Vissza Email link
csontleves

Csontleves recept

A húsos csontot és a zöldségeket is megmossuk. A csontot egyben hagyjuk, a zöldségeket apróra felvágjuk.
A csontot feltesszük annyi vízzel főni, hogy a víz ellepje. A sót és borsot adunk hozzá, s a főzés közben megjelenő habot leszedjük egy szűrővel vagy egy kanállal.
Amikor a húsos csont habzása alábbhagy, hozzáadjuk a zöldségeket, a fokhagymát és a szemesborsot.
A zöldségeket bő fél órát, a húst 2, 2 és fél órát hagyjuk főni az egészet. A főzés végén leszűrjük a levest, s levesbetéttel tálaljuk.
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 2 óra 20 perc
Összes idő 2 óra 30 perc
Fogás Egytálételek, Levesek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 4 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg húsos karajcsont
  • 2 liter víz
  • 10 szem feketebors
  • 1 evőkanál
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej karalábé
  • 1 fej zeller (kisebb)
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Mossuk meg a csontot, s tegyük bele a lábosba annyi vízzel, hogy jól ellepje.
    Adjuk hozzá a sót és a szemes borsot is.
  • Közepes lángon kezdjük el főzni, lassú forrás közben. A felszínen megjelenő habot szűrővel vagy merőkanállal szedjük le.
  • Míg a hús elkezd főni, a sárgarépát és a fehérrépát mossuk és hámozzuk meg, s apró karikákra daraboljuk fel.
  • A hagymát és a fokhagymát is megpucoljuk. A hagymát bevágjuk, a fokhagymát egészben tesszük majd hozzá a leveshez.
  • A karalábét és a zellert is megpucoljuk, s ujjnyi hasábokra vágjuk fel.
  • A petrezselymet is megmossuk alaposan, s minél apróbbra feldaraboljuk.

A csontleves készre főzése

  • Amikor a hús már nem habzik intenzíven, hozzátesszük az előkészített zöldségeket is.
    Kis lángon, fedő alatt (lassú gyöngyözés mellet) főzzük a levest minimum 2, 2 és fél órán át.
  • Az csontleves akkor készül el, ha a csontról a hús teljesen lefőtt (hasonlóan a kocsonyához).
  • Amikor a leves megfőtt, levesből kiszedjük a csontokat és a zöldséget.
    Ha nagyon hamar tettük bele a zöldséget a levesbe, s már megpuhult, azt hamarabb is kivehetjük.
  • Megvárjuk, míg a leves picit leülepszik, s a felső részét leöntjük.
    Az alsó, zavaros részét pedig leszűrhetjük egy konyharuhán vagy vastag gézen keresztül.
  • Tálaláskor a levesbe tehetünk levesbetétként kifőtt cérnatésztát, májgombócot, grízgaluskát vagy akár főtt tojást is.
    Illetve a levesből beletehetjük a megfőtt húst és a zöldségeket.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek