A francia rakott krumpli elkészítése a hagymás-kakukkfüves öntet elkészítésével kezdődik.Utána egy nagy jénait kikenünk zsírral, s abba rétegezzük a karikára felvágott krumplit. Minden második réteg krumplira ráöntjük az öntet, majd a 6. rétegre mehet rá a reszelt sajt.A jénait letakarjuk, s 40 percig 180 fokos sütőbe tesszük. A végén a sajtot megpirítjuk az alufóliát levéve 10 perc alatt. A francia rakottkrumpli hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
10-15dkgparmezánsajt(lehet edami vagy ementáli is is)
Az elkészítés lépései (részletesen)
A krumplit megmossuk, megpucoljuk, s vékony karikákra vágjuk fel.
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát karikára vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
A sütőt bekapcsoljuk, s előmelegítjük 180 fokra.
Egy serpenyőben a hagymát, a fokhagymát és a kakukkfüvet az olívaolajon kb. 5 percig pároljuk.
Majd rászórjuk a lisztet, s picit megpirítjuk azt is.Tejet hozzáadva besűrítjük az egészet, lassú kevergetés mellet. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
A magas falú tepsik (vagy jénait) kikenjük zsírral, majd az aljára elkezdjük a krumplit egyenletesen elosztani az alján. Az elkészült mártást a második és a negyedik réteg után két részletben a krumplira öntjük. A hatodik (záró) réteg tetejére a lereszelt sajtot szétosszuk.
A jénaiba berakott krumplit ezután egy alufóliával lefedjük, s az előmelegített sütőbe tesszük 40 percre.
Amikor az idő lejárt, kivesszük a sütőből a jénait, s levesszük a tetejéről az alufóliát.Majd 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a sajt is megpiruljon.