Csirkés rizottó

A csirkés rizottó receptje zöldborsóval, hagymával, fokhagymával, trappista sajttal és petrezselyemmel, az elkészítés részletes leírásával.

A rizs, csirkehús és a zöldborsó íze teljesen egyedivé válhat azáltal, hogy alaplében megfőzzük.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a csirkés rizottót, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

csirkés rizottó

Csirkés rizottó recept

A csirkés rizottó elkészítése nem is annyira nehéz.
Az összetevőket megpucoljuk, felaprítjuk.
A csirkemellcsíkokat olajon megfuttatjuk, s ha a hús kifehéredet, hozzá adjuk a hagymát és a fokhagymát is.
Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzáadjuk a rizst is, hogy az is megpiruljon, majd egy nagy adag vízzel az egészet felöntjük.
Amikor a rizs félig már megfőtt (kb. 8-10 perc után), hozzáadjuk a borsót is, és jól elkeverjük.
Végül vajat, reszelt sajtot és apróra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá, jól átkeverjük az egészet.
Gombócokat formálva még melegen tálaljuk köretként vagy önmagában.
A csirkés rizottó hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Egytálételek
Konyha Mediterrán
Tálalás 4 főre

A recept hozzávalói
  

  • ½ kg csirkecomb (filézve)
  • 5-6 evőkanál olívaolaj (extraszűz)
  • 20 dkg zöldborsó (pucolt, lehet fagyasztott is)
  • 25 dkg rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • 10 dkg trappista sajt
  • 1 l víz
  • 2 tyúkhúsleves kocka
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A csirkecombot megmossuk, vékony csíkokra felvágjuk.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttőrjük.
  • A petrezselymet is megmossuk, és jó apróra felvágjuk.
  • A csíkokra felvágott csirkecombot az olívaolajon elkezdjük pirítani.
    Cél, hogy időről időre megforgatva az egész hús kifehéredjen.
  • Amikor a hús kifehéredett, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és az összezúzott fokhagymát, hogy azok is megpiruljanak.
  • A hagyma pirítás közben sózunk, borsozunk. s addig pirítjuk, míg a hagyma üveges nem lesz.
    (A sótól a hagyma ugyan levet fog engedni, de érdemes innentől folyamatosan kevergetni.)
  • Amikor a hagyma is kezd megpirulni, adjuk hozzá az egészhez a rizst is, hogy az is megpiruljon.
  • Amikor már a rizs is kifehéredett, adjuk hozzá az vizet, majd a felaprított leveskockát.
    Vigyázzunk: ha nem elég gyorsan öntjük hozzá az vizet, hírtelen elkezdhet forrni a felhevült olaj miatt.
  • Amikor a rizs félig már megfőtt (kb. 8-10 perc főzés után), adjuk hozzá a borsót is. Alaposan keverjük át az egészet, hogy a borsó egyenletesen oszoljon el a rizottóban.
  • Amikor a rizs teljesen megfőtt, még melegen adjuk hozzá a vajat, a trappista sajtot és a finomra összevágott petrezselyemzöldet.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a csirkés rizottó elkészítéséhez

A csirkés rizottó elkészítésének sokféle formája és variációja lehetséges.

Ha nem rajongunk a csirkecombért, nyugodtan megcsinálhatjuk csirkemellből is. Habár akkor egy kicsivel több olívaolajat használnák, hogy a hús ne legyen annyira száraz..

Ha szoktunk alaplével főzni, a rizottót megfőzhetjük avval is. Vagy azt is megtehetjük, hogy a húsleves levét kétszeresére felhígítjuk vízzel, s használat előtt felforraljuk.

Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka)  némileg befolyásolni fogja a csirkés rizottó ízét.

 

De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást. A csirkerizottóhoz a legjobb választás természetesen a csirke alaplé.

Vannak Olaszországban olyan éttermek, ahol nem alaplét használnak a főzéshez, hanem fehérbor és víz elegyét.

Sokfelé használnak parmezán sajtot a gombócok tetejére (vigyázzunk vele, mert nagyon intenzív az íze és az illata)

Az is rendszeresen előfordul, hogy a rizottóban lévő rizst szándékosan túlfőzik, extra mennyiségű vizet hozzáadva. Ennek a receptnek az arányait felhasználva mondjuk 2-3 deciliterrel több vizet felhasználva.

 

Tálaláskor: Érdemes a gombócok kialakításához egy kisebb tálat vagy egy 1-1,5 decis közel gömb alakú poharat használni.

Hideg vízben átöblítjük, majd a rizottóval megtöltjük (nyomogassuk is meg egy picit, hogy a levegő eltávozzon, s összetapadjon).

S amikor a tányérra borítjuk a csészét, akkor abból könnyedén kijön majd a rizsgombóc.

A gombócok tetejét meg is szórhatjuk kevés reszelt parmezánnnal vagy edami sajttal.

Hogyan lesz finomabb a csirkés rizottó?

Az alaplét szokás kisebb adagokban hozzáadni a rizottó alapjához, hogy az alaplében lévő ízanyagokat minél egyenletesebben szívja magába a rizs.

Amikor a végén a vajat hozzáadjuk, érdemes előre megolvasztani a vajat, hogy meg tudjuk locsolni a főtt rizses-húsos alapot. Amitől a vajat utána sokkal egyenletesebben el tudjuk keverni.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a csirkés rizottót, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a csirkés rizottóhoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating