Csirke alaplé

A csirke alaplé lábból, farhátból, szárnyból, hagymával, fokhagymával, póréhagymával és zöldségekkel, az elkészítés részletes leírásával.

De hozzá kerülhet a csirkemellhús és a csirkecomb nyesedékeiből, bőréből, és a filézés után megmaradt csontokból is (vagy ezek keverékéből).

Először megnézzük, hogyan érdemes csirke alaplevet készíteni. Majd azt is megnézzük, mi mindenre lehet azt használni.

csirke alaplé

Csirke alaplé

Csirke alaplé anyagául ebbe a receptben csak a csirkefarhát került megemlítésre.
De bátran tehetünk bele csirkelábat és szárnyat is. Mert a cél alapvetően a lé elkészítése, s nem maga a leves beltartalma.
A csirke alaplé hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 3 óra
Összes idő 3 óra 10 perc
Fogás Levesek
Konyha Francia

Eszközök

  • 4 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 2 kg csirkeaprólék
  • 4 szál sárgarépa
  • 3 szál fehérrépa
  • 1 darab zeller
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Egy nagy lábosban feltesszük forrni a vizet.
  • Megtisztítjuk a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert, majd ujjnyi hasábokra felvágjuk.
  • A póréhagymát megmossuk, s nagyobb darabokra vágjuk.
  • A hagymát, a fokhagymát és a gombát megtisztítjuk (ezek egészbe kerülnek bele a fazékba).
  • Amikor a víz elkezd forrni, visszavesszük a lángot, s beletesszük a húst.
  • Amikor a hús újra felforr, kicsit habzani fog.
    Érdemes a habot egy szűrővel leszedni a tetejéről.
  • Amikor a habzás megszűnik, akkor érdemes beletenni az előkészített zöldségeket és a sót.
  • A zöldségek durván egy fél óra alatt megfőnek, utána érdemes őket kivenni.
  • Ahhoz, hogy a húsból jól kifőjenek az ízek, ezt a levest érdemes a szokottnál tovább főzni, akár 3 órán át.
  • Amikor elkészült a leves, szűrjük le.
A recept jellemzői húsos ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok csirke alaplé elkészítéséhez

Lehet kicsit furcsa, hogy a csontos részt gyakorlatilag szétfőzzük, de az alaplé célja a lehető legtöbb ízanyag kinyerése.

Ugyan ennek az alapvető célnak köszönhető, hogy nem szokás túlságosan fűszerezni  a csirke alaplét, mert ennek az alaplének a csirkehús íz a fő fókusza.

 

Ha van belőle a hűtőben, sokféle ételt tehetünk vele finomabbá, ízletesebbé. Másrészt önálló levesként is megehetjük. Szaggathatunk bele nokedlit, belefőzhetünk gríznokedlit, csipetkét vagy akár eperlevelet is.

Még akkor is, ha a csirkehúsnak, illetve a belőle készült csirke alaplének nem annyira intenzív az íze, mint a marha alaplének.

Az elkészült levet műanyag tartóba helyezett vákuum fóliában akár a fagyasztóba is eltarthatjuk hónapokig.

Az elkészült csirke alaplevet felhasználhatjuk:

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating