Fokhagymakrémleves

A fokhagymakrémleves egy könnyed de intenzív ízű krémleves, mely főleg a téli időszakban nagyon jót tesz a meghűléses betegségek ellen.

S nem mellékesen egy nagyon jó étvágygerjesztő is. Hogy előételnek is elmegy (mondjuk egy sokfogásos lakodalmi menü elején)

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a fokhagymakrémlevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

Fokhagymakrémleves recept

A fokhagymakrémlevest elkészíteni nagyon könnyű, szinte nincs is könnyebb leves nála.
Fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük, vagy fokhagymanyomón áttörjük. Olajon vagy zsíron megpirítjuk, felengedjük vízzel, hozzáteszünk egy leveskockát, s egyszerűen szétfőzzük a fokhagymát.
Turmixgéppel a végén krémes állagúvá tesszük, s tejszínt teszünk bele.
Krutonnal, levesgyönggyel vagy pirított mandulával tálaljuk
Előkészítési idő 5 min
Főzési/sütési idő 15 min
Összes idő 20 min
Fogás Levesek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 1 literes fazék
  • fokhagymanyomó
  • Botmixer

Hozzávalók
  

  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • kevés napraforgóolaj (vagy zsír)
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl víz
  • 1 leveskocka
  • (ízlés szerint)
  • fehérbors (ízlés szerint)
  • 2 dl tejszín

Az elkészítés lépései
 

  • A fokhagymát megpucoljuk, s lereszeljük (vagy fokhagymanyomón áttörjük)
  • Az olajon (vagy a zsíron), alacsony lángon az összezúzott fokhagymát megfonnyasztjuk, hogy az illata érezhetővé váljon.
  • Amikor a fokhagyma megfonnyadt, megszórjuk lisztel, s egyből felöntjük vízzel (ne pirítsuk meg a lisztet)
    Leveskockát hozzátéve, sóval s fehérborssal ízesítjük.
  • 5 perc forralás után a tűzről levéve turmixgéppel pépesítjük.
  • A pépesítés után hozzáadjuk a leveshez a főzőtejszínt, s még egyet forralunk a fokhagymakrémlevesen.
  • Krutonnal (pirított kenyérkockával) vagy levesgyönggyel tálaljuk.
A recept jellemzői húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a fokhagymakrémleves elkészítéséhez

A fokhagymakrémleves egyszerű s nagyszerű étek, túl sok változtatni való nincs rajta, mert a fokhagyma íze nagyon karakteres.

Ez még akkor is igaz, ha a főzés hatására a fokhagyma illat és ízanyaga el fog távozni, s nem lesz bivalyerős fokhagymaíze a levesnek.

Amin lehet változtatni, hogy mit teszünk bele, illetve mit eszünk a leveshez.

Jó lehet hozzá (a krutonon vagy a levesgyöngyön kívül):

  • apróra vágott füstölt trappistasajt
  • kevés majoránna vagy petrezselyemzöld
  • pirítóssal illetve beletördelt kétszersülttel is finom lehet
  • esetleg egy kis főtt hús.

Ha szeretnénk egy picit tartalmasabb leves, az utolsó forralás előtt beletehetünk egy evőkanál keményítőt. Vagy tehetünk bele kevés főtt zöldséget a turmixolás előtt.

Ha szoktunk alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék levesünk, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is. Ha maradék leves levét használunk, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben ne az eredeti leves íze domináljon, hanem a hokhagymáé.

Ami még fontos lehet, hogy ne használjunk túl sűrű (20 százalékosnál töményebb) főzőtejszínt, mert nagyon nehezen tud eloszolni a levesben. Ha sűrű a tejszínünk, kevés tejjel keverjük ki, hogy a levesben az utolsó forraláskor egyenletesen eloszoljon.

Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

Jó étvágyat a fokhagymakrémleveshez!

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!
Címke , , , , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése