Sütőtökkrémleves

A sütőtökkrémleves a téli esték kedvenc eledele. Finom, laktató és tele van értékes összetevőkkel.

Változatossá is tehető attól függően, mit teszünk magába a levesbe, amitől egy változatosan elfogyaszthatóvá válik.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a sütőtökkrémlevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

sütőtökkrémleves

Sütőtökkrémleves recept

A sütőtökkrémleves elkészítése viszonylag egyszerű.
Megtisztítjuk a sütőtököt, felkockázzuk 2-3 centis darabokba, s egy nagyobb tepsiben egy rétegbe rendezve betesszük a sütőbe kicsit átsülni.
Amikor a sütőtök megpuhult, hagymát és a fokhagymát megpirítjuk, felöntjük az egészet vízzel, majd beletesszük a sütőtököt és a fűszereket.
Pár perc után az egészet átturmixoljuk, s a végén még forralunk rajta egyet.
Előkészítési idő 15 min
Főzési/sütési idő 15 min
Összes idő 30 min
Fogás Egytálételek, Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb méretű tepsi
  • 3 literes fazék
  • Botmixer

Hozzávalók
  

  • 1 kg sütőtök
  • 1 l víz
  • 2 leveskocka (zöldség vagy csirke)
  • 3 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 csapott teáskanál
  • fehérbors (ízlés szerint)
  • szerecsendió (ízlés szerint)

Az elkészítés lépései
 

  • A sütőtököt meghámozzuk, a magos részét kikaparjuk, és feldaraboljuk körülbelül 2-3 centiméteres darabokra.
  • A feldarabolt sütőtököt a nagyobb méretű tepsiben betesszük az előmelegített sütőbe, és 160-180 fokon kicsit megpirítjuk.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttőrjük.
  • A vajon a felkockázott hagymát (fél deci vízzel) elkezdjük dinsztelni a fazékban.
    Amikor elkezd üvegesedni a hagyma, hozzátesszük az áttört fokhagymát is, és tovább pirítjuk még egy fél percig az egészet.
  • Amikor a hagyma és a fokhagyma megpirult, felöntjük vízzel, s hozzá adjuk a főzőtejszínt.
    Sóval, fehérborssal leveskockával és szerecsendióval ízesítjük.
  • Az elkészült lébe az előre megpirított sütőtököt beletesszük, felforraljuk, s forrástól számítva még 3-4 percig főzzük.
  • A főzést ekkor megszakítjuk, lehúzzuk a fazekat a tűzhelyről, és a levest teljesen összeturmixoljuk.
  • Hogy a leves teljesen összeérjen, még 2-3 percig főzzük az összeturmixolt levest.
  • Krutonnal (pirított kenyérkockával), levesgyönggyel, pirított szalonnával, tejföllel, vagy pirított tökmaggal, mandulával tálaljuk.
A recept jellemzői vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a sütőtökkrémleves elkészítéséhez

A sütőtökkrémleves elkészítése nagyon egyszerű, de egy-két dologgal lehet az ízén még változtatni.

  • Sokan szeretik a sütőtökkrémlevest fűszeresebben, s ezért késhegynyi curryt és/vagy gyömbérport szoktak bele tenni.
  • Szokás sok fele, hogy az alaplé felét tejjel helyettesítik, azaz fél liter alaplé és fél liter tej elegyében főzik meg a sütőtököt.
  • Akinek macerás a sütőben megsütni a sütőtököt, az egy literes lábosban is felteheti főni a tűzhelyre némi sóval és annyi vízzel, hogy alaposan ellepje.
    Majd mikor megpuhult a sütőtök, az egészet öntsük hozzá a léhez a 6. lépés szerint.
  • S aki szereti a tartalmasabb leveseket, tehet ebbe a levesbe 15-20 dkg krumplit meghámozva és centis darabokra vágva
    Fontos: a krumplit 5-6 perccel hamarabb kezdjük el főzni, mint hogy a sütőtök belekerülne a levesbe.

Arra viszont vigyázzunk, hogy a fűszeresebb leveshez inkább krutont vagy levesgyöngyöt tegyünk, sem mint szalonnát vagy tejfölt.

Ha szoktunk alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék csirke vagy zöldség levesünk, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is.

Ha egy leves megmaradt levét használunk fel, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben ne a leves íze domináljon, hanem a zöldségek és a sajtgombócé.

Ami fontos, hogy az alaplé (illetve a leveskocka) plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.

Tipp: ha lehet, ne használjunk túl sűrű (20 százalékosnál töményebb) főzőtejszínt, mert nagyon nehezen tud eloszolni a levesben. Ha sűrű a tejszínünk, kevés tejjel keverjük ki.

Jó étvágyat a sütőtökkrémleveshez!

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!
Címke , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése