Vissza Email link
kaszásleves

Kaszásleves recept

A kaszás leves elkészítésre régen több órát is eltartott, mert a füstölt körmöt és a csülköt időbe került megfőzni annyira, hogy szinte lefőjön a csontról.
Ma már egy darab füstölt sonka is megteszi alapanyagul. Hagymát és fokhagymát mellétéve, a füstölt sonkát alaposan összevágva fél órán át párolunk, hogy ugyan azt az ízt megkapjuk.
Amíg a húst pároljuk, megfőzünk egy adag krumplit babérlevéllel és sóval, amit a végén hozzáteszünk a füstölt húshoz, és az egészet tejfölösen behabarjuk, ecettel és mustárral picit megbolondítunk,
A kaszás leves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 35 perc
Fogás Egytálételek, Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 20-25 dkg füstölt sonka (nyers)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ kg krumpli
  • 2 babérlevél
  • 2,5 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál
  • kevés ecet
  • kevés mustár

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A füstölt húst felkockázzuk, s elkezdjük párolni a lábosban durván fél órán keresztül annyi vízben, mely épp ellepi.
    Időnként megkevergetve pótolva az elfőtt vizet.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, s a hús mellé rakjuk egészben, hogy belefőjön az íze.
  • A krumplit is megpucoljuk, centis kockákra vágjuk, s a babérlevelekkel és kevés sóval feltesszük főni. Akkor jó, ha a beleszúrt villa révén a krumpli két darabra esik szét.
  • Amikor a krumpli és a hús is megpuhult, az egészet összeöntjük (tehát nem szűrjük le a krumpli levét, megy bele az is a levesbe (!) ).
  • A tejfölt s a lisztet összekeverjük egy kisebb tálban csomómentesen (habarást készítünk).
    Az összeöntött hús és krumpli levéből hozzá teszünk 2 merőkanállal, s a tejfölös liszttel jól elkeverjük.
  • Majd a habarást beleöntjük a levesbe, folyamatos kevergetés közben.
  • 3-4 percig tovább főzzük a levest, hogy a habarástól besűrűsödjön.
  • Amikor elkészült a leves, kevés mustárral és ecettel tovább ízesíthetjük.
A recept jellemzői húsos ételek