A zöldbabot megmossuk, lecsöpögtetjük. A hüvelyek mindkét végét levágjuk, majd nagyjából 2 centis darabokra felvágjuk.A megpucolt és feldarabolt zöldbabot egy lábasba tesszük, s annyi vizet teszünk hozzá, hogy a babot a víz rendesen ellepje. Babérlevelet és sót adunk hozzá, s felforralás után visszavéve a lángot 20-25 perc alatt puhára főzzük.Amikor a zöldbab kezd megpuhulni, rántást készítünk. Egy serpenyőben az olajon a lisztet picit megpirítjuk, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát. Jól átkeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, s avval alaposan elkeverjük az egészet.Ezután 1-2 merőkanál főzőlevet adunk a tejföllel lehűtött rántáshoz, s alaposan elkeverjük, hogy csomómentes legyen.Ezután beleöntjük az egészet a lábasba s néhány percig főzzük még, hogy a babfőzelék rendesen besűrűsödjön.A végén az ecettel picit savanyítunk az elkészült zöldbabfőzeléken, míg a cukorral elsimítjuk az ízeket.A zöldbabfőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
2evőkanálnapraforgóolaj(lehet disznózsír vagy kókuszolaj is)
2gerezdfokhagyma
3dltejföl
1evőkanálecet
1evőkanálcukor
néhányszálpetrezselyem(díszítéshez)
Az elkészítés lépései (részletesen)
A zöldbabot megmossuk, lecsöpögtetjük. A hüvelyek mindkét végét levágjuk, majd nagyjából 2 centis darabokra felvágjuk.
A megpucolt és feldarabolt zöldbabot egy lábasba tesszük, s annyi vizet teszünk hozzá, hogy a babot a víz rendesen ellepje. Hozzáadjuk a babérlevelet és a sót, majd felforraljuk a vizet. Visszavéve a lángot 20-25 perc alatt puhára főzzük a zöldbabot (időnként a vizet pótolva).
Miközben a zöldbab kezd megpuhulni, megpucoljuk a fokhagymát, s áttörjük fokhagymanyomón (vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn).
Egy serpenyőben az olajon a lisztet picit megpirítjuk.
Amikor a liszt kezd barnulni, a tűzről lehúzva hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a pirospaprikát. Jól átkeverjük az egészet, hogy azok is megpiruljanak, majd hozzáadjuk és elkeverjük a tejfölt is, hogy a rántás lehűljön kicsit.
Ezután 1-2 merőkanál főzőlevet adunk a tejföllel lehűtött rántáshoz, s alaposan elkeverjük, hogy csomómentes legyen.
Ezután beleöntjük az egészet a lábasba s néhány percig főzzük még, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
A végén az ecettel picit savanyítunk az elkészült zöldbabfőzeléken, míg a cukorral elsimítjuk az ízeket.