Vissza Email link
káposztás tészta

Káposztás tészta recept

Az olajat kis lángon felmelegítjük, majd hozzáadjuk a cukort. Folyamatos keverés közben addig melegítjük, míg a cuk el nem kezd barnulni.
Ekkor hozzáadjuk az előre lereszelt káposztát, a sót és a borsot, majd folyamatos keverés közben hagyjuk, hogy megfonnyadjon és levet eresszen.
Közben kifőzzük a tésztát is, s mikor a tészta megfőtt és leszűrtük, hozzáadjuk a tésztához.
Tetejét sóval, borssal vagy porcukorral megszórva tálaljuk.
A káposztás tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 30 perc
Főzés idő 35 perc
Összes idő 1 óra 5 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Tésztás ételek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Káposztagyalu
  • Magas falú serpenyő
  • nagyobb lábos

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej édeskáposzta
  • (ízlés szerint)
  • 5 evőkanál napraforgóolaj (vagy kókuszolaj)
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 kiskanál bors (elhagyható)
  • ½ kg tészta (nagy kocka vagy fodros kocka)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

Az édeskáposzta megpirítása

  • Az édeskáposzta külső leveleit leszedjük, négyfelé vágjuk, s a torzsáját kivágjuk.
    A káposzta a többi részét lereszeljük, vagy apró csíkokra vágjuk.
  • A felaprított káposztát jó alaposan megsózzuk s összekeverjük, hogy elkezdjen levet engedni és összeesni.
  • Durván negyed óra után, amikor a káposzta levet engedett, kinyomkodjuk, hogy a levétől megszabadítsuk.
  • Amikor a káposztát kinyomkodtuk, akkor kezdjük el a cukrot az olajon pirítani kis lángon.
  • Amikor a cukor aranybarna színű lesz, hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát.
  • Folyamatos kevergetés közben a káposztát megpirítjuk, amíg zsemleszínű nem lesz.

A tészta kifőzése

  • Miközben a káposzta pirul, feltehetjük a főzővizet forrni a tésztának.
  • Amikor a víz forr, sót adunk a vízhez, kevés olajat, s folyamatos kevergetés közben a tésztát is.
    Addig folytassuk a tészta kevergetését a főzővízben, amíg a víz újra el nem kezd forrni.
  • Amikor a tészta megfőtt, egyből szűrjük le.
  • Amikor a káposzta megpirul, adjuk hozzá a tésztát, s alaposan keverjük el őket egymással.
A recept jellemzői húsmentes ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek