Vissza Email link
francia rakott krumpli

Francia rakott krumpli recept

A francia rakott krumpli elkészítése a hagymás-kakukkfüves öntet elkészítésével kezdődik.
Utána egy nagy jénait kikenünk zsírral, s abba rétegezzük a karikára felvágott krumplit.
Minden második réteg krumplira ráöntjük az öntet, majd a 6. rétegre mehet rá a reszelt sajt.
A jénait letakarjuk, s 40 percig 180 fokos sütőbe tesszük. A végén a sajtot megpirítjuk az alufóliát levéve 10 perc alatt.
A francia rakottkrumpli hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 10 perc
sütés 50 perc
Összes idő 1 óra 20 perc
Fogás Egytálételek, Rakott ételek
Konyha Francia
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
  • Serpenyő a mártás elkészítéséhez.

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg krumpli
  • 2 fej hagyma (közepes)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 kiskanál kakukkfű
  • 2 evőkanál finomliszt
  • ½ liter tej
  • szerecsendió (ízlés szerint)
  • (ízlés szerint)
  • fekete bors (őrölt)
  • 1 evőkanál zsír
  • 10-15 dkg parmezánsajt (lehet edami vagy ementáli is is)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A krumplit megmossuk, megpucoljuk, s vékony karikákra vágjuk fel.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát karikára vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
  • A sütőt bekapcsoljuk, s előmelegítjük 180 fokra.
  • Egy serpenyőben a hagymát, a fokhagymát és a kakukkfüvet az olívaolajon kb. 5 percig pároljuk.
  • Majd rászórjuk a lisztet, s picit megpirítjuk azt is.
    Tejet hozzáadva besűrítjük az egészet, lassú kevergetés mellet. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
  • A magas falú tepsik (vagy jénait) kikenjük zsírral, majd az aljára elkezdjük a krumplit egyenletesen elosztani az alján.
    Az elkészült mártást a második és a negyedik réteg után két részletben a krumplira öntjük.
    A hatodik (záró) réteg tetejére a lereszelt sajtot szétosszuk.
  • A jénaiba berakott krumplit ezután egy alufóliával lefedjük, s az előmelegített sütőbe tesszük 40 percre.
  • Amikor az idő lejárt, kivesszük a sütőből a jénait, s levesszük a tetejéről az alufóliát.
    Majd 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a sajt is megpiruljon.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek