A húsos csontot és a zöldségeket is megmossuk. A csontot egyben hagyjuk, a zöldségeket apróra felvágjuk.A csontot feltesszük annyi vízzel főni, hogy a víz ellepje. A sót és borsot adunk hozzá, s a főzés közben megjelenő habot leszedjük egy szűrővel vagy egy kanállal.Amikor a húsos csont habzása alábbhagy, hozzáadjuk a zöldségeket, a fokhagymát és a szemesborsot. A zöldségeket bő fél órát, a húst 2, 2 és fél órát hagyjuk főni az egészet. A főzés végén leszűrjük a levest, s levesbetéttel tálaljuk.
Mossuk meg a csontot, s tegyük bele a lábosba annyi vízzel, hogy jól ellepje.Adjuk hozzá a sót és a szemes borsot is.
Közepes lángon kezdjük el főzni, lassú forrás közben. A felszínen megjelenő habot szűrővel vagy merőkanállal szedjük le.
Míg a hús elkezd főni, a sárgarépát és a fehérrépát mossuk és hámozzuk meg, s apró karikákra daraboljuk fel.
A hagymát és a fokhagymát is megpucoljuk. A hagymát bevágjuk, a fokhagymát egészben tesszük majd hozzá a leveshez.
A karalábét és a zellert is megpucoljuk, s ujjnyi hasábokra vágjuk fel.
A petrezselymet is megmossuk alaposan, s minél apróbbra feldaraboljuk.
A csontleves készre főzése
Amikor a hús már nem habzik intenzíven, hozzátesszük az előkészített zöldségeket is. Kis lángon, fedő alatt (lassú gyöngyözés mellet) főzzük a levest minimum 2, 2 és fél órán át.
Az csontleves akkor készül el, ha a csontról a hús teljesen lefőtt (hasonlóan a kocsonyához).
Amikor a leves megfőtt, levesből kiszedjük a csontokat és a zöldséget.Ha nagyon hamar tettük bele a zöldséget a levesbe, s már megpuhult, azt hamarabb is kivehetjük.
Megvárjuk, míg a leves picit leülepszik, s a felső részét leöntjük. Az alsó, zavaros részét pedig leszűrhetjük egy konyharuhán vagy vastag gézen keresztül.
Tálaláskor a levesbe tehetünk levesbetétként kifőtt cérnatésztát, májgombócot, grízgaluskát vagy akár főtt tojást is.Illetve a levesből beletehetjük a megfőtt húst és a zöldségeket.