Ízletes babgulyás recept marha húsból, hagymával, fokhagymával, babbal, zöldségekkel s fűszerekkel az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy igazi egytálétel. Laktató, tele van sokféle összetevővel, s mely főzés hatására egy különleges és semmihez nem fogható magyaros ételt eredményez.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a babgulyás. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Babgulyás recept
Eszközök
- fokhagymanyomó
- 3 literes lábos
A recept hozzávalói
- 30 dkg fejtett bab
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 70 dkg marhahús (nyak, szegy, hasalja, fartő, oldalas)
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 liter víz
- 10 dkg kakukkfű (vagy fűszerkömény)
- 1 evőkanál só
- 1 kiskanál bors
- 2-3 darab babérlevél
- 2 darab TV paprika (közepes)
- 1 darab paradicsom (nagyobb)
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 zeller (kisebb)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A fejtett babot egy tálban annyi vízzel beáztatjuk, mely rendesen ellepi.Ha nagyon száraz a bab, akár egy éjszakát is ázhat a hűs spejzben vagy a hűtőszekrényben.
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A paprikát és a paradicsomot megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk. Majd az egészet összevágjuk apróra.
- A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert is megpucoljuk, centis kockákra vágjuk fel.
- A marhahúst is felaprítjuk 2-3 centis darabokra.
A babgulyás megfőzése
- A zsíron üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, a felaprított marhahúst hozzátesszük a hagymához, s a hús is megpirítjuk.
- A pirítás végén, amikor a hús már kifehéredett, az egészet megszórjuk fűszerpaprikával.Alaposan átkeverjük az egészet, hogy a piros paprika is picit megpiruljon.
- Majd az egészet felöntjük vízzel, megsózzuk, megborsozzuk, kevés kakukkfüvet adunk hozzá, és hagyjuk felforrni a levest.
- Amikor a leves felforrt, vegyük takarékra a tűzhelyet, öntsük a leveshez a beáztatott babot és a babérlevelet. Lassú tűzön kezdjük főzni a babgulyást, amíg meg nem puhul benne a hús és a bab.
- Egy-másfél óra után hozzáadjuk a leveshez a felkockázott paprikát, a paradicsomot, a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert is.
- További minimum egy óra után fog megpuhulni a hús és a bab, hogy a később a leveshez adott zöldségek rendesen meg fognak főni.
- Amikor a hús és a bab megpuhult, a kész levest kevés tejföllel a tetején s kenyeret mellétéve tálalhatjuk.
Tippek és tanácsok a babgulyás elkészítéséhez
A babgulyás elkészítésének legfontosabb része a hús megfőzése. A 2 óra az a legkevesebb, amit a marhahús főzésére rá kell szánni, de egy öregebb állat húsa akár 3-3 és fél órát is igényelhet.
S a bab sem feltétlen arról híres, hogy fél óra alatt megfő, mint a legtöbb zöldség. Éppen ezért a babgulyást is legalább annyi ideig kell főzni, mint a fejtett bablevest.
Éppen ezért az is előfordulhat, hogy a zöldségeket nem egy óra főlés után tesszük bele a levesbe, hanem akár két, két és fél óra után. Pontosabban akkor, ha a puhuló húsba a kés vagy a villa hegyét már könnyen bele tudjuk nyomni.
Ez teljesen független attól, hogy a levest marhalábszárból, tarjából, hátszínből, bélszínből vagy marhafarból készítjük el. Mindegyikből nagyszerű babgulyást lehet készíteni, habár az ízük egy picit más lesz.
Épp ezért a főzés előtt érdemes magasabb hőfokon a marhahúst alaposan megpirítani, hogy a főzés idejét érdemben tudjuk csökkenteni.
A másik fontos elem a gulyáslevesnek a zöldség. Mivel van bőven idő a megpucolásukra, a leves elindításához bőségesen elegendő a húst összevágni, és a hagymákat megpucolni és felaprítani.
S míg a bab és a hús megpuhul, addig ráérünk a többi zöldséget megpucolni és összevágni.
Sőt, ha szeretjük a krumplis ételeket, hasonlóan a lencsegulyáshoz és a gulyásleveshez, egy nagyobb krumplit is beletehetünk a bablevesbe a zöldségek után.
Ha szeretjük a zöldségesebb leveseket, nyugodtan tehetünk egy nagyobb zellert is a levesbe, meg egy szál fehérrépát és egy szál sárgarépát pluszban. S persze fél liter vizet és egy kiskanál sót.
Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a babgulyásba, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.
A sok zöldséggel elkészült leves íze nem lesz ugyan annyira karakteres, mint az eredeti recept, de bőséges eledel lehet akár 6 embernek is.
A babgulyás fűszerezése
A babgulyás ízét a fűszerezéssel lehet picit lágyabbá vagy karakteresebbé tenni.
Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsírhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsírban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a leves felengedése után adjuk hozzá a krumplihoz és a répákhoz.
Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a babgulyáshoz egy hegyes erős paprikát apróra felaprítva. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
Tájegységenként változik, hogy a gulyáslevest őrölt köménnyel vagy kakukkfűvel készítik. Próbáljuk ki, mi az ami nekünk jobban passzol az ízlésvilágunkhoz.
Tipp: Ha igényesebben szeretnénk elkészíteni a babgulyást, akkor a paradicsomot meg is hámozhatjuk a feldarabolás előtt.
Amihez egy kisebb lábosban forraljunk fel vizet, s a paradicsomokat tegyük bele kisebb adagokban a már forró (lobogó) vízbe 10-15 másodpercre (mondjuk egy szűrővel). Majd a forró vízből kivett paradicsom héját egy kisebb késsel könnyedén leszedjük a paradicsom húsáról.