Magyaros vöröslencseleves

A magyaros vöröslencseleves receptje sonkával, hagymával, fokhagymával, sűrített paradicsommal, az elkészítés részletes leírásával.

Egy ízig-vérig magyaros recept, annak ellenére, hogy a vöröslencse sokáig nem igazán volt ismert a magyar konyhában.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a magyaros vöröslencselevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

magyaros vöröslencse leves

Magyaros vöröslencseleves recept

A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk.
A vöröshagymát és a fokhagymát is megpucoljuk és felaprítjuk.
Sonkát is felaprítjuk, majd olajon vagy zsíron picit átsütjük és félretesszük.
A sonka zsírjában megfuttatjuk a hagymát, s amikor kezd megpirulni, a fokhagymát is mellé tesszük egy picit pirulni.
Ezután a hagymás alaphoz hozzáadjuk a vizet, a megtisztított lencsét, a sűrített paradicsomot, a babérlevelet, a borsot és a vizet. Felforraljuk, s bő negyed óra alatt készre főzzük.
Az elkészült levest a korábban megpirított sonka darabjaival ízesítjük.
A magyaros vöröslencse leves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Fogás Egytálételek, Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 25 dkg vöröslencse
  • 5 dkg sonka
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 80 g sűrített paradicsom (konzerv)
  • 7 dl víz
  • 3 darab babérlevél
  • bors (elhagyható)
  • ½ dl napraforgóolaj

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (úgy, ahogy a vöröslencse főzésénél szó volt róla).
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
  • Sonkát apró darabokra vágjuk, s a fazék alján olajon megpirítjuk. Majd félretesszük egy kis tálba.
  • A fazékban maradt zsiradékon a felaprított hagymát üvegesre pirítjuk.
  • Amikor a hagyma megpirult, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fokhagymát. Jól átkeverjük, hogy a fokhagyma is egy picit megpiruljon.
  • Ezután a hagymás alaphoz hozzáadjuk a vizet, a megtisztított lencsét, a sűrített paradicsomot, a babérlevelet, a borsot és a vizet.
  • Lassú tűzön, gyöngyözve forrva megfőzzük a lencsét (15-20 perc).
    Figyelem! Ha sűrű levest készítünk, érdemes kevergetni, mert a lencse hajlamos lekapni.
  • Amikor elkészült a magyaros vöröslencseleves, a korábban megpirított sonkával tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a magyaros vöröslencseleves elkészítéséhez

A magyaros vöröslencse leves sokkal kevesebb fűszert tartalmaz, mint az zöldséges vöröslencseleves. De ettől még elegendően gazdag ízekben, főleg a pirított sonkának és a sűrített paradicsomnak köszönhetően.

A sonka kapcsán elég sok lehetőség van. Nem kell feltétlen pármai sonkát választani, egy olcsóbb verzió is megteszi.

 

De azt is megtehetjük, hogy a húsvéti sonka utolsó szeletét vágjuk bele a levesbe, amitől igen különleges füstölt íze lesz.

Tipp: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a leves felengedése után adjuk hozzá a vöröslencséhez és a sűrített paradicsomhoz.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

 

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Jó étvágyat a magyaros vöröslencseleveshez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating