Vissza Email link
bácskai rizseshús

Bácskai rizses hús recept

A hagymát zsíron vagy olajon megpirítjuk.
Ezután lehúzzuk a tűzhelyről, pirospaprikával meghintjük, s jól átkeverjük
Ezután hozzáadjuk a felkockázott húst, és addig pároljuk, míg ki nem fehéredik a hús.
Amikor a hús megpirult, annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje, s fedő alatt addig főzzük, míg a hús meg nem puhul.
Amikor a hús már félig megpuhult, hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot és az áttört fokhagymát is, hogy a lecsó is megfőjön.
Amikor a lecsó kezd megfőni, 1 bögre rizst adunk hozzá, s 2 bögre vizet. Jól összekeverjük, jól felforraljuk.
A forró tűzhelyen lefedve hagyjuk bő húsz percig, hogy a rizs magába szívva a vizet megpuhuljon.
A bácskai rizses hús hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 1 óra 20 perc
Összes idő 1 óra 40 perc
Fogás Egytálételek, Pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos fedővel
  • fokhagymanyomó

A recept hozzávalói
  

  • 2 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír, olívaolaj)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 50 dkg sertéscomb
  • 2 kiskanál
  • bors (ízlés szerint)
  • 2 darab paradicsom
  • 3 darab paprika
  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre víz (a rizs főzéséhez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A sertéscombot is centis kockákra vágjuk, eltávolítva a húsról a hártyát.
  • A paprikát és a paradicsomot megmossuk.
    A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk.
    Majd az egészet apróra összevágjuk.

A pörkölt alap elkészítése

  • Zsíron vagy olajon az apróra felvágott hagymát üvegesre pirítjuk.
  • Majd a lábost lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával s jól átkeverjük, hogy a hőtől a paprika is megpiruljon picit.
  • Ezután hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot, és addig pároljuk, míg ki nem fehéredik a hús.
  • Amikor a hús megpirult, vizet adunk hozzá, s közepes lángon, fedő alatt elkezdjük a húst főzni.
  • Amikor a hús már félig megfőtt, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, a paprikát és az áttört fokhagymát.
    Fedő nélkül főzzük tovább, hogy a felszabaduló víz el tudjon párologni.

A rizs megfőzése

  • Amikor a lecsó is kezd megfőni (kezdi elfőni a levét), az egészhez 1 bögre rizst adunk s 2 bögre vizet.
    Jól összekeverjük az egészet, s jól felforraljuk.
  • A forró tűzhelyen lefedve hagyjuk bő húsz percig, hogy a rizs magába szívva a vizet megpuhuljon.
  • Tálaláskor a tejét megszórhatjuk apróra vágott friss petrezselyemmel.
  • Mellé pedig adhatunk ecetes vagy kovászos uborkát, csalamádét, savanyított káposztát vagy káposztával töltött csípős paprikát.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek