Sárgaborsó-krémleves

A sárgaborsó-krémleves egy fehérjében, rostokban és a szabad szénhidrátokban gazdag, ízletes és laktató leves.

Ha egy-két apró dologra odafigyelünk, könnyen és gyorsan le lehet készíteni az év bármely részében.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a sárgaborsó-krémlevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

 

sárgaborsó krémleves

Sárgaborsó-krémleves recept

A sárgaborsó-krémleves elkészítése egyszerű.
Egy éjszakára beáztatjuk a sárgaborsót, hogy jól megszívja magát.
Másnap az áztatóvizet leöltjük, majd a krumplival, a hagymával és a fokhagymával együtt forrástól számítva bő fél óra alatt puhára főzzük.
Amikor a sárgaborsó megpuhult, az egészet egy botmixerrel pépesítjük, tejszint és petrezselymet adunk hozzá, s még egyet forralunk sárgaborsó-krémlevesen.
Előkészítési idő 10 min
Főzés idő 35 min
Összes idő 45 min
Fogás Levesek
Konyha arab, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • Botmixer

A recept hozzávalói
  

  • 30 dkg sárgaborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 darab krumpli (nagyobb)
  • 1,2 liter víz
  • 2-3 babérlevél
  • 1 evőkanál
  • 1 teáskanál bors (elhagyható)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Az elkészítés lépései
 

  • A sárgaborsót átmossuk, s bőséges vízbe beáztatjuk legalább egy éjszakára.
  • A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A hagymát félbevágjuk.
  • A krumplit megmossuk, megpucoljuk, és centis kockákra felaprítjuk
  • A megdagadt sárgaborsót leszűrjük, hozzátesszük vizet, a krumplit, vöröshagymát és a fokhagymát, majd elkezdjük lassan főzni.
  • A sárgaborsó a főzés elején a vörös húsokhoz hasonlóan kicsit felhabzik, amit érdemes kanállal vagy kisebb szűrőkanállal leszedni.
  • Amikor a habosodás abbamaradt, hozzátesszük a babérleveleket, a sót (és esetlegesen a borsot).
    25-30 perc alatt a sárgaborsó meg fog puhulni a krumplival és a hagymákkal együtt együtt.
  • Amikor a sárgaborsó megpuhult, az egész levest a tűzhelyről lehúzzuk, s botmixerrel pépesítjük.
    Visszatéve a tűzhelyre tejszínt és az apróra vágott petrezselymet tesszük hozzá, és még egyet forralunk a sárgaborsó-krémlevesen.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a sárgaborsó-krémleves elkészítéséhez

A sárgaborsó tartalmú ételek alapvetően két dolog miatt válnak rendszerint a közutálat tárgyává az iskolai menzán.

Az egyik, hogy maga a sárgaborsó szemei kemények maradnak a legtöbb esetben. Azért kell legalább fél napig áztatni, hogy ezt elkerüljük.

A másik baj az ízével volt, ami alapvetően egy semleges, kicsit kesernyés valami. Ha nem adunk hozzá fűszereket, akkor csak a nagy semmit fogjuk enni.

Ebben a receptben nem volt túl sok fűszer, mert a hagyma, a krumpli és a tejszín segít a sárgaborsó ízét lágyítani.

 

  • Ha szeretnénk egy picit karakteresebb ízvilágot, hasonlóan a sárgaborsó-főzelékhez, tehetünk a sárgaborsó-krémlevesbe az utolsó forralás előtt kevés koriandert, római köményt (és esetleg fűszerpaprikát).
  • Aki szeret kísérletezni, az bátran tehet mellé további zöldfűszereket is, ahogyan a Közel-Keleten és Észak-Afrikában teszik.
    Például tehetünk bele: kakukkfüvet, rozmaringot, majoránnát, kurkumát, oregánót, bazsalikomot, tárkonyt vagy lestyánt.
  • S aki szereti a csípőset, kevés csilit vagy pirosaranyat is tehet bele.

Tejföllel, levesgyönggyel, krutonnal (pirított kenyérkockával), snidlinggel, pirított baconnel, (füstölt)sajttal, tökmaggal vagy mandulával tálalhatjuk.

Jó étvágyat a sárgaborsó-krémleveshez!

Tipp: A chef ajánlata

Ismerje meg Magyarország legnépszerűbb ételeit, részletes leírásokkal, pontos bevásárlőlistával, sok hasznos és praktikus tippel s tanáccsal. --->

Címke , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating