A rizses hús receptje hagymával, fokhagymával, paradicsommal, paprikával, sóval és borssal, az elkészítés részletes leírásával.
Melynek az elkészítése egyszerű, a felhasznált hús és a fűszerek révén mégis változatos egytálételt eredményez. Csupán pár egyszerű dologra érdemes odafigyelni, hogy a végeredmény ízletes és gusztusos legyen.
Először megnézzük, hogyan lehet elkészíteni a rizses húst. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Rizses hús recept
Eszközök
- nagyobb serpenyő vagy lábas (2 literes minimum)
- fokhagymanyomó vagy reszelő
A recept hozzávalói
- ½ kg hús (csirke vagy sertés)
- ¼ kg rizs
- 1 fej hagyma (nagy)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 darab paprika
- 2 darab paradicsom
- 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál só
- bors (ízlés szerint)
- 1,2 liter víz (összesen, 2 részletben)
- petrezselyem (a tálaláshoz)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A rizses hús elkészítéséhez a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- Majd húst is felaprítjuk 1-2 centis darabokra.
- A paprikát és a paradicsomot megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk. Majd az egészet összevágjuk apróra.
A pörkölt alap elkészítése
- Egy nagy serpenyőben vagy lábasban felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a hagymát. Pároljuk, amíg a hagyma üveges nem lesz.
- Ezután a tűzhelyről lehúzzuk az edényt, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, s alaposan elkeverjük a hagymávalA hagyma és az edény hőjétől a fokhagyma picit meg fog pirulni, s megjelenik az illata.
- Az edényt a tűzhelyre visszatéve kevés vizet adunk a hagymás alaphoz (hogy oda nem kapjon).Majd hozzáadjuk a húst, és az egészet addig pirítjuk néhányszor átkeverve, míg a hús minden oldala meg nem pirul.
- Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát, a sót és a borsot.Jól összekeverjük az egészet, hogy a fűszereket egyenletesen eloszlassuk.
- Ezek után jön a felkockázott paprika és paradicsom, amit ugyancsak belekeverünk a pörkölt alapba.Várjuk meg, míg a paprika és a paradicsom levet ereszt, s az elfő. Ízletesebb lesz tőle a pörkölt alap.
- Végül felöntjük az egészet annyival vízzel , hogy ellepje a hozzávalókat.
- Közepes lángon főzzük az egészet fedővel lefedve, míg a hús el nem kezd puhulni.(A főzés időről a recept után találsz részletes leírást.)
A rizses hús készre főzése
- Amikor a hús kezd puhulni hozzáadjuk a pörköltalaphoz a rizst.Jó alaposan keverjük össze a rizst a pörköltalappal, s ha szükséges, adjunk hozzá még annyi vizet, hogy a rizst is ellepje.
- Fedőt visszatesszük az edényre, s 15-20 perc alatt készre főzzük a rizses húst.Akkor van kész, amikor a rizs megpuhult, mert magába szívta az összes vizet.
- Ha szükséges, utóízesítjük még sóval és borssal. (Utólagos fűszerezésnél keverjük át jó alaposan, hogy a fűszerek rendesen elkeveredjenek,)
- Tetején finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk.Mellé pedig adhatunk ecetes vagy kovászos uborkát, csalamádét, savanyított káposztát, esetleg káposztával töltött csípős paprikát is.
Tippek s tanácsok a rizses hús elkészítéséhez
A rizses húsnak két fő összetevője van, hasonlóan a tarhonyás húshoz. A pörkölt alap és a főt rizs.
A pörkölt alap szinte bármilyen húsból készíthető; a lényeg, hogy szaftos és ízes legyen. Ha ezt a húst keverjük össze a megfelelő mennyiségű rizzsel, az eredmény egy ízletes rizses hús lesz.
A pörkölt alap variálhatósága számtalan lehetőséget rejt. Ez lehet egy szaftos ludaskása, egy finom csirkemellből készült rizses hús, vagy akár egy friss zöldségekkel készült tavaszi rizses hús is.
A különböző húsok eltérő főzési időt igényelnek, ezért a pörkölt alap elkészítésének ideje nagyban befolyásolja a rizses hús elkészítési idejét.
- A csirkehús kb. fél óra alatt megfő.
- A pulyka combnak már közel egy óra szükséges.
- A sertéshús megfőzése akár 1-1,5 órát is igénybe vehet.
- Míg a marhahús és a vadhús 2-3 órán át is főhet.
Ez különösen fontos, ha a rizst közvetlenül a pörkölt alapban szeretnénk megfőzni (a szükséges vizet természetesen hozzáadva).
A rizst azért főzzük bele a pörkölt alapba, mert így a rizs magába szívja a pörkölt aromáját, így még gazdagabb lesz az ízvilága.
Ha nem szeretnénk a rizst a pörköltben főzni, mert nincs vastag vaslapunk a gázrezsóhoz (amin biztonságosan lefedhető a rizses hús 15 percre kevergetés nélkül), akkor külön is megfőzhetjük a rizst.
Ha pedig a kényelem a legfontosabb, akkor a zacskós rizs elkészítése és belekeverése is tökéletesen megfelel. Ekkora mennyiségű pörkölthöz 2 zacskónyit főzzünk meg, s azzal keverjük össze a pörkölt alapot.
Ha viszont valami különlegesebbet szeretnénk csinálni, használhatunk basmati rizst is a rizses hús elkészítéséhez.
Tipp: Ha igényesebben szeretnénk elkészíteni a rizses húst, akkor a paradicsomot meg is hámozhatjuk.
Amihez egy kisebb lábosban forraljunk fel vizet, s a paradicsomokat tegyük bele a már forró (lobogó) vízbe 10-15 másodpercre (mondjuk egy szűrővel). Majd a forró vízből kivett paradicsom héját egy kisebb késsel könnyedén leszedjük a paradicsom húsától.
A pörkölt alap ízesítése
A pörkölt alap ízesítésében nagyon sokféle fűszert és zöldfűszert használhatunk, hogy változatos és egyedi ízt adjunk a rizses húsunknak.
Petrezselyem, kakukkfű, rozmaring, borsikafű, majoránna, kurkuma, oregánó, bazsalikom, tárkony, lestyán, római kömény és akár chili is kerülhet bele, ha a csípős ízeket szeretjük.
Fontos! A fenti főszerekből egyszerre csak egy-kettőt válasszunk ki, s ne az összeset. Mert attól a végeredmény egy indiaiak számára is túlfűszerezett étel lesz, mely szétszedi a gyomrunkat!
Tipp1: Ha nem szereted a sült hagyma erőteljes ízét, próbálj meg egy kis vizet adni a zsiradékhoz. Így a hagymát dinsztelhetjük, és az íze kevésbé lesz intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább sütheted a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szereted a fokhagyma intenzív ízét, használhatsz fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a leves felengedése után add hozzá a pörköltalaphoz.
Tipp3: Ha nem vagy oda az erős, borsos ízekért, lecserélheted a fekete borsot őrölt fehér vagy tarka borsra. Ezzel a változtatással szelídebb lesz az íze a pörkölt alapnak.
Tipp4: Ha szeretnénk egy picit teltebb ízű rizses húst csinálni, akkor a rizst pirítsd meg a pörkölt alapban, mielőtt hozzáadnád a vizet.
Ettől a rizs még inkább magába fogja szívni a pörkölt alap ízeit.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a rizses húst, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.