Borsóleves

A borsóleves receptje zsenge zöldborsóból zöldségekkel petrezselyemmel, kevés belefőzött tésztával, az elkészítés részletes leírásával.

Kellemes édeskés íze bármikor remek választás, ha egy könnyed és finom levest szeretnénk enni.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsólevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

borsóleves

Borsóleves recept

A zöldborsóleveshez megtisztítjuk a hagymát, a zöldborsót, a sárgarépát, a fehérrépát.
A hagymát apróra összevágjuk, a sárgarépát és a fehérrépát fél centis kockára vágjuk.
A zöldségeket beletesszük egy 1 liter vízbe, s 20 perc alatt megfőzzük, hogy az ízek összeérjenek.
Amikor a zöldségek megpuhultak, a levest berántjuk.
A rántás hozzáadása után a levesbe belefőzünk egy kevés kocka vagy orsótésztát..
A borsóleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg zöldborsó
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 leveskocka
  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál

A rántáshoz

  • 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír is)
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 5 dkg száraztészt (kiskocka, csavart cső)
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Ha fagyasztott zöldborsóból indulunk ki, akkor forró vízzel azt felengedjük.
    Ha hüvelyes zöldborsóból indulunk ki, akkor a borsót kifejtjük.
  • A vöröshagymát is megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk.
  • A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, és apróra karikára vagy kockákra aprítjuk.
  • A megpucolt hozzávalókat beletesszük egy lábosba, és felöntjük annyi vízzel, hogy a zöldségeket elfedje.
    Sót vagy leveskockát adunk hozzá, és felforraljuk.
  • Amikor a víz felforrt, a tűzhelyet takarékra vesszük, s a víz lassú forrása közben a zöldségeket megfőzzük.

A borsóleves berántása

  • Amikor a zöldségek 20 perc alatt megpuhulnak.
    Ekkor olajon (vagy zsíron) egy kisebb serpenyőben, kis lángon elkezdjük a lisztet megpirítani folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet az rántáshoz (hogy oda ne kapjon), s alaposan elkeverjük az egészet.
  • Ezután a rántást folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a leveshez.
  • Amíg a rántás besűríti a levest, kevés kiskockát vagy csavart csőt belefőzhetünk a levesbe, hogy tartalmasabb legyen.
  • A megfőtt levest frissen felaprított petrezselyemzölddel megszórjuk, s tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a borsóleves elkészítéséhez

Ha igazán finom borsólevest szeretnénk készíteni érdemes friss cukorborsót választani a piacon. Mivel az rendkívül kellemes, édes ízt kölcsönöz a levesnek.

Nyáron, ha zsenge zöldborsót kapunk, a pucolt hüvelyekből 10-15 darabot bátran belefőzhetünk a levesbe. Ez intenzívebbé teszi a borsóleves ízét. A hüvelyeket a rántás hozzáadása előtt könnyedén kivehetjük a levesből, hasonlóan ahhoz, ahogy a babérlevelet is eltávolítjuk egy gulyáslevesből.

Ha szeretnénk egy kis különlegességet csempészni a levesbe, helyettesíthetjük vagy kiegészíthetjük a sárgarépa és a fehérrépa ízvilágát egy paszternákkal.

Ha rendszeresen alaplevet vagy maradék húslevest használunk, a víz helyet azokat is felhasználhatjuk a borsóleveshez. Ha húslevest használunk, kétszeresére hígítsuk fel, hogy  ne legyen túlságosan domináns az íze, és a zöldborsó és a többi zöldség ízét ne nyomja el.

 

Tipp: Téli időszakban kiváló választás a fagyasztott vagy konzerv borsóból készült leves. Ebben az esetben fél kilogramm zöldborsóból induljunk ki, mivel a héja már nem lesz jelen a kiindulási mennyiségben.

A konzerv levét érdemes hozzáadni a leveshez, mivel az édes és intenzív zöldborsó ízt kölcsönöz a borsólevesnek.

A leves további változatosságát fűszerekkel, például majoránnával, kakukkfűvel vagy bazsalikommal fokozhatjuk, ha a leveshez adjuk a főzés elején.

A levesbe apró kockára vágott zöldségeket, csipetkét, csigatésztát, cérnametéltet, nokedlit, gyufatésztát vagy akár eperlevelet is belefőzhetünk, hogy még gazdagabb ízt kapjunk a zöldborsólevest.

 

Ha intenzívebb zöldborsó ízre vágyunk, kipróbálhatjuk a zöldborsókrémlevest is, amelyben a zöldborsó mellett csak kevés vajon pirított hagyma és fokhagyma található.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a borsólevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a borsóleveshez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating