Egyszerű rizses hús sertéscombból

A rizses hús recept sertéscombból hagymával, fokhagymával, paradicsommal, paprikával és kevés borssal, az elkészítés részletes leírásával.

Melynek az elkészítése egyszerű, a felhasznált hús és a fűszerek révén mégis változatos egytálételt eredményez. Csupán pár egyszerű dologra érdemes odafigyelni, hogy a végeredmény ízletes és gusztusos legyen.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a rizses húst. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

rizses hús

Egyszerű rizses hús recept

A hagymát zsíron vagy olajon megpirítjuk.
Ezután lehúzzuk a tűzhelyről, pirospaprikával meghintjük, s jól átkeverjük
Ezután hozzáadjuk a felkockázott húst, és addig pároljuk, míg ki nem fehéredik a hús.
Amikor a hús megpirult, hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot és az áttört fokhagymát, s fedő alatt addig főzzük, míg a hús meg nem puhul.
Amikor a hús kezd megpuhulni, 1 bögre rizst adunk hozzá, s 2 bögre vizet. Jól összekeverjük, jól felforraljuk.
A forró tűzhelyen lefedve hagyjuk bő húsz percig, hogy a rizs magába szívva a vizet megpuhuljon.
A egyszerű rizses hús hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 min
Főzés idő 1 ó 20 min
Összes idő 1 ó 35 min
Fogás Egytálételek, Pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos fedővel
  • fokhagymanyomó

A recept hozzávalói
  

  • 2 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír, olívaolaj)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 50 dkg sertéscomb
  • (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab paprika
  • 1 börge rizs
  • 2 bögre víz

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

Az alapanyagok előkészítése

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A sertéscombot is centis kockákra vágjuk, eltávolítva a húsról a hártyát.
  • Megmossuk a paradicsomot, a paprikát, s apróra felvágjuk azokat is.

A pörkölt alap elkészítése

  • Zsíron vagy olajon az apróra felvágott hagymát üvegesre pirítjuk.
  • Majd a lábost lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával s jól átkeverjük, hogy a hőtől a fűszerpaprika is megpiruljon picit.
  • Ezután hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot, és addig pároljuk, míg ki nem fehéredik a hús.
  • Amikor a hús megpirult, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, a paprikát és az áttört fokhagymát.
    Közepes lángon, fedő alatt addig főzzük, míg a hús meg nem puhul (időnként pótolva az elfőtt vizet).

A rizses hús összeállítása megfőzése

  • Amikor a hús kezd megpuhulni, a pörköltalaphoz 1 bögre rizst adunk s 2 bögre vizet.
    Jól összekeverjük az egészet, s jól felforraljuk.
  • A forró tűzhelyen lefedve hagyjuk bő húsz percig, hogy a rizs magába szívva a vizet megpuhuljon.
  • Tálaláskor a tejét megszórhatjuk apróra vágott friss petrezselyemmel.
  • Mellé pedig adhatunk ecetes vagy kovászos uborkát, csalamádét, savanyított káposztát vagy káposztával töltött csípőspaprikát.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek s tanácsok az egyszerű rizses hús elkészítéséhez

A rizses húsnak két fő összetevője van, hasonlóan a tarhonyás húshoz. A pörkölt alap és a főt rizs.

A pörkölt alapot szinte bármilyen húsból el lehet készíteni. Ha egy finom, szaftos, húsos pörköltöt összekeverünk megfelelő mennyiségű főtt rizzsel, akkor egy finom rizseshúst kapunk.

Ez lehet akár egy ludaskása, egy csirkemellből készült rizseshús, vagy akár egy zöldséges rizzsel készült tavaszi rizseshús.

Az elkészítésben a lényegi különbséget a pörkölt alap hoz szükséges főzési idő fogja megadni.

Hasonlóan finom recept:
Egyben sült dagadó

Az egyben sült dagadó receptje szalonnával, majoránnával, sóval, esetleg kevés borssal, az elkészítés részletes leírásával. Zaftos, masszív, mégis puha sülthús, Read more

  • A csirkehús bő fél óra alatt megfő.
  • A pulyka combnak inkább ennek a duplája szükséges.
  • A sertéshúsnak viszont több kell, akár egy-másfél óráig is eltart, mire rendesen megpuhul.
  • A marhahúst és a vadhús még ennél is több időt igényel. Gyakran 2-3 órán át is érdemes főzni.

Ezt akkor válik igazán fontossá, amikor a rizst a pörköltalapba bele akarjuk főzni, s nem egyszerűen hozzákeverjük a kész pörkölthöz, hanem belefőzzük a pörkölt alapba (a szükséges vizet hozzá adva a pörkölthöz).

A pörköltalap ízesítése

A rizseshúst nem csak sima pörkölttel készíthetjük el. Különböző zöldfűszereket hozzáadva változatossá is tehetjük azt.

Felhasználhatunk a pörköltalapba, az ízlésünkhöz igazodva, petrezselyemzöldet, kakukkfüvet, rozmaringot, borsikafüvet, majoránnát, kurkumát, oregánót, bazsalikomot, tárkonyt, lestyánt, római köményt vagy akár chilit is, ha a csípőset szeretjük.

 

A rizses hús elkészítésekor azért főzzük bele a rizst a pörkölt alapba, mert ennek révén a pörkölt összes zamata belefő a rizsbe is.

Ha viszont ettől ódzkodunk, vagy nincs vastag vaslapunk a gázrezsóhoz (amin biztonságosan lefedhető a rizseshús 15 percre kevergetés nélkül), külön is megfőzhetjük a rizs.

Ha pedig mindenünk a kényelem, s csak zacskós rizst szoktunk készíteni, akkor a fenti mennyiséghez 2-3 zacskónyit főzzünk meg.

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a rizses húst sertéscombból, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a rizses húshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating