A csirke alaplé lábból, farhátból, szárnyból, hagymával, fokhagymával, póréhagymával és zöldségekkel, az elkészítés részletes leírásával.
De hozzá kerülhet a csirkemellhús és a csirkecomb nyesedékeiből, bőréből, és a filézés után megmaradt csontokból is (vagy ezek keverékéből).
Először megnézzük, hogyan érdemes csirke alaplevet készíteni. Majd azt is megnézzük, mi mindenre lehet azt használni.
Csirke alaplé
Eszközök
- 4 literes fazék
A recept hozzávalói
- 2 kg csirkeaprólék
- 4 szál sárgarépa
- 3 szál fehérrépa
- 1 darab zeller
- 1 szál póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- só
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Egy nagy lábosban feltesszük forrni a vizet.
- Megtisztítjuk a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert, majd ujjnyi hasábokra felvágjuk.
- A póréhagymát megmossuk, s nagyobb darabokra vágjuk.
- A hagymát, a fokhagymát és a gombát megtisztítjuk (ezek egészbe kerülnek bele a fazékba).
- Amikor a víz elkezd forrni, visszavesszük a lángot, s beletesszük a húst.
- Amikor a hús újra felforr, kicsit habzani fog. Érdemes a habot egy szűrővel leszedni a tetejéről.
- Amikor a habzás megszűnik, akkor érdemes beletenni az előkészített zöldségeket és a sót.
- A zöldségek durván egy fél óra alatt megfőnek, utána érdemes őket kivenni.
- Ahhoz, hogy a húsból jól kifőjenek az ízek, ezt a levest érdemes a szokottnál tovább főzni, akár 3 órán át.
- Amikor elkészült a leves, szűrjük le.
Tippek és tanácsok csirke alaplé elkészítéséhez
Lehet kicsit furcsa, hogy a csontos részt gyakorlatilag szétfőzzük, de az alaplé célja a lehető legtöbb ízanyag kinyerése.
Ugyan ennek az alapvető célnak köszönhető, hogy nem szokás túlságosan fűszerezni a csirke alaplét, mert ennek az alaplének a csirkehús íz a fő fókusza.
Ha van belőle a hűtőben, sokféle ételt tehetünk vele finomabbá, ízletesebbé. Másrészt önálló levesként is megehetjük. Szaggathatunk bele nokedlit, belefőzhetünk gríznokedlit, csipetkét vagy akár eperlevelet is.
Még akkor is, ha a csirkehúsnak, illetve a belőle készült csirke alaplének nem annyira intenzív az íze, mint a marha alaplének.
Az elkészült levet műanyag tartóba helyezett vákuum fóliában akár a fagyasztóba is eltarthatjuk hónapokig.
Az elkészült csirke alaplevet felhasználhatjuk:
- Csirkés rizottóhoz illetve a csirkemáj rizottóhoz;
- Csirkés ételek mellé ízesíthetjük vele a főtt rizst (a főzőlé egy részét csirkealaplére cserélve);
- Beletehetjük a sajtszószos tészta szószába;
- Megbolondíthatjuk vele a zellerkrémleves és a brokkolikrémlevest;
- A tárkonyos ragulevest és a pulykaragulevest is sokkal finomabbá teszi