A grízgaluska, vagy másnéven daragaluska receptje sóból, tojásból és búzadarából, az elkészítés részletes leírásával.
Mely az egyik legkedveltebb magyar levesbetét. S melynek íze részben attól függ, hogy magában főzzük ki, vagy egy ízletes leves levében.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a grízgaluskát (daragaluskát), majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Grízgaluska, daragaluska recept
Eszközök
- Kisebb tál a galuskatészta kikeveréséhez
- nagyobb lábos
A recept hozzávalói
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
- 2-3 evőkanál búzadara (csapott)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A tojást felütjük és villával felverjük.
- Hozzáadjuk a sót és a grízt, míg egy felkevert tejfölszerű állagot nem kapunk.
- 25-30 perc pihentetés után forró (lobogó) sós vízbe szaggatjuk bele kiskanálnyi mennyiségeket.
- Az elkészült galuskákat kivesszük egy tányérra, és hagyjuk kihűlni.
Tippek és tanácsok a grízgaluska (daragaluska) elkészítéséhez
A grízgaluska elkészítésének sok apró változata van. Igyekeztem ezeket itt összegyűjteni. A megadott mennyiségek a fenti recept arányaihoz igazodnak)
- Sokan szoktak a daragaluska tésztájába olajat tenni (2-3 evőkanállal (!) ), hogy a tésztája könnyebb legyen.
- Hasonló okból szokás a grízgaluska tésztájához egy csipet szódabikarbónát tenni.
- Szokás a tésztába belekeverni apróra vágott petrezselyemzöldet is tenni.
- Illetve szokás szerecsendióval és borssal (csak az egyikkel) ízesíteni is.
Tegyünk-e a grízgaluska tésztájába sót?
A daragaluska só nélkül eléggé ízetlen, s pont ezért érdemes mindenképpen sóssá varázsolni. Csak az nem mindegy, hogy hogyan.
Aki tesz sót a daragaluska tésztájába, ahogyan a fenti receptben is szerepel, az a daragaluska ízét igyekszik megőrizni. Ami egy teljesen jó választás.
Illetve akkor is érdemes megsózni a grízgaluska tésztáját, ha nagyobb mennyiséget készítünk belőle, mert kihűlés után kisebb adagokban le akarjuk fagyasztani.
A másik lehetőség, amikor a főzőlé révén válik sóssá a daragaluska. Ez akkor történik meg, amikor a levessel együtt főzzük meg.
Ekkor a megfőtt (elkészült) levesben hagyjuk állni a galuskát még bő negyed órát (melegen), hogy az egész galuska magába szívja az ízeket és a sót.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a grízgaluskát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.