Klasszikus lencseleves

Klasszikus lencseleves receptje hagymával, répával, krumplival, babérlevéllel, szegfűszeggel és paradicsomlével, az elkészítés részletes leírásával.

Melynek savanykás, kesernyés és sós íze egy laktató levest eredményez, tele tápláló összetevőkkel. Bármikor elkészíthetjük, s egy kis előrelátással az elkészítése is hamar megvan.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a klasszikus lencselevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

klasszikus lencseleves

Klasszikus lencseleves recept

A klasszikus lencseleveshez a lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit.
Amikor a lencse megdagadt, leöntjük róla az áztatóvizet, szűrőben átmossuk, majd beletesszük egy fazékba.
Mellé teszünk babérlevelet, feldarabolt füstölthúst, kevés sót, felengedjük vízzel, s közepes lángon hagyjuk főni az egészet egy órán át.
Fél óra főzés után mellétesszük a megpucolt és feldarabolt sárgarépákat és a fehérrépákat.
Amikor kezd a lencse megpuhulni, hagymás-paprikás rántást készítünk, s azzal besűrítjük a levest.
Végül egy kis doboz tejföllel vagy 2-3 deci paradicsomlével besavanyítjuk.
A klasszikus lencseleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 15 perc
Fogás Egytálételek, Levesek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb, apró lyukú szűrő a lencse átmosásához
  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A recept hozzávalói
  

  • 25-30 dkg lencse
  • 10-15 dkg füstölthús
  • 1 kiskanál
  • 1 liter víz
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1-2 babérlevél

A hagymás rántáshoz

  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 kiskanál pirospaprika (csapott)

A leves besavanyításához

  • 1 kispohár tejföl (20 %-os)
  • 2-3 dl paradicsomlé

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
  • Amikor a lencse megdagadt, leöntjük róla az áztatóvizet, szűrőben átmossuk, majd beletesszük egy fazékba.
  • A füstölt húst feldaraboljuk kisebb részekre, s betesszük azt is a lábosba.
  • Mellé teszünk babérlevelet, kevés sót, majd az egészet felengedjük vízzel, s közepes lángon hagyjuk főni az egészet egy órán át.
  • Míg fő a lencse a füstölt hússal, a sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, s karikára vagy kisujjnyi darabokra összevágjuk.
  • Fél óra főzés után a lencséhez hozzátesszük a sárgarépákat és a fehérrépát.

Hagymás rántás készítése

  • A zöldségek leveshez adása után egy fej hagymát megpucolunk, s apróra összevágunk.
  • Amikor a lencse kezd megpuhulni, olajon egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön elkezdjük a lisztet megpirítani (folyamatos kevergetés közben).
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s megszórjuk pirospaprikával, s az egészet alaposan átkeverjük.
  • Majd egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet a rántáshoz, (hogy a rántás oda ne kapjon).
    A főzőlével simára keverjük a rántást, majd hozzáadjuk a klasszikus lencseleveshez. (lásd a részleteket a rántás készítésénél)
  • Végül tejföllel vagy paradicsomlével besavanyítjuk.
    Fontos! Csak az egyikkel, ha utána nem akarunk sokat futni a WC-re... 🙂
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek

Gyakorlatias tanácsok a klasszikus lencseleves elkészítéséhez

Ebben a klasszikus lencseleves megfőzéséhez használhatunk füstölt csülököt, combot, tarját, vagy akár oldalast is. 

Ugyan a lencseleves receptek zömére jellemző kesernyés íz csak a lencse révén jelenik meg ebben a változatban.

De ha szeretnénk, belecsempészhetjük a lencselevesbe egy kisebb teatojásban néhány szegfűszeget hozzáadva. (amit a rántás hozzáadása előtt vegyünk ki a levesből).

Ha egy kicsit karakteresebb ízű lencselevesre vágyunk, tehetünk a levesbe ízesítésül 1-2 borókabocsót is (a teatojásba).

 

Ha picit még tartalmasabb levest szeretnénk a lencselevesből csinálni, főzhetünk bele pár szem krumplit vagy egy adag csipetkét is.

Tipp: Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a lencselevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.

Tipp2: Ha szeretjük a karakteresebb ízű leveseket, tehetünk a fentiek mellé még pár szem egész borsot is.

Sőt, akár hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot is.

 

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a klasszikus lencselevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a klaszikus lencseleveshez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating