Egyszerű rizses hús

A rizses hús elkészítése egy egyszerű, mégis a felhasznált hús és a fűszerek révén egy igen változatos egytálétel az év bármely időszakában.

Csupán pár egyszerű szabályt kell betartani hozzá, hogy a végeredmény ízletes és gusztusos legyen.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a rizses húst. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

 

rizses hús

Egyszerű rizses hús recept

A hagymát zsíron vagy olajon megpirítjuk.
Ezután lehúzzuk a tűzhelyről, pirospaprikával meghintjük, s jól átkeverjük
Ezután hozzáadjuk a felkockázott húst, és addig pároljuk, míg ki nem fehéredik a hús.
Amikor a hús megpirult, hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot és az áttört fokhagymát, s fedő alatt addig főzzük, míg a hús meg nem puhul.
Amikor a hús kezd megpuhulni, 1 bögre rizst adunk hozzá, s 2 bögre vizet. Jól összekeverjük, jól felforraljuk.
A forró tűzhelyen lefedve hagyjuk bő húsz percig, hogy a rizs magába szívva a vizet megpuhuljon.
Előkészítési idő 15 min
Főzés idő 1 ó 20 min
Összes idő 1 ó 35 min
Fogás Egytálételek, Pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos fedővel
  • fokhagymanyomó

A recept hozzávalói
  

  • 2 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír, olívaolaj)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 50 dkg sertéscomb
  • (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab paprika
  • 1 börge rizs
  • 2 bögre víz

Az elkészítés lépései
 

Az alapanyagok előkészítése

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A sertéscombot is centis kockákra vágjuk, eltávolítva a húsról a hártyát.
  • Megmossuk a paradicsomot, a paprikát, s apróra felvágjuk azokat is.

A pörkölt alap elkészítése

  • Zsíron vagy olajon az apróra felvágott hagymát üvegesre pirítjuk.
  • Majd a lábost lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával s jól átkeverjük, hogy a hőtől a fűszerpaprika is megpiruljon picit.
  • Ezután hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot, és addig pároljuk, míg ki nem fehéredik a hús.
  • Amikor a hús megpirult, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, a paprikát és az áttört fokhagymát.
    Közepes lángon, fedő alatt addig főzzük, míg a hús meg nem puhul (időnként pótolva az elfőtt vizet).

A rizs megfőzése

  • Amikor a hús kezd megpuhulni, a pörköltalaphoz 1 bögre rizst adunk s 2 bögre vizet.
    Jól összekeverjük az egészet, s jól felforraljuk.
  • A forró tűzhelyen lefedve hagyjuk bő húsz percig, hogy a rizs magába szívva a vizet megpuhuljon.

A rizses hús tálalása

  • Tálaláskor a tejét megszórhatjuk apróra vágott friss petrezselyemmel.
  • Mellé pedig adhatunk ecetes vagy kovászos uborkát, csalamádét, savanyított káposztát vagy káposztával töltött csípőspaprikát.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek s tanácsok az egyszerű rizses hús elkészítéséhez

A rizses húsnak két fő összetevője van. A pörkölt alap és a főt rizs.

A pörkölt alapot szinte bármilyen húsból el lehet készíteni. Csirkecomból és csirkemellfiléből pont úgy, mint akár pulykacombból, oldalasból, tarjából vagy lapockából vagy valamilyen vadhúsból.

A fontos az, hogy tudjuk, mennyi idő kell a hús megfőzéséhez.

  • A csirke bő fél óra alatt megfő.
  • A sertéshúsnak viszont több kell, akár 1-másfél óráig eltart, mire rendesen megpuhul.
  • A marhahúst és a vadhús még ennél is több időt igényel, gyakran 2-3 órán át is érdemes főzni.

Ezt azért is fontos tudni, mert amikor a rizst a pörköltalapba bele akarjuk főzni, jó tudni, mikor érdemes a rizst hozzáadni (a főzés befejezése előtt 10-15 perccel).

 

A pörköltalap ízesítése

A rizseshúst nem csak sima pörkölttel készíthetjük el. Különböző zöldfűszereket hozzáadva változatossá is tehetjük azt.

Felhasználhatunk a pörköltalapba, az ízlésünkhöz igazodva, petrezselyemzöldet, kakukkfüvet, rozmaringot, borsikafüvet, majoránnát, kurkumát, oregánót, bazsalikomot, tárkonyt, lestyánt, római köményt vagy akár chilit is, ha a csípőset szeretjük.

A rizses hús elkészítésekor azért főzzük bele a rizst a pörkölt alapba, mert ennek révén a pörkölt összes zamata belefő a rizsbe.

Ha viszont ettől ódzkodunk, vagy nincs vastag vaslapunk a gázrezsóhoz, külön is megfőzhetjük a rizs.

 

Ha pedig mindenünk a kényelem, s csak zacskós rizst szoktunk készíteni, akkor a fenti mennyiséghez 2-3 zacskónyit főzzünk meg.

Tipp: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.

Jó étvágyat a rizses húshoz!

Tipp: A chef ajánlata

Ismerje meg Magyarország legnépszerűbb ételeit, részletes leírásokkal, pontos bevásárlőlistával, sok hasznos és praktikus tippel s tanáccsal. --->

 

Címke , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating