A csirkés rizottó receptje zöldborsóval, hagymával, fokhagymával, trappista sajttal és petrezselyemmel, az elkészítés részletes leírásával.
A rizs, csirkehús és a zöldborsó íze teljesen egyedivé válhat azáltal, hogy alaplében megfőzzük.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a csirkés rizottót, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Csirkés rizottó recept
A recept hozzávalói
- ½ kg csirkecomb (filézve)
- 5-6 evőkanál olívaolaj (extraszűz)
- 20 dkg zöldborsó (pucolt, lehet fagyasztott is)
- 25 dkg rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- 10 dkg trappista sajt
- 1 l víz
- 2 tyúkhúsleves kocka
- 1 csokor petrezselyemzöld
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A csirkecombot megmossuk, vékony csíkokra felvágjuk.
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttőrjük.
- A petrezselymet is megmossuk, és jó apróra felvágjuk.
- A csíkokra felvágott csirkecombot az olívaolajon elkezdjük pirítani.Cél, hogy időről időre megforgatva az egész hús kifehéredjen.
- Amikor a hús kifehéredett, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és az összezúzott fokhagymát, hogy azok is megpiruljanak.
- A hagyma pirítás közben sózunk, borsozunk. s addig pirítjuk, míg a hagyma üveges nem lesz.(A sótól a hagyma ugyan levet fog engedni, de érdemes innentől folyamatosan kevergetni.)
- Amikor a hagyma is kezd megpirulni, adjuk hozzá az egészhez a rizst is, hogy az is megpiruljon.
- Amikor már a rizs is kifehéredett, adjuk hozzá az vizet, majd a felaprított leveskockát.Vigyázzunk: ha nem elég gyorsan öntjük hozzá az vizet, hírtelen elkezdhet forrni a felhevült olaj miatt.
- Amikor a rizs félig már megfőtt (kb. 8-10 perc főzés után), adjuk hozzá a borsót is. Alaposan keverjük át az egészet, hogy a borsó egyenletesen oszoljon el a rizottóban.
- Amikor a rizs teljesen megfőtt, még melegen adjuk hozzá a vajat, a trappista sajtot és a finomra összevágott petrezselyemzöldet.
Tippek és tanácsok a csirkés rizottó elkészítéséhez
A csirkés rizottó elkészítésének sokféle formája és variációja lehetséges.
Ha nem rajongunk a csirkecombért, nyugodtan megcsinálhatjuk csirkemellből is. Habár akkor egy kicsivel több olívaolajat használnák, hogy a hús ne legyen annyira száraz..
Ha szoktunk alaplével főzni, a rizottót megfőzhetjük avval is. Vagy azt is megtehetjük, hogy a húsleves levét kétszeresére felhígítjuk vízzel, s használat előtt felforraljuk.
Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka) némileg befolyásolni fogja a csirkés rizottó ízét.
De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást. A csirkerizottóhoz a legjobb választás természetesen a csirke alaplé.
Vannak Olaszországban olyan éttermek, ahol nem alaplét használnak a főzéshez, hanem fehérbor és víz elegyét.
Sokfelé használnak parmezán sajtot a gombócok tetejére (vigyázzunk vele, mert nagyon intenzív az íze és az illata)
Az is rendszeresen előfordul, hogy a rizottóban lévő rizst szándékosan túlfőzik, extra mennyiségű vizet hozzáadva. Ennek a receptnek az arányait felhasználva mondjuk 2-3 deciliterrel több vizet felhasználva.
Tálaláskor: Érdemes a gombócok kialakításához egy kisebb tálat vagy egy 1-1,5 decis közel gömb alakú poharat használni.
Hideg vízben átöblítjük, majd a rizottóval megtöltjük (nyomogassuk is meg egy picit, hogy a levegő eltávozzon, s összetapadjon).
S amikor a tányérra borítjuk a csészét, akkor abból könnyedén kijön majd a rizsgombóc.
A gombócok tetejét meg is szórhatjuk kevés reszelt parmezánnnal vagy edami sajttal.
Hogyan lesz finomabb a csirkés rizottó?
Az alaplét szokás kisebb adagokban hozzáadni a rizottó alapjához, hogy az alaplében lévő ízanyagokat minél egyenletesebben szívja magába a rizs.
Amikor a végén a vajat hozzáadjuk, érdemes előre megolvasztani a vajat, hogy meg tudjuk locsolni a főtt rizses-húsos alapot. Amitől a vajat utána sokkal egyenletesebben el tudjuk keverni.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a csirkés rizottót, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.