A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn. A paradicsomot és a paprikát megmossuk, és apró darabokra felaprítjuk.
A sertéshúst is apróra felvágjuk.
A hagymát a zsíron megpirítjuk, míg üveges nem lesz.
Majd a tűzről lehúzzuk, s hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát, s jól átkeverjük.
Ezután jön hozzá a pirospaprika, amit átkeverve ugyancsak kicsit megpirítunk.
Ezután a lábost visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a felaprított paprikát, paradicsomot és a sertéshúst, valamint annyi vizet, ami ellepi.
Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménymagot és babérlevelet adunk hozzá, majd alaposan átkeverjük, s fedő alatt 35-40 percig hagyjuk a pörköltalapot főni (időnként megkeverve).