Grízgaluska levesbe

A grízgaluska, vagy másnéven daragaluska receptje sóból, tojásból és búzadarából, az elkészítés részletes leírásával.

Mely az egyik legkedveltebb magyar levesbetét. S melynek íze részben attól függ, hogy magában főzzük ki, vagy egy ízletes leves levében.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a grízgaluskát (daragaluskát), majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

grízgaluska, daragaluska

Grízgaluska, daragaluska recept

A grízgaluska elkészítése során a tojást és a grízt összekeverjük, hagyjuk, hogy búzadara egy picit felvegye a nedvességet.
A pihentetés után forró vízbe, vagy levesbe teáskanállal beleszaggatjuk és 5-7 perc alatt megfőzzük.
Amikor a galuskák megnőttek, kiemelhetjük a léből, s tálaláskor mindenki annyit vehet belőle, amennyit éppen szeretne.
A grízgaluska hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 15 perc
Fihentetés 30 perc
Összes idő 50 perc
Fogás Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Kisebb tál a galuskatészta kikeveréséhez
  • nagyobb lábos

A recept hozzávalói
  

  • 1 darab tojás
  • 1 csipet
  • 2-3 evőkanál búzadara (csapott)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A tojást felütjük és villával felverjük.
  • Hozzáadjuk a sót és a grízt, míg egy felkevert tejfölszerű állagot nem kapunk.
  • 25-30 perc pihentetés után forró (lobogó) sós vízbe szaggatjuk bele kiskanálnyi mennyiségeket.
  • Az elkészült galuskákat kivesszük egy tányérra, és hagyjuk kihűlni.
A recept jellemzői húsmentes ételek

Tippek és tanácsok a grízgaluska (daragaluska) elkészítéséhez

A grízgaluska elkészítésének sok apró változata van. Igyekeztem ezeket itt összegyűjteni. A megadott mennyiségek a fenti recept arányaihoz igazodnak)

  • Sokan szoktak a daragaluska tésztájába olajat tenni (2-3 evőkanállal (!) ), hogy a tésztája könnyebb legyen.
  • Hasonló okból szokás a grízgaluska tésztájához egy csipet szódabikarbónát tenni.
  • Szokás a tésztába belekeverni apróra vágott petrezselyemzöldet is tenni.
  • Illetve szokás szerecsendióval és borssal (csak az egyikkel) ízesíteni is.

Tegyünk-e a grízgaluska tésztájába sót?

A daragaluska só nélkül eléggé ízetlen, s pont ezért érdemes mindenképpen sóssá varázsolni. Csak az nem mindegy, hogy hogyan.

 

Aki tesz sót a daragaluska tésztájába, ahogyan a fenti receptben is szerepel, az a daragaluska ízét igyekszik megőrizni. Ami egy teljesen jó választás.

Illetve akkor is érdemes megsózni a grízgaluska tésztáját, ha nagyobb mennyiséget készítünk belőle, mert kihűlés után kisebb adagokban le akarjuk fagyasztani.

A másik lehetőség, amikor a főzőlé révén válik sóssá a daragaluska. Ez akkor történik meg, amikor a levessel együtt főzzük meg.

Ekkor a megfőtt (elkészült) levesben hagyjuk állni a galuskát még bő negyed órát (melegen), hogy az egész galuska magába szívja az ízeket és a sót.

 

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a grízgaluskát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a daragaluskát tartalmazó levesekhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating