Zellerkrémleves (tejszínnel)

A zellerkrémleves recept hagymával, fokhagymával, krumplival, tejszínnel, sóval és borssal az elkészítés részletes leírásával.

A belefőzött krumplitól és a tejszíntől nem csak töményebb, hanem lágyabb is lesz az íze, ami segít a zeller karakteres ízét befogadhatóbbá, könnyedebbé formálni.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a zellerkrémlevest. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

zellerkrémleves

Zellerkrémleves recept

A zellerkrémleves elkészíteni egyszerűbb, mint a sütőtökkrémlevest.
A zöldségeket, a krumplit és a zellert megpucoljuk, összevágjuk, majd az egészet egy nagy fazékban 15-20 perc alatt megfőzzük.
A megfőtt zöldségeket összeturmixoljuk, tejszínt adunk hozzá, s az egészen még forralunk egyet.
Levesgyönggyel vagy krutonnal (zsemlekockával) tálaljuk.
A zellerkrémleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 min
Főzés idő 20 min
Összes idő 30 min
Fogás Egytálételek, Levesek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes fazék
  • Botmixer

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes zellergumó
  • 2 közepes krumpli
  • 1 teáskanál
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 liter víz
  • 2 leveskocka
  • 2 dl főzőtejszín

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk (egészbe kerülnek a levesbe).
  • A zellert és a krumplit megpucoljuk, centis kockákra vágjuk össze.
  • A megpucolt hagymát és a fokhagymát, illetve a felaprított krumplit és a zellert beletesszük a fazékba.
    Felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet elfedje, s hozzáadjuk a leveskockát, a sót és a (frissen) őrölt borsot.
  • Mikor megfőttek (megpuhultak) a zöldségek, levesszük a tűzhelyről, s botmixerrel alaposan átturmixoljuk.
  • Hozzáadjuk a főzőtejszínt, s még egyet forralunk a levesen, hogy az ízek összeérjenek.
  • Tálalhatjuk levesgyönggyel vagy krutonnal (pirított kenyérkockával), kis zellerlevéllel díszítve.
A recept jellemzői gluténmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a zellerkrémleves elkészítéséhez

A zellerkrémleves elkészítése nagyon egyszerű, de egy-két dologgal lehet az ízén még változtatni.

  • Ha szeretjük a kesernyésebb ízeket, nyugodtan adhatunk a leveshez pluszban zellerzöldet, petrezselyemzöldet, lestyánt vagy akár oregánót, szerecsendiót is
  • Lehet játszani a zeller és a krumpli arányával: egy plusz krumpli sűrűbbé teheti a levest.
  • Hasonlóan finom recept:
    Zöldséges karfiolleves

    A zöldséges karfiolleves receptje sárgarépával, fehérrépával, karalábéval, zellerrel és petrezselyemmel az elkészítés részletes leírásával. Elkészíteni nem nehéz, csupán pár apró Read more

  • A levest úgy is be lehet egy picit sűríteni, ha az utolsó forralás előtt beleteszünk egy evőkanál keményítőt.

Ha szoktunk alaplével főzni, a húsleveskocka és a helyett megfőzhetjük a zellerkrémlevest alaplében is. Vagy megmaradt leves levét kétszeresére hígítva is igen finom levest kaphatunk.

Az alaplé illetve a húsleves plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást. A zellerkrémleveshez a legjobb választás a zöldség alaplé vagy a csirke alaplé, illetve a zöldségleves vagy a csirkeaprólék leves leve.

Tipp: ha lehetséges, ne használjunk túl sűrű (20 százalékosnál töményebb) főzőtejszínt, mert nagyon nehezen tud eloszolni a levesben. Ha sűrű a tejszínünk, kevés tejjel keverjük ki, hogy a levesben az utolsó forraláskor egyenletesen eloszoljon.

Tipp2: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp3:Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

 

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Arra viszont vigyázzunk, hogy az összeturmixolás előtt az erős paprikát vegyük ki a levesből, mert a levesbe beleturmixolva méregerős lesz.

Jó étvágyat a zellerkrémleveshez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating