Sütőtökkrémleves

A sütőtökkrémleves receptje hagymával, fokhagymával, főzőtejszínnel, fehérborssal és szerecsendióval az elkészítés részletes leírásával.

Változatossá is tehető attól függően, hogy krutont, levesgyöngyöt, némi mandulát vagy tökmagot teszünk bele ízesítőül.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a sütőtök krémlevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

sütőtökkrémleves

Sütőtökkrémleves recept

A sütőtökkrémleves elkészítése viszonylag egyszerű.
Megtisztítjuk a sütőtököt, felkockázzuk 2-3 centis darabokba, s egy nagyobb tepsiben egy rétegbe rendezve betesszük a sütőbe kicsit átsülni.
Amikor a sütőtök megpuhult, hagymát és a fokhagymát megpirítjuk, felöntjük az egészet vízzel, majd beletesszük a sütőtököt és a fűszereket.
Pár perc után az egészet átturmixoljuk, s a végén még forralunk rajta egyet.
A sütőtökkrémleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 min
Főzés idő 15 min
Összes idő 30 min
Fogás Egytálételek, Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb méretű tepsi
  • 3 literes fazék
  • Botmixer

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg sütőtök
  • 1 liter víz
  • 2 leveskocka (zöldség vagy csirke)
  • 3 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 csapott teáskanál
  • fehérbors (ízlés szerint)
  • szerecsendió (ízlés szerint)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A sütőtököt meghámozzuk, a magos részét kikaparjuk, és feldaraboljuk körülbelül 2-3 centiméteres darabokra.
  • A feldarabolt sütőtököt a nagyobb méretű tepsiben betesszük az előmelegített sütőbe, és 160-180 fokon kicsit megpirítjuk.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
  • A vajon a felkockázott hagymát (fél deci vízzel) elkezdjük dinsztelni a fazékban.
    Amikor elkezd üvegesedni a hagyma, hozzátesszük az áttört fokhagymát is, és tovább pirítjuk még egy fél percig az egészet.
  • Amikor a hagyma és a fokhagyma megpirult, felöntjük vízzel, s hozzá adjuk a főzőtejszínt.
    Sóval, fehérborssal leveskockával és szerecsendióval ízesítjük.
  • Az elkészült lébe az előre megpirított sütőtököt beletesszük, felforraljuk, s forrástól számítva még 3-4 percig főzzük.
  • A főzést ekkor megszakítjuk, lehúzzuk a fazekat a tűzhelyről, és a levest teljesen összeturmixoljuk.
  • Hogy a leves teljesen összeérjen, még 2-3 percig főzzük az összeturmixolt levest.
  • Tálaláskor krutonnal (pirított kenyérkockával), levesgyönggyel, pirított szalonnával, tejföllel, vagy pirított tökmaggal, mandulával tálaljuk.
A recept jellemzői vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a sütőtökkrémleves elkészítéséhez

A sütőtökkrémleves elkészítése nagyon egyszerű, de egy-két dologgal lehet az ízén még változtatni.

  • Sokan szeretik a sütőtökkrémlevest fűszeresebben, s ezért késhegynyi curryt és/vagy gyömbérport szoktak bele tenni.
  • Szokás sok fele, hogy az alaplé felét tejjel helyettesítik, azaz fél liter alaplé és fél liter tej elegyében főzik meg a sütőtököt.
  • Hasonlóan finom recept:
    Zöldséges karfiolleves

    A zöldséges karfiolleves receptje sárgarépával, fehérrépával, karalábéval, zellerrel és petrezselyemmel az elkészítés részletes leírásával. Elkészíteni nem nehéz, csupán pár apró Read more

  • Akinek macerás a sütőben megsütni a sütőtököt, az egy literes lábosban is felteheti főni a tűzhelyre némi sóval és annyi vízzel, hogy alaposan ellepje.
    Majd mikor megpuhult a sütőtök, az egészet öntsük hozzá a léhez a 6. lépés szerint.
  • S aki szereti a tartalmasabb leveseket, tehet ebbe a levesbe 15-20 dkg krumplit meghámozva és centis darabokra vágva
    Fontos: a krumplit 5-6 perccel hamarabb kezdjük el főzni, mint hogy a sütőtök belekerülne a levesbe.

Arra viszont vigyázzunk, hogy a fűszeresebb leveshez inkább krutont vagy levesgyöngyöt tegyünk, sem mint szalonnát vagy tejfölt.

Ha egy leves megmaradt levét használunk fel, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben ne a leves íze domináljon, hanem a zöldségek és a sajtgombócé.

Ami fontos, hogy az alaplé (illetve a leveskocka) plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.

Tipp: ha lehet, ne használjunk túl sűrű (20 százalékosnál töményebb) főzőtejszínt, mert nagyon nehezen tud eloszolni a levesben. Ha sűrű a tejszínünk, kevés tejjel keverjük ki.

Tipp2: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

 

Tipp3: Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Arra viszont vigyázzunk, hogy az összeturmixolás előtt az erős paprikát vegyük ki a levesből, mert a levesbe beleturmixolva méregerős lesz.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sütőtök-krémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a sütőtök-krémleveshez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating