Vissza Email link
becsinált leves

Becsinált leves recept

Először a felaprított csirkehúst megpirítjuk olajon, majd kis vizet adva hozzá fedő alatt megpároljuk.
Amikor a víz elfőtt, hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott zöldségeket, amit kicsit megpirítunk, liszttel meghintünk, majd felengedjük vízzel. Sóval, borssal és petrezselyemmel ízesítjük.
Amikor a hús már majdnem puha, tejföllel behabarjuk, zöldborsót adunk hozzá, s 5 percig tovább forralva készül el az ízletes leves.
A becsináltleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 20 perc
Fogás Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 25 dkg csirkeaprólék
  • 3 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olíva olaj is)
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 liter víz
  • 1 teáskanál (ízlés szerint)
  • 1 kiskanál bors (ízlés szerint)
  • 15 dkg zöldborsó
  • 1 deci tejföl
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kiskanál citromlé

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, s kisebb kockákra vagy fél karikákra vágjuk fel.
  • A húst is feldaraboljuk kicsi darabokra, a csontokról leválasztva a húst.
  • A petrezselyemzöldet is vágjuk fel apróra.
  • A húst a felmelegített olajon megpirítani.
  • Majd öntsünk hozzá fél deciliter vizet, és fedő alatt pároljuk meg a húst, míg a levét elfövi.
  • Majd adjuk hozzá a megpucolt és feldarabolt sárgarépát és fehérrépát, és azt is pirítsuk meg az olajon.
  • Amikor a répák megpirultak, hintsük meg az egészet a liszttel, s keverjük át jól az egészet, hogy a liszt is egy picit megpiruljon.
  • Majd engedjük fel az egészet a főzővízzel. Sóval, borssal és a felaprított petrezselyem felét hozzátéve ízesítsük.
    Fedő alatt főzzük az egészet puhára (minimum 20-25 perc, függően attól, mennyire volt öreg a csirke).
  • Amikor a hús kezd megpuhulni, adjuk hozzá a zöldborsót.
  • A tejfölhöz adjunk egy merőkanál levest, és keverjük össze alaposan, hogy a tejföl könnyen folyóssá váljon.
    Folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a felkevert tejfölt a leveshez, hogy egyenletesen eloszoljon. S ekkor adjuk hozzá a citromlevet is.
  • Pár percig forraljunk még a levesen, hogy a savanykás ízt egy picit magukba szívják a zöldségek.
A recept jellemzői egészséges ételek, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek