Vissza Email link
csőben sült brokkoli

Csőben sült brokkoli recept

A brokkolit megmossuk, szétszedjük rózsáira, majd forró sós vízben roppanósra főzzük körülbelül 5 perc alatt (nem tovább), hogy szép zöld és ropogós maradjon. Majd leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni, kihűlni.
Ezután a vajat egy lábasban megmelegítjük, rászórjuk a lisztet, majd világosra pirítjuk. Ezután hozzáöntjük a tejet, és kb. 5 percig kevergetve híg besamel mártást készítünk.
A híg besamelhez a lereszelt sajt felét hozzákeverjük a tojássárgájával együtt. Sóval, borssal, szerecsendióval és egy kevés tejföllel ízesítjük.
A kihűlt brokkolikat kivajazott és prézlivel meghintett sütőedénybe tesszük, és elosztjuk rajta a mártást.
A tetejére rátesszük a reszelt sajt második felét, majd előmelegített sütőben 25-30 percig pirulásig sütjük.
A csőben sült brokkoli hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
sütési idő 30 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Rakott ételek, Sültek, Zöldséges ételek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • sütőlapát
  • nagy méretű serpenyő (a besamel elkészítéséhez)
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai

A recept hozzávalói
  

  • 2 fej brokkoli
  • 1 liter víz (a brokkoli előfőzéséhez)

A besamel mártáshoz

  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg finomliszt
  • 5-6 dl tej
  • 20 dkg sajt (Cheddar, Edami, Karaván, Parmezán, Trappista)
  • 1 darab tojás sárgája
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 dl tejföl
  • 2 csipet
  • 1 csipet őrölt bors

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A brokkoli blansírozásához felteszünk a lábosba bő 1 liter vizet forrni.
  • Közben a brokkolit megmossuk, szétszedjük rózsáira, s ha a szára nem túl kemény, azt is megpucolhatjuk s kisebb darabokra vághatjuk.
  • Amikor a víz felforrt, hozzáadunk egy kanál sót, s beletesszük a felaprított brokkolit.
    Maximum 5 percig főzzük a brokkolit. (Ha tovább fő, könnyedén szétesik.)
  • A megfőtt brokkolit szűrőkanállal kivesszük a forró vízből, s egy tál hideg vízbe beletesszük, hogy minél hamarabb kihűljön.
  • 1-2 perc után, amikor a brokkoli kihűlt a vízben, kiszedjük egy rácsra a rózsákat, s hagyjuk lecsepegni.

A besamelmártás elkészítése

  • Először a sajto(ka)t lereszeljük.
  • Majd bekapcsoljuk a sütőt, hogy mire összeállítottuk a csőben sült brokkolit, már 200 fokos legyen.
  • Ezután a vajat egy lábasban megmelegítjük, rászórjuk a lisztet, majd világosra pirítjuk.
  • Amikor a liszt világosra pirult, hozzáöntjük a tejet, és kb. 5 percig kevergetve híg besamel mártást készítünk.
  • Amikor a besamel kezd besűrűsödni, a lereszelt sajt felét hozzákeverjük a tojássárgájával együtt.
  • A besamelmártás ízét a legvégén sóval, borssal, szerecsendióval és kevés tejföllel tesszük teljessé.
  • A kihűlt brokkolikat kivajazott és prézlivel meghintett sütőedénybe tesszük, és elosztjuk rajta az elkészült besamelmártást.
  • A tetejére szétosztjuk a reszelt sajt második felét, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig pirulásig sütjük.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek