Vissza Email link
palócleves

Palócleves recept

A palócleves elkészítéséhez a vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük. A lapockát pedig centis kockákra vágjuk fel.
Olajon a felkockázott hagymát (fél deci vízzel) elkezdjük dinsztelni. Amikor a hagyma a vizet elfőtte, s kezd üvegesedni, hozzátesszük a húst, és folyamatos kevergetés mellett azt is megpirítjuk.
Amikor a hús kifehéredett, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, az őrölt köményt és a megzúzott fokhagymát. Alaposan elkeverjük őket, hogy kicsit megpiruljanak, majd felöntjük az egészet vízzel.
Hozzáadjuk a babérlevelet, s hagyjuk lassan főni az egészet.
Közben a krumplit megpucoljuk, s másfél centis kockákra vágjuk. A zöld vajbab végeit is levágjuk, s másfél-két centis darabokra összevágjuk.
A krumplit és a zöldbabot nagyjából egy óra főzés után a leveshez adjuk.
Amikor a hús megpuhult (durván másfél óra után), a tejfölt elkeverjük a liszttel, 1-2 merőkanál leveslével felhígítjuk, majd az egészet alaposan lekeverjük a levesben.
Bő 5 percig tovább főzzük a levest, hogy a leve besűrűsödjön.
A palócleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 1 óra 20 perc
Összes idő 1 óra 30 perc
Fogás Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 evőkanál étolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • 30 dkg lapocka (lehet sertéscomb is)
  • 35 dkg krumpli
  • 30 dkg zöldbab
  • 1 liter víz
  • 2 darab babérlevél
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény (csapott)
  • 1 csokor kapor (kicsi)
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
  • A húst is megpucoljuk (a hártyáktól), s centis darabokra vágjuk fel.
  • Olajon a felkockázott hagymát (fél deci vízzel) elkezdjük dinsztelni.
  • Amikor a hagyma a vizet elfőtte, s kezd üvegesedni, hozzátesszük a húst, és folyamatos kevergetés mellett azt is megpirítjuk.
  • Amikor a hús kifehéredett, az egészet lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát, az őrölt köményt és a megzúzott fokhagymát.
    Alaposan elkeverjük őket, hogy kicsit megpiruljanak a lábos hőjétől.
  • Amikor a fokhagyma és a kömény illata megjelenik, felöntjük az egészet vízzel.
    Hozzáadjuk a babérlevelet, s hagyjuk lassan főni a levest.

A krumpli és a zöldbab megfőzése

  • A krumplit megpucoljuk, és centis kockákra vágjuk.
    Felhasználásig víz alatt tároljuk, nehogy megfeketedjen a levegőn.
  • Majd a zöldbabot is megpucoljuk (ha frissen vettük pl. egy piacon).
    A mirelit zöldbabot pedig engedjük fel egy nagyobb adag forró vízzel.
  • Amikor a hús kezd megpuhulni (úgy 1 óra múlva), beletesszük a levesbe a krumplit és a zöldbabot is, hogy azok is megfőjenek.
  • Közben a tejfölben a lisztet csomómentesen elkeverjük (habarást készítünk).
  • Amikor a leves már majdnem megfőtt, a habarásba 1-2 merőkanál főzőlevet teszünk, s a habarással jól elkeverjük.
  • Folyamatos kevergetés közben beleöntjük a habarást a levesbe, s egyenletesen elkeverjük benne.
    4-5 percig tovább főzzük a palóclevest, míg be nem sűrűsödik.
  • Amikor a leves elkészült, kevés frissen felaprított kaprot teszünk hozzá, hogy a kapor illata hozzáadódjon a palócleves ízeihez.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, vacsoraötletek