Zellerkrémleves

A zellerkrémleves egy ásványi anyagokban és rostokban gazdag, kicsikét kesernyés leves.

A beletett krumplitól és a tejszíntől nem csak töményebb, hanem lágyabb is az íze, ami segít a zeller karakteres ízét befogadhatóbbá formálni

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zellerkrémlevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

zellerkrémleves

Zellerkrémleves recept

A zellerkrémleves elkészíteni egyszerűbb, mint a sütőtökkrémlevesé.
A zöldségeket megpucoljuk, felaprítjuk a krumplit és a zellert, majd az egészet egy nagy fazékban 15-20 perc alatt megfőzzük.
A megfőtt zöldségeket összeturmixoljuk, tejszínt adunk hozzá, s az egészen még forralunk egyet.
Levesgyönggyel vagy krutonnal tálaljuk.
Előkészítési idő 10 min
Főzési/sütési idő 20 min
Összes idő 30 min
Fogás Egytálételek, Levesek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes fazék
  • Botmixer

Hozzávalók
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes zellergumó
  • 2 közepes krumpli
  • 1 teáskanál
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 liter víz
  • 2 leveskocka
  • 2 dl főzőtejszín

Az elkészítés lépései
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk (egészbe kerülnek a levesbe).
  • A zellert és a krumplit megpucoljuk, centis kockákra vágjuk össze.
  • A megpucolt hagymát és a fokhagymát, illetve a felaprított krumplit és a zellert beletesszük a fazékba.
    Felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet elfedje, s hozzáadjuk a leveskockát, a sót és a (frissen) őrölt borsot.
  • Mikor megfőttek (megpuhultak) a zöldségek, levesszük a tűzhelyről, s botmixerrel alaposan átturmixoljuk.
  • Hozzáadjuk a főzőtejszínt, s még egyet forralunk a levesen, hogy az ízek összeérjenek.
  • Tálalhatjuk levesgyönggyel vagy krutonnal (pirított kenyérkockával), kis zellerlevéllel díszítve.
A recept jellemzői gluténmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a zellerkémleves elkészítéséhez

A zellerkrémleves elkészítése nagyon egyszerű, de egy-két dologgal lehet az ízén még változtatni.

  • Ha szeretjük a kesernyésebb ízeket, nyugodtan adhatunk a leveshez pluszban zellerzöldet, petrezselyemzöldet, lestyánt vagy akár oregánót, szerecsendiót is
  • Lehet játszani a zeller és a krumpli arányával: egy plusz krumpli sűrűbbé teheti a levest.
  • A levest úgy is be lehet egy picit sűríteni, ha az utolsó forralás előtt beleteszünk egy evőkanál keményítőt.

Ha szoktunk alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék leves lénk, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is.

Ha húsleves lét használunk, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben ne a húsleves íze domináljon, hanem a zöldségek és a sajtgombócé.

Az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást. A zellerkrémleveshez a legjobb választás a zöldség vagy a csirke alaplé, illetve a zöldség és a csirkeaprólék leves leve.

Tipp: ha lehetséges, ne használjunk túl sűrű (20 százalékosnál töményebb) főzőtejszínt, mert nagyon nehezen tud eloszolni a levesben. Ha sűrű a tejszínünk, kevés tejjel keverjük ki, hogy a levesben az utolsó forraláskor egyenletesen eloszoljon.

Jó étvágyat a zellerkrém leveshez!

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!
Címke , , , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése