A brokkolit megmossuk, szétszedjük rózsáira, majd forró sós vízben roppanósra főzzük körülbelül 5 perc alatt (nem tovább), hogy szép zöld és ropogós maradjon. Majd leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni, kihűlni.Ezután a csirkemellet felszeljük vékony csíkokra, majd sózzuk, borsozzuk. Kevés olívaolajon fehéredésig sütjük. Hogy rendesen átsüljön, a csíkokat párszor sütés közben megforgatjuk egy fogóval, hogy a hő több oldalról is érje a húst.Ezután a vajat egy lábasban megmelegítjük, rászórjuk a lisztet, majd világosra pirítjuk. Ezután hozzáöntjük a tejet, és kb. 5 percig kevergetve híg besamel mártást készítünk.A híg besamelhez a lereszelt sajt felét hozzákeverjük a tojássárgájával együtt. Sóval, borssal, szerecsendióval és egy kevés tejföllel ízesítjük.A kihűlt brokkolikat kivajazott és prézlivel meghintett sütőedénybe tesszük, és elosztjuk rajta a mártást.A tetejére rátesszük a reszelt sajt második felét, majd előmelegített sütőben 25-30 percig pirulásig sütjük.A csőben sült brokkoli hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A brokkoli blansírozásához felteszünk a lábosba bő 1 liter vizet forrni.
Közben a brokkolit megmossuk, szétszedjük rózsáira, s ha a szára nem túl kemény, azt is megpucolhatjuk s kisebb darabokra vághatjuk.
Amikor a víz felforrt, hozzáadunk egy kanál sót, s beletesszük a felaprított brokkolit.Maximum 3-5 percig főzzük a brokkolit. (Ha tovább fő, könnyedén szétesik.)
A megfőtt brokkolit szűrőkanállal kivesszük a forró vízből, s egy tál hideg vízbe beletesszük, hogy minél hamarabb kihűljön.
1-2 perc után, amikor a brokkoli kihűlt a vízben, kiszedjük egy rácsra a rózsákat, s hagyjuk lecsepegni.
A csirkemell előkészítése
A csirkemellet felszeljük vékony csíkokra, majd sózzuk-borsozzuk.
Ezután a csirkemell csíkokat kevés olívaolajjal serpenyőbe tesszük, s fehéredésig sütjük.
Hogy rendesen átsüljenek a csirkemell csíkok, párszor sütés közben megforgatjuk egy fogóval, hogy a hő mindegyik oldalát érje a húsnak.
Amikor már látszanak a csíkokon, hogy kezdenek megpirulni, egy tálba kiszedjük őket, s hagyjuk kihűlni.
A besamelmártás elkészítése
Első lépésben a sajto(ka)t lereszeljük.
Ezután a hús kisütésére használt olívaolajhoz hozzáadjuk a vajat. Közepes lánkon összemelegítjük őket.
Amikor a vaj is teljesen elolvadt, az olívaolajjal pár keveréssel elkeverjük.Majd rászórjuk a lisztet, s folyamatos keverés közben világosra pirítjuk.
Amikor a liszt világosra pirult, hozzáöntjük a tejet, és kb. 5 percig kevergetve híg besamel mártást készítünk.
Amikor a besamel kezd besűrűsödni, a lereszelt sajt felét hozzákeverjük a tojássárgájával együtt.
A besamelmártás ízét a legvégén sóval, borssal, szerecsendióval és kevés tejföllel tesszük teljessé.
A brokkolis csirke összeállítása
Bekapcsoljuk a sütőt, hogy mire összeállítottuk a csőben sült brokkolis csirkemellet, már 200 fokos legyen.
Ezután egy magas falú jénait vagy tepsit kiolajozunk, s kevés besamelmártást eloszlatunk az alján.
Ezután a jénai alján az elősütött csirkemell csíkokat egymás mellé helyezzük.
Erre rárétegezzük a blansírozott brokkolit, egyenletesen szétosztva a jénaiban.
Majd az egészet leöntjük a besamelmártás maradékával, majd a tetején szétosztjuk a reszelt sajt második felét.
Ezután a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük alufóliával lefedve.
Durván fél óra után levesszük az alufóliát, s megpirítjuk a tetejét további 10 perc sütéssel.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsos ételek, vacsoraötletek