előtt a zsírban megsüti, mint amikor pirított hagymás rántottát csináljuk.
  • Van, aki a hagymát és a fokhagymát nem pirítja, hanem dinszteli (a sütés közben egy kevés vizet is használ).
  • Van, aki rozmaring helyett kakukkfüvet használ a  hús bedörzsölésére, illetve a töltelékbe is tesz ezekből egy keveset (szigorúan csak az egyiket!!!).
  • Van, aki egy főtt tojást villával széttör, és egy zsemle helyett azt teszi bele a töltelékbe.

Ezen felül sokan szeretik az extrább töltött dagadó változatokat is. Ezért sokfelé tesznek a töltelékbe darált hústsertés- vagy csirkemájat illetve gombát. Ilyenkor az arányok kicsit változnak, érdemes a fenti változatok receptjeit használni az elkészítéshez.

Jó étvágyat a a különböző töltött dagadó töltelékekhez!

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!
Címke , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése