Bakonyi sertésborda

A bakonyi sertésborda egy különleges tejfölös-gombás sülthús, melynek az egyedi ízvilágát a sült szalonna, a kakukkfű és a majoránna együttese adja meg.

Elkészítése ugyan egy picit pepecselős, de megérni, mert a benne lévő sokféle íz harmóniájának élvezete megéri a fáradságot.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és relatíve gyorsan elkészíteni a bakonyi sertésbordát. Majd megnézzük azt is, az elkészítés során mire érdemes mindenképpen odafigyelni.

 

bakonyi sertésborda

Bakonyi sertésborda recept

Serpenyőben a füstölt szalonnát kisütjük, majd a megmaradt pörcöt félretesszük.
A zsiradékon az előre elkészített karaj szeleteket mindkét oldalán elősütjük. Amikor a hús kifehéredett, kivesszük a serpenyőből, s félretesszük.
A zsiradékba ezután beletesszük a feldarabolt hagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot.
Amikor levet engedett, hozzáadjuk a gombát is, amíg egy picit meg nem pirul.
Amikor a gomba összeesett, a serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s átkeverjük, hogy megpiruljon.
Majd vizet adunk hozzá, és az elősütött karajszeleteket is visszatesszük a serpenyőbe. Fedő alatt puhára pároljuk az egészet.
Amikor a hús megpuhult, tejfölösen az egészet behabarjuk, s ha kell, utánasózunk.
Előkészítési idő 15 min
Főzés idő 55 min
Összes idő 1 ó 10 min
Fogás Egytálételek, Főétel, Sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb serpenyő

A recept hozzávalói
  

  • 40-50 dkg karaj
  • bors

A bakonyi mártás elkészítéséhez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab paprika
  • 25 dkg gomba
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • víz
  • majoránna (ízlés szerint)
  • kakukkfű (ízlés szerint)

A tejfölös habaráshoz

  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt

Az elkészítés lépései
 

A hozzávalók előkészítése

  • A karajt ujjnyi szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. Mind a két oldalát alaposan besózzuk, beborsozzuk.
    Amíg a többi összetevőt felaprítjuk, hagyjuk, hogy a só és a bors kicsit átjárja a húst.
  • A vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk.
  • A szalonnát is apróra felvágjuk.
  • Megmossuk a paradicsomot, a paprikát, s apróra felvágjuk azokat is.
  • A gombákat is megmossuk, s vékony szeretekre vágjuk.

A karaj elősütése

  • A felkockázott szalonnát a serpenyőbe tesszük, s kisütjük a zsírját.
    A megmaradó pörcöt félretesszük.
  • A megsózott és megborsozott hússzeleteket a serpenyőbe tesszük, s 2-3 percig magas hőfokon elősütjük.
  • Amikor az egyik oldala megsült, a másik oldalát is megpirítjuk további 2-3 percig.
  • Amikor a hús mind a két oldalával végeztünk, egy tányéron félretesszük az elősütött karajszeleteket.

A bakonyi mártás elkészítése

  • A maradék zsíron a felkockázott hagymát megpirítjuk üvegesre.
  • Majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és paprikát, s pár percig pároljuk, míg levet ereszt.
  • Ezután hozzátesszük a felszeletelt gombát, s folyamatos kevergetés mellett hagyjuk, hogy a gomba is levet eresszen, s összeessen.
  • Amikor a gomba is összeeset (s a levét is elfőtte), a serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről.
    Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, jól elkeverjük a zöldséges masszában, s hagyjuk, hogy a fűszerpaprika a hőtől kicsit megpiruljon.

A karajszeletek készre párolása

  • Amikor a fűszerpaprika megpirult, kevés vizet adunk az egészhez, s visszatesszük a serpenyőbe az elősütött karajszeleteket s a szalonna pörcét.
    S ekkor kelül bele a mártás alapjába a majoránna és a kakukkfű is.
    Végül annyi vizet adjunk hozzá, hogy az egészet pont ellepje.
  • Fedő alatt 30-40 perc alatt az egészet készre pároljuk közepes lángon, fedő alatt (ha elforrna a víz, azt pótoljuk!).

Tejfölös habarás készítése

  • Amikor a hús megpuhult, kivesszük a főzőléből, hogy könnyebb legyen a habarást elkészíteni.
  • A lisztet a tejföllel csomómentesen elkeverjük.
  • Majd a főzőléből egy merőkanállal hozzáadunk, s jól felkeverjük, hogy egyenletesen folyós legyen.
  • Ezután az egészet hozzáöntjük a hagymás-gombás alaphoz, s alaposan összekeverjük vele.
  • A hússzeleteket visszatéve pár percig tovább főzzük az egészet, hogy rendesen besűrűsödjön.

A bakonyi sertésborda tálalása

  • Az elkészült karajszeleteket tányérra tesszük, mellé tesszük a köretet, s a tetejére merünk a hús zöldséges-tejfölös mártásából.
  • A köret lehet rizs, nokedli, főtt tészta, tarhonya, de akár túrós csusza vagy szalmakrumpli is.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek s tanácsok a bakonyi sertésborda elkészítéséhez

A bakonyi sertésborda elkészítéséhez mindenképpen ép falú serpenyőt használjunk, mert az elején a karajt natúr kell sütni, ami sérült falú serpenyőben könnyen lekap.

Ha túl kevésnek érezzük a zsiradékot, s félünk attól, hogy a hús lekap sütés közben, nyugodtan tehetünk a szalonna kisütésekor hozzá pluszban egy kis kanál sertészsírt.

De a növényi olajokat inkább ne használjuk, mert a növényi olaj mellett a pörcös zsír íze fura lesz.

Ugyan a név azt sugallja, hogy a karaj csontos része is belekerül az ételbe, de a serpenyőt védendő jobb csontnélküli karajt használni.

 

Attól függően, hogy a szárazabb vagy a zaftosabb húsokat részesítjük előnyben, elkészíthetjük a bakonyi sertésbordát rövid vagy hosszú karajból is (a rövidkaraj a szárazabb).

Ha szeretnénk, hogy a húst rendesen átjárja a só és a bors, érdemes a sütés előtt 6-8 órával hamarabb előkészíteni a húst.

A bakonyi sertésborda ízesítése

Ha szeretjük a csípősebb, erősebb karakterű ételeket, nyugodtan tehetünk a bakonyi sertésborda mártásához is kevés borsot vagy csípős paprikakrémet, fűszerpaprikát.

Tipp: A csípős íz hozzáadásakor inkább kétszer keveset adjunk hozzá, mint egyszerre túl sokat. A sokféle fűszer az erős, csípős íz hatását felerősítheti még kisebb mennyiség hozzáadása esetén is.

 

Ha viszont nem annyira szeretjük az erős ételeket, lágyíthatjuk a bakonyi sertésborda ízvilágán azzal, hogy akár a hússzeleteket is őrölt fehérborssal vagy tarkaborssal fűszerezzük az elején (feketebors helyett).

A felhasznált gomba lehet csiperke, laskagomba, vargánya vagy bármilyen más ehető gombából. Amiket akár keverhetünk is egymással, ha valami különleges alkalomra készítjük el a bakonyi tokányt.

Fontos: a természetben gyűjtött gombát mindig ellenőriztessünk le gombaszakértővel!

Ha gombakonzervet használunk, a konzerv levét szűrjük le, s a fűszerpaprika hozzáadása után adjuk hozzá az elősütött húsok mellé. Rengeteg ízanyag kerül így bele a végeredménybe, mivel a gomba ízét magába fogja szívni a hús.

Tipp: A habarás elkészítéséhez, ha lisztérzékenyek vagyunk, használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is. Avval is könnyedén be fog sűrűsödni a tokány.

Ha kifőtt tésztát szeretnénk köretnek, akkor választhatunk kagylótésztát, szélesmetéltet, fusillit, pennét vagy akár farfallét is.

Jó étvágyat a bakonyi sertésbordához!

Tipp: A chef ajánlata

Ismerje meg Magyarország legnépszerűbb ételeit, részletes leírásokkal, pontos bevásárlőlistával, sok hasznos és praktikus tippel s tanáccsal. --->

 

Címke , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating