Vissza Email link
babsaláta

Babsaláta recept

A babot előző este beáztatjuk. Másnap egy nagyobb edénybe átrakjuk, és bőségesen felöntjük vízzel.
Hozzáadunk néhány babérlevelet, egy megmosott vöröshagymát és egy kanál sót. Lefedjük, s forrás után legalább egy órát főzzük a legtöbb esetben, míg megpuhul.
Közben a lilahagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk.
Egy kisebb tálban összekeverünk a sót az ecettel, a cukorral, és a hideg vízzel. Jól összekeverjük, leöntjük vele a hagymát, majd állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
A megpuhult babot leszűrjük, s kivesszük belőle a babérlevelet. Tálba szedjük, és összekeverjük a hagymás levet.
A babsaláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 5 perc
Fogás Előétel, Köretek, Saláták
Konyha Francia, Magyar, orosz
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos (a bab megfőzéséhez)
  • egy kisebb tál (a saláta öntet elkészítéséhez)
  • közepes tál a saláta összeállításához

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg tarkabab
  • 1 evőkanál
  • 7 dl víz (a bab megfőzéséhez)
  • 2-3 babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4-5 fej lilahagyma
  • 1 evőkanál ecet (10 %-os)
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 dl víz (a salátaléhez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A babot előző este beáztatjuk. Annyi vizet hozzá téve, mely legalább egy ujjnyira elfedi.
    (A bab 8-12 óra alatt a víz egy részét magába fogja szívni és megdagad.)
  • Másnap egy nagyobb edénybe átrakjuk a babot, és bőségesen felöntjük friss vízzel vízzel.
  • Hozzáadunk néhány babérlevelet, egy megmosott vöröshagymát és egy kanál sót.
    Lefedjük, s forrástól számítva legalább egy órát főzzük, míg megpuhul.
  • Közben a lilahagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, s a szeleteket kézzel kisebb részekre szedjük.
  • Egy kisebb tálban összekeverjük a sót az ecettel, a cukorral, és a hideg vízzel.
    Leöntjük vele a felaprított hagymát, majd állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
  • Amikor a bab megpuhult, leszűrjük. Kivesszük belőle a babérlevelet és a belefőzött hagymát.
  • A babot tálba szedjük, és hozzákeverjük a hagymás-ecetes levet.
  • Tálalás előtt pár órára még hűtőbe tesszük, hogy az ecetes-hagymás ízt a bab magába tudja szívni.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek