A hagymát zsíron vagy olajon megpirítjuk.Ezután lehúzzuk a tűzhelyről, pirospaprikával meghintjük, s jól átkeverjükEzután hozzáadjuk a felkockázott húst, és addig pároljuk, míg ki nem fehéredik a hús.Amikor a hús megpirult, annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje, s fedő alatt addig főzzük, míg a hús meg nem puhul. Amikor a hús már félig megpuhult, hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot és az áttört fokhagymát is, hogy a lecsó is megfőjön. Amikor a lecsó kezd megfőni, 1 bögre rizst adunk hozzá, s 2 bögre vizet. Jól összekeverjük, jól felforraljuk.A forró tűzhelyen lefedve hagyjuk bő húsz percig, hogy a rizs magába szívva a vizet megpuhuljon.A bácskai rizses hús hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
A sertéscombot is centis kockákra vágjuk, eltávolítva a húsról a hártyát.
A paprikát és a paradicsomot megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk. Majd az egészet apróra összevágjuk.
A pörkölt alap elkészítése
Zsíron vagy olajon az apróra felvágott hagymát üvegesre pirítjuk.
Majd a lábost lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával s jól átkeverjük, hogy a hőtől a paprika is megpiruljon picit.
Ezután hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot, és addig pároljuk, míg ki nem fehéredik a hús.
Amikor a hús megpirult, vizet adunk hozzá, s közepes lángon, fedő alatt elkezdjük a húst főzni.
Amikor a hús már félig megfőtt, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, a paprikát és az áttört fokhagymát. Fedő nélkül főzzük tovább, hogy a felszabaduló víz el tudjon párologni.
A rizs megfőzése
Amikor a lecsó is kezd megfőni (kezdi elfőni a levét), az egészhez 1 bögre rizst adunk s 2 bögre vizet. Jól összekeverjük az egészet, s jól felforraljuk.
A forró tűzhelyen lefedve hagyjuk bő húsz percig, hogy a rizs magába szívva a vizet megpuhuljon.
Tálaláskor a tejét megszórhatjuk apróra vágott friss petrezselyemmel.
Mellé pedig adhatunk ecetes vagy kovászos uborkát, csalamádét, savanyított káposztát vagy káposztával töltött csípős paprikát.