Vissza Email link
székelykáposzta

Székelykáposzta recept

Hagymát zsíron megpirítunk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a pirospaprikát. Amikor ezek is megpirultak, jön bele az apóra vágott lapocka, a paprika, a paradicsom, s annyi víz, ami az egészet elfedi.
Amikor a pörkölt kezd megfőni, hozzáadjuk a kicsavart és esetlegesen átmosott savanyú káposzta. Jól átkeverjük a pörkölttel, és tovább főzzük, míg a hús rendesen meg nem puhul.
A végén tejföllel és liszttel behabarjuk. Kenyérrel és tejföllel tálaljuk.
A székelykáposzta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 1 óra 30 perc
Összes idő 1 óra 40 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes lábos
  • fokhagymanyomó

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma (lehet nagyobb is)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 70 dkg sertéshús
  • 4 evőkanál sertészsír (lehet olaj is)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • 3-4 babérlevél
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 7 dl víz

A habarás elkészítéséhez:

  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál finomliszt (púpozott)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A paradicsomot és a paprikát megmossuk, és apró darabokra felaprítjuk.
  • A sertéshúst is apróra felvágjuk.
  • A hagymát a zsíron megpirítjuk, míg üveges nem lesz.
  • Majd a tűzről lehúzzuk, s hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát, s jól átkeverjük.
  • Ezután jön hozzá a pirospaprika, amit átkeverve ugyancsak kicsit megpirítunk.
  • Ezután a lábost visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a felaprított paprikát, paradicsomot és a sertéshúst, valamint annyi vizet, ami ellepi.
  • Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménymagot és babérlevelet adunk hozzá, majd alaposan átkeverjük, s fedő alatt 35-40 percig hagyjuk a pörköltalapot főni (időnként megkeverve).

A káposzta megfőzése

  • Míg a pörköltalap fő, a gyalult savanyú káposztát a átmossuk, hogy ne legyen annyira savanyú, majd késsel kisebb darabokra vágjuk, ha szükséges.
    Aki nem szereti a túl savanykás ízeket, az a savanyú káposztát az átmosás után 5-10 percre be is áztathatja, hogy a savanyúsága tovább csökkenjen.
  • Amikor a pörköltalap már kezd megfőni, hozzáadjuk a savanyú káposztát is. Jól összekeverjük, s annyi vizet adunk hozzá, hogy a káposztát is ellepje.
  • Addig főzzük a székelykáposztát, amíg a hús rendesen meg nem puhul.
  • Amikor a hús megpuhult, tejfölben csomómentesen elkeverjünk lisztet.
  • Majd hozzáadunk a káposzta levéből egy merőkanállal, s felhígítjuk vele a habarást.
  • Az egészet hozzáadjuk a káposztához, s alaposan elkeverjük benne.
  • Pár percig forraljuk a lét, hogy kicsit besűrűsödjön.
  • Amikor elkészült a székelykáposzta, kenyeret és tejfölt mellétéve tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek