Brassói sertéscombból

Brassói recept sertéscombból, sült krumplival, sóval, borssal, majoránnával és őrölt köménnyel, az elkészítés pontos lépéseivel.

Amihez az elkészített sertéspörkölt szaftjában hagyjuk kicsit állni az apró kockára vágott és olajban kisütött krumplit, hogy a szaft ízeit magába szívja.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a brassói sertéscombból. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

brassói sertéscombból

Brassói recept sertéscombból

A brassóihoz a hagymát, a fokhagymát, a paprikát, a paradicsomot és a sertéscombot előkészítjük.
Zsíron (vagy olajon) megpirítjuk a hagymát, majd amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzáadjuk az áttört fokhagymát is.
Amikor a fokhagyma is megpirult, hozzá tesszük a felkockázott sertéscombot is, és fehéredésik sütjük, rendszeres kevergetés mellett.
Amikor a sertéscomb kifehéredett, hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát és a fűszereket, s jó alaposan átkeverjük.
Majd az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy az összes alkotóelemet ellepje, s fedő alatt puhára főzzük az átpirított sertéscombot.
Míg fő a pörkölt, a krumplit megpucoljuk, felkockázzuk s bő olajban kisütjük.
Amikor a sertéscomb megpuhult, s besűrítettük a szaftját, a pörkölthöz hozzákeverjük a kisült és lecsöpögtetett krumplit.
Majd hagyjuk a krumplinak, hogy még melegen magába szívja a sertéspörkölt szaftjának egy részét.
A brassói hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 1 óra 30 perc
Összes idő 1 óra 50 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • fokhagymanyomó (vagy apró lyukú reszelő)
  • nagyobb lábos (a pörkölt elkészítéséhez)
  • nagyobb serpenyő (a krumpli kisütéséhez)
  • nagyobb tál (a brassói aprópecsenye összekeveréséhez)

A recept hozzávalói
  

  • 60 dkg estéscomb
  • 60 dkg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál zsír (vagy olaj)
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 darab TV paprika
  • 1 szem paradicsom
  • 1 kiskanál őrölt bors (csapott)
  • 1 teáskanál
  • 1 kiskanál őrölt köménymag (csapott)
  • 1 kiskanál szárított petrezselyemzöld
  • 1 kiskanál majoránna
  • 1 liter víz
  • 4-5 dl napraforgóolaj (a krumpli kisütéséhez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A brassóihoz a sertéscombot centis kockákra vágjuk fel.
  • A krumpli meghámozzuk, s centis kockákra vágjuk fel.
    Majd a krumplit a kisütésig vízbe tesszük, hogy ne feketedjen meg.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A paprikát és a paradicsomot megmossuk.
    A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk.
    Majd az egészet összevágjuk apróra.

A pörkölt elkészítése

  • A zsírt (vagy az olajat) felhevítjük, majd hozzáadjuk a felaprított hagymát.
    Folyamatos kevergetés közben üvegesre pirítjuk.
  • Amikor már üveges a hagyma, hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot, s a tűzhelyre visszatéve a lábost a sertéscombot fehéredésig pirítjuk.
  • Amikor a hús kifehéredett, a lábost lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát és a pirospaprikát is.
    Jól elkeverjük a őket a hússal, hogy egy picit az is megpiruljanak.
  • Majd hozzákeverjük a paradicsomot és a paprikát is, hogy picit lehűtse a lábos tartalmát (elkerülendő a paprika megégését).
  • Ezek után az egészet megsózzuk, megborsozzuk, petrezselymet, majoránnát és őrölt köménymagot adunk hozzá.
    S a felengedés előtt még egyszer az egészet alaposan átkeverjük.
  • Végül a pörkölt alapot jó sok vízzel felöntjük, hogy a végén bőséges szaftja legyen a sertéspörköltnek.
    Bő egy óráig főzzük, időnként ellenőrizve, hogy van-e elég lé a húson, s megpuhult-e már a sertéscomb.

A sültkrumpli elkészítése

  • Amikor a pörkölt alap elkezd főni, a krumplin lecseréljük a vizet, hogy a keményítőt lemossuk a felületéről.
  • Majd egy nagy serpenyőben az olajat felmelegítjük 180 fokra.
    Fontos, hogy az olaj jó forró legyen, mert különben a krumpli nem sül át rendesen, s belül nyers marad.
  • Ezután a krumplit kivesszük a vízből, hagyjuk lecsepegni, s a felforrósított olajba tesszük úgy, hogy az olaj a krumplit teljesen befedje.
    8-10 perc alatt aranybarnára sütjük, párszor átforgatva a krumplit.
  • Amikor a krumpli kezd már barnulni, kivesszük az olajból, hagyjuk az olajat lecsepegni róla.
    Majd egy nagyobb - szalvétával bélelt - tálba tesszük, hogy a felesleges olajat leitassuk.
  • Amikor a sertéscomb megpuhult, vegyük le a lábos fedelét, s hagyjuk, hogy a pörkölt leve besűrűsödjön.
  • Amikor a pörkölt szaftja besűrűsödött, elzárjuk a tűzhelyet, s a pörkölthöz hozzákeverjük az elkészült sült krumplit.
    Az összekeverés után 8-10 percig hagyjuk állni az elkészült brassóit, hogy a sült krumpli be tudja szívni a pörkölt szaftjának egy részét.
  • Az elkészült brassóit káposzta salátával, csalamádéval vagy tejfölös uborkával tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Praktikus tanácsok a brassói elkészítéséhez

A brassói elkészítése ugyan egyszerűnek tűnik, hisz egy sertéscomb pörkölt összekeverve sült krumplival, de pár dologra érdemes odafigyelni.

Az első pont a krumpli fajta kiválasztása. Érdemes elsősorban „A” jelű, sütnivaló krumplit választani. A „B” jelű krumpli több keményítőt tartalmaz, amitől a kisült krumpli állaga grízes lehet.

 

A második pont a krumpli megpucolása. Mindenképpen vágjuk ki a pucolásnál a megzöldült vagy megfeketedett részeket, különben a kisült krumpli keserű lesz.

A harmadik pont a krumpli darabolása. Mindenképpen kockára vágjuk fel a krumplit, különben a sült krumplit nehezen lehet majd összekeverni a pörkölttel. A szalmakrumpli hosszabb darabjai könnyedén összetörnek a keverés hatására, s nem lesz a végeredmény igazán vonzó.

Másrészt a brassói ízéhez a sült krumpli zaftos belső ízvilága is hozzátartozik, ami a szalma krumplinál kevésbé érvényesül, s a végeredmény nem lesz az igazi.

Brassói változatok

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát a pörköltalaphoz. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

 

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes odafigyelni a szárított fokhagyma felhasználásakor, hogy nem szabad megpirítani. Éppen ezért csak a többi fűszerrel együtt adjuk a pörköltalaphoz, közvetlen a vízzel való felöntés előtt.

Viszont a fokhagyma ízét semmiképp se hagyjuk ki a brassóiból, mert nélküle a brassói nem lesz igazán finom.

Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, őrölt fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a pörkölt alaphoz a vízzel felöntés után egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Tipp4: Ha friss petrezselyemzöldet használunk, akkor azt apróra vágás után két fele oszthatjuk.

Az egyik felét belefőzhetjük a pörkölt alapba, míg a másik felével a tálaláskor használhatjuk fel, a tányérokat megszórva a friss petrezselyemmel díszíthetjük azokat.

Tipp5: Ha igényesebben szeretnénk elkészíteni a brassóit, akkor a paradicsomot meg is hámozhatjuk a feldarabolás előtt.

Amihez egy kisebb lábosban forraljunk fel vizet, s a paradicsomokat tegyük bele kisebb adagokban a már forró (lobogó) vízbe 10-15 másodpercre (mondjuk egy szűrővel). Majd a forró vízből kivett paradicsom héját egy kisebb késsel könnyedén leszedjük a paradicsom húsáról.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a brassóit sertéscombból, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a brassóihoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating