Tárkonyos raguleves

A tárkonyos raguleves egy ízletes húsleves, tejszínnel, tárkonnyal, hagymával, fokhagymával, sárgarépával, fehérrépával, zellerrel, és némi fűszerrel.

Változatosságát az adja, milyen húsból készül. Szárnyas húsok hamar megfőnek, de a sertés- és főleg a marhahús sokkal tovább fő, ahhoz idő kell.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tárkonyos ragulevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tárkonyos ragúleves

Tárkonyos raguleves recept

A tárkonyos raguleves elkészítésekor a zöldségeket és a húst megpucoljuk, centis kockákra vágjuk.
A megtisztított hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, majd a húst és a zöldségeket.
Amikor az egész megpirult, hozzáadjuk a fűszereket, s annyi vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön az egészet megfőzzük.
Amikor a hús és a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a főzőtejszínt, s felengedjük a levest.
Előkészítési idő 15 min
Főzési/sütési idő 30 min
Összes idő 45 min
Fogás Levesek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • fokhagymanyomó

Hozzávalók
  

  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg pulykamell
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • ½ fej zeller
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír, olívaolaj)
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika (csapott)
  • ½ liter víz
  • 1 kávéskanál tárkony (szárított)
  • 1 evőkanál (csapott)
  • bors (ízlés szerint)
  • 3 dl főzőtejszín
  • 1 liter víz (a leves felengedéséhez)

Az elkészítés lépései
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
  • A pulykamellet megmossuk és felkockázzuk
  • A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert megpucoljuk, s ugyancsak felkockázzuk.
  • Olajon (vagy zsíron) a hagymát megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma üvegessé vált, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát (és a borsot).
    Jól átkeverjük, hogy megpiruljanak.
  • Majd hozzáadjuk a felkockázott húst, és visszatéve a tűzhelyre fehérre pirítjuk a húst is, miközben egy kis levelet is engedni fog magából.
  • Amikor a hús kezd megpirulni, az egészhez hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, fehérrépát és a zellert, s azokat is megpirítjuk kicsit.
  • Ezután annyi vizet adunk a levesalaphoz, hogy az jól ellepje.
    Hozzáadjuk a sót, a tárkonyt, s az egészet puhára főzzük.
  • Amikor a hús megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a tejszínt, s még annyi vizet, hogy egy híg levest kapjunk.
    Szükség esetén sóval, borssal utána ízesítünk.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a tárkonyos raguleves elkészítéséhez

A tárkonyos raguleves gyakorlatilag bármilyen húsból elkészíthető. Tény és való, hogy csirke- és pulykamellből készül el a legegyszerűbben, de akármilyen szárnyast, sertés- vagy marhahúst is használhatunk hozzá.

Amire figyelni kell, hogy a sertés és a marhahús hosszabb ideig fő, hogy a zöldségeket nem tesszük egyből bele a levesbe, csak mikor már a hús kezd megpuhulni.

Ami a sertésnél legalább háromnegyed óra előfőzést jelent, míg a marhahúsnál minimum 2 két órát. De lehet akár 3 is, ha nagyon szívós (öreg) a hús.

Ha szárnyasból főzzük a tárkonyos ragulevest, érdemes a leves felöntéséhez alaplével használni, elsősorban húsleves alaplével.

Ha nem szoktunk alaplével dolgozni, a felöntő vizet előzőleg felforralhatjuk 2 leveskockát beletéve. Vagy ha van otthon fél liter maradék húsleveslénk, azt is felhígíthatjuk kétszeres mennyiségűre, egyet forralva rajta.

Arra figyeljünk, hogy a tejszínt csak a végén tegyük bele a ragulevesbe, mert a tejszín eléggé savas karakterű, amitől a hús nehezen tud megpuhulni.

Ha nem elég tömény a leves, vagy szeretjük a levesbetéteket, tehetünk hozzá levesgyöngyöt vagy krutont (pirított kenyérkockát).

Jó étvágyat a tárkonyos raguleveshez!

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!
Címke , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése