4 alaplé recept

Az alaplé készítés és használat szokása a francia konyha művészetből terjedt el a világban.

Alapvető elképzelés az volt az alaplé használata mögött, hogy az ételek elkészítésének leghosszabb részét, a hús megfőzését időben és térben elválasszák az összes többi lépéstől.

Ezért egy nagyobb konyha ma már elképzelhetetlen egy olyan szakács nélkül, aki az alaplevek elkészítéséért és a belőlük készíthető mártásokért felel.

Idehaza, a mindennapok során alapvetően 4 alaplé típust használunk

Húsleves alaplé

A húsleves alaplét ugyan sokáig kell főzni, de az elkészítése igazából nem jár sok munkával.

Készthetjük csirkeaprólékból, marhacsontból vagy a sertéscsontból, de a lényeg a kellemes aroma, mely más ételek elkészítésekor ennek révén hozzáadhatunk az ételeinkhez.

húsleves alaplé

Csirke alaplé

A csirke alaplé a húsleves alaplé egy változata, amit a legtöbb esetben csirkeaprólékból készítjük el.

Ha van belőle a hűtőben, sokféle ételt tehetünk vele finomabbá, ízletesebbé.

Másrészt önálló levesként is megehetjük. Gríz nokedlivel, csipetkével vagy kiskockával és a benne főtt zöldségekkel egy laktató leveset tudunk csinálni egy fázósabb estére, mely átmelegít.

csirke alapléMarha alaplé

A marha alaplé és egy húsleves alaplé változat. Számtalan étel alapvető összetevője lehet, ha szeretjük a markánsabb ízeket.

Készthetjük hígabbra, mely nagyszerű alapja lehet különböző sül és főtt ételeknek, de csinálhatjuk sűrűbbre is, mely a mártások alapja.

Az ínyencek által szeretett bordeaux-i és Colbert-mártás elkészítése is elképzelhetetlen a ennek az alaplének a megléte nélkül.

marha alaplé

Zöldség alaplé

A zöldség alaplé a vegetáriánus étkezés révén került előtérbe. Sok receptben a húsleves alaplé különböző változatait helyettesíthetjük vele, ha egyébként az étel nem tartalmaz húst.

Ennek használatával könnyedén varázsolhatunk egy húsos alaplevet használó, de egyébként húsmentes ételt vegetáriánusok számára is elfogadhatóvá.

Egyébként a zöldséges alaplét elkészíteni sokkal egyszerűbb, mint a húsos változatokat. Néhány megmaradt, esetleg már fonnyadásnak indult zöldségből kiindulva, só és még pár fűszer összefőzve 20-30 perc alatt lehet egy nagyszerű ízletes alaplevünk.

zöldséges alaplé

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!
Címke , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük