A palócleves elkészítéséhez a vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük. A lapockát pedig centis kockákra vágjuk fel.Olajon a felkockázott hagymát (fél deci vízzel) elkezdjük dinsztelni. Amikor a hagyma a vizet elfőtte, s kezd üvegesedni, hozzátesszük a húst, és folyamatos kevergetés mellett azt is megpirítjuk.Amikor a hús kifehéredett, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, az őrölt köményt és a megzúzott fokhagymát. Alaposan elkeverjük őket, hogy kicsit megpiruljanak, majd felöntjük az egészet vízzel.Hozzáadjuk a babérlevelet, s hagyjuk lassan főni az egészet.Közben a krumplit megpucoljuk, s másfél centis kockákra vágjuk. A zöld vajbab végeit is levágjuk, s másfél-két centis darabokra összevágjuk. A krumplit és a zöldbabot nagyjából egy óra főzés után a leveshez adjuk.Amikor a hús megpuhult (durván másfél óra után), a tejfölt elkeverjük a liszttel, 1-2 merőkanál leveslével felhígítjuk, majd az egészet alaposan lekeverjük a levesben.Bő 5 percig tovább főzzük a levest, hogy a leve besűrűsödjön.A palócleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
A húst is megpucoljuk (a hártyáktól), s centis darabokra vágjuk fel.
Olajon a felkockázott hagymát (fél deci vízzel) elkezdjük dinsztelni.
Amikor a hagyma a vizet elfőtte, s kezd üvegesedni, hozzátesszük a húst, és folyamatos kevergetés mellett azt is megpirítjuk.
Amikor a hús kifehéredett, az egészet lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát, az őrölt köményt és a megzúzott fokhagymát. Alaposan elkeverjük őket, hogy kicsit megpiruljanak a lábos hőjétől.
Amikor a fokhagyma és a kömény illata megjelenik, felöntjük az egészet vízzel. Hozzáadjuk a babérlevelet, s hagyjuk lassan főni a levest.
A krumpli és a zöldbab megfőzése
A krumplit megpucoljuk, és centis kockákra vágjuk.Felhasználásig víz alatt tároljuk, nehogy megfeketedjen a levegőn.
Majd a zöldbabot is megpucoljuk (ha frissen vettük pl. egy piacon).A mirelit zöldbabot pedig engedjük fel egy nagyobb adag forró vízzel.
Amikor a hús kezd megpuhulni (úgy 1 óra múlva), beletesszük a levesbe a krumplit és a zöldbabot is, hogy azok is megfőjenek.
Közben a tejfölben a lisztet csomómentesen elkeverjük (habarást készítünk).
Amikor a leves már majdnem megfőtt, a habarásba 1-2 merőkanál főzőlevet teszünk, s a habarással jól elkeverjük.
Folyamatos kevergetés közben beleöntjük a habarást a levesbe, s egyenletesen elkeverjük benne.4-5 percig tovább főzzük a palóclevest, míg be nem sűrűsödik.
Amikor a leves elkészült, kevés frissen felaprított kaprot teszünk hozzá, hogy a kapor illata hozzáadódjon a palócleves ízeihez.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, vacsoraötletek